Home » Software » Escape Rooms: Τα Καλύτερα Online Παιχνίδια Απόδρασης

Escape Rooms: Τα Καλύτερα Online Παιχνίδια Απόδρασης

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Τα escape rooms είναι βιωματικά παιχνίδια γρίφων στα οποία οι παίκτες συμμετέχουν κλειδωμένοι σε ένα ή και περισσότερα δωμάτια. Εκτός από το παιχνίδι με την φυσική μας παρουσία, υπάρχουν και πολύ καλά online παιχνίδια απόδρασης που είναι από τα πιο περίτεχνα και προκλητικά ETR games που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Συνδυάζουν λογική, φαντασία, και στρατηγική, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν παίζουμε σε φυσικό περιβάλλον.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πώς ξεκίνησαν όλα

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η κυκλοφορία και η επακόλουθη δημοτικότητα της σειράς των παιχνιδιών Myst ανέδειξαν ότι ένα παιχνίδι με γρίφους θα μπορούσε να είναι άκρως επιτυχημένο.

Έτσι, αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρον σε πολλές εταιρείες, οι οποίες με την σειρά τους έκαναν τα online escape rooms (ETR games) πολύ δημοφιλή.

Ακόμη και σήμερα, τα Flash παιχνίδια απόδρασης έχουν ενδιαφέρον. Ακονίζουν το μυαλό μας καθώς συνδυάζουν παζλ και αινίγματα με αναζήτηση κρυφών αντικειμένων και ενδείξεων.

Τα καλύτερα online παιχνίδια απόδρασης

Έτσι, στον οδηγό θα δούμε μερικά από τα καλύτερα online escape rooms. Πρέπει να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιχνίδια απόδρασης απαιτούν να ενεργοποιήσουμε τον Adobe Flash Player στον browser που χρησιμοποιούμε.

Escape Rooms Τα Καλύτερα Online Παιχνίδια Απόδρασης 1

The Mystery of Time and Space

Το μυστήριο του χρόνου και του χώρου (MOTAS) θεωρείται ως ο πρωτοπόρος των online παιχνιδιών Escape the Room. Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο εθιστικά παιχνίδια απόδρασης. Το παίζουμε από εδώ.

Σε αντίθεση με άλλους τίτλους, το παιχνίδι διαθέτει μία αξιοπρόσεκτη ιστορία που εξελίσσεται συνεχώς. Δεν περιορίζει το μυστήριο μόνο στα παζλ του δωματίου, καθώς υπάρχουν και άλλα πολύ πρωτότυπα μυστικά μέσα στο παιχνίδι.

Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να ξεκλειδώσουμε την πόρτα και να βγούμε από το δωμάτιο. Ωστόσο, για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να βρούμε διάφορα αντικείμενα που θα μας βοηθήσουν στην διαφυγή μας, χρησιμοποιώντας το ποντίκι.

The Crimson Room

Το Crimson Room είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια απόδρασης που συνέβαλε στην περαιτέρω διάδοση των escape rooms.

Escape-Rooms-5A

Όπως και στο MOTAS, ξυπνάμε σε ένα κόκκινο δωμάτιο με πονοκέφαλο και δεν θυμόμαστε απολύτως τίποτα, ούτε γνωρίζουμε το μέρος που είμαστε. Μπορούμε να το παίξουμε από εδώ.

Escape the Prison

Η πλατφόρμα των Addicting Games είναι μία από τις πιο δημοφιλείς στα Flash παιχνίδια απόδρασης, και όχι μόνο. Εδώ θα βρούμε αναρίθμητα ETR games.

Ωστόσο, αν νομίζουμε ότι είμαστε αρχάριοι με τέτοιου είδους παιχνίδια απόδρασης, το Escape the Prison είναι από τα κατάλληλα games της πλατφόρμας για να ξεκινήσουμε.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, η μία και μοναδική αποστολή μας είναι να αποδράσουμε από τη φυλακή.

Escape-Rooms-2A

Escape the Office

Παρομοίως, αν μας άρεσε το Escape the Prison, η απόδραση από το γραφείο προσφέρει  περισσότερες αλληλεπιδράσεις του είδους, και τα πράγματα κυλούν ακόμη πιο γρήγορα.

Submachine Games

Η σειρά των Submachine games αποτελεί θεσμό στα online escape rooms και είναι πολύ δημοφιλής. Μπορούμε να τα παίξουμε από εδώ.

Δεν πρόκειται για ένα, αλλά για 13 διαφορετικά παιχνίδια απόδρασης που ενδέχεται να μας κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον για αρκετές ημέρες. Θα βρεθούμε παγιδευμένοι σε λαβύρινθους δωματίων όπου πρέπει να περιηγηθούμε αναζητώντας τις εξόδους.

The Neutral Games – Xmas Escape

Οι προγραμματιστές των Neutral Games έχουν κυκλοφορήσει μία σειρά από παιχνίδια απόδρασης. Οι πιο πρόσφατες προσθήκες είναι αρκετά προχωρημένες σε σύγκριση με τους προκατόχους τους και διαθέτουν διάφορους βαθμούς δυσκολίας.

Αν δεν θέλετε ακόμα να αποχαιρετίσετε τις γιορτές, η πλατφόρμα διαθέτει και χριστουγεννιάτικα ETR games όπου κάθε ένα από τα παιχνίδια βαθμολογείται σε μία κλίμακα από ένα έως τέσσερα με βάση τη δυσκολία του.

Πώς ξεκίνησαν τα φυσικά escape rooms

Στις ημέρες μας τα παιχνίδια απόδρασης είναι εξαιρετικά δημοφιλή. Θα βρούμε μεγάλο αριθμό από escape rooms στη χώρα μας, ενώ προστίθενται τακτικά νέα δωμάτια με νέες ιδέες και σενάρια.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πάνω από 105 επιχειρήσεις του χώρου, που προσφέρουν στο σύνολό τους περισσότερα από 414 θεματικά παιχνίδια απόδρασης.

Τα περισσότερα escape rooms λειτουργούν στην Αθήνα. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, και στη τρίτη θέση βρίσκεται η Ρόδος μαζί με την Κρήτη. Βέβαια, θα βρούμε αρκετά ακόμη θεματικά δωμάτια και σε άλλες πόλεις και νησιά της χώρας μας.

Δωμάτιο Απόδρασης Saloon

Το πρώτο από τα παιχνίδια απόδρασης το δημιούργησε μία ομάδα προγραμματιστών το 2004 σε υπολογιστή. Τα μέλη της ομάδας στη συνέχεια κατασκεύασαν ένα πειραματικό δωμάτιο στη Silicon Valley.

Η πρώτη επιχείρηση με δωμάτια απόδρασης ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιούλιο του 2007 στην Ιαπωνία από την SCRAP. Κατόπιν, τα escape rooms επεκτάθηκαν σε όλη την υφήλιο, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Ισραήλ, και Κίνα.

Το πρώτο από τα παιχνίδια απόδρασης στην Ευρώπη άνοιξε το 2011 στη Βουδαπέστη. Από το 2012, άρχισαν να λειτουργούν δεκάδες escape rooms στην υπόλοιπη Ευρώπη και τη Ρωσία.

Πώς παίζω στα escape rooms

Στα παιχνίδια απόδρασης τυπικά συμμετέχουμε σε μία ομάδα 2-6 ατόμων, και ξεκινάμε κλειδωμένοι σε ένα δωμάτιο. Από εκεί και μετά, έχουμε ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο για να λύσουμε τον γρίφο. Συνήθως ο χρόνος που διαθέτουμε είναι 60-70 λεπτά.

Δωμάτιο Απόδρασης Δολοφονία

Ωστόσο, ανάλογα με το θεματικό δωμάτιο, το χρονικό διάστημα ενδέχεται να ποικίλλει και να διαρκεί αρκετές ώρες. Τα θέματα στα δωμάτια απόδρασης συνήθως είναι φανταστικές τοποθεσίες, όπως στοιχειωμένα σπίτια, κελιά φυλακής, ακόμη και διαστημόπλοια.

Η λογική αποτελεί το θεμέλιο στα παιχνίδια απόδρασης. Βοηθάει τους παίκτες να ψάξουν την εξήγηση, να αναπτύξουν ιδέες, και να λύσουν τα προβλήματα που θα προκύψουν. Όλη την εξέλιξη του παιχνιδιού την παρακολουθεί ο Game Master μέσα από κάμερες.

Στα escape rooms μπορούμε να συμμετέχουμε όλοι ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, και σωματικής κατάστασης. Δεν χρειάζεται να έχουμε ειδικές γνώσεις ή εμπειρία, ούτε ιδιαίτερη φυσική κατάσταση. Στηρίζονται καθαρά στην απλή λογική.

Πόρτες

Φυσικά, στα περισσότερα δωμάτια απόδρασης, ιδίως σε αυτά της κατηγορίας του τρόμου, αν μας συμβεί οτιδήποτε, θα βρούμε ένα πλήκτρο πανικού. Πατώντας το σε περίπτωση ανάγκης, σταματά η ροή του παιχνιδιού για να αποχωρήσουμε άμεσα από το δωμάτιο.

Πού βρίσκω καλά δωμάτια απόδρασης

Ο καλύτερος τρόπος για να αναζητήσουμε τα καλύτερα escape rooms στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, είναι το TripAdvisor. Εκεί μπορούμε να διαβάσουμε στη γλώσσα μας μεγάλο αριθμό κριτικών για τα διαθέσιμα παιχνίδια απόδρασης.

Κριτικές Tripadvisor escape rooms

Φυσικά, με μία μικρή έρευνα στο ίντερνετ, εντοπίζουμε αρκετά ακόμη ελληνικά sites, τα οποία περιγράφουν τα escape rooms που πιθανότατα θα βρούμε στην περιοχή μας.

Βέβαια, τα site αυτά ενδέχεται να μην έχουν τις δεκάδες κριτικές του TripAdvisor, που μαζί με τις φωτογραφίες, είναι ο καλύτερος τρόπος για να δούμε την ποιότητα του δωματίου.

The Escape

Πώς επιλέγω escape rooms

Ακόμα και στην ίδια επιχείρηση, θα βρούμε παιχνίδια απόδρασης με εντελώς διαφορετικά θέματα, από μεσαιωνικά μυστήρια μέχρι διαστημικές περιπέτειες. Εκτός όμως από το θέμα, είναι σημαντικό να ρωτήσουμε το μέγιστο αριθμό ατόμων και τον βαθμό δυσκολίας.

Στην ομάδα μας μπορούμε τυπικά να έχουμε από δύο έως έξι άτομα. Αν είμαστε αρχάριοι, με μία μικρή ομάδα δύο ατόμων ίσως δυσκολευτούμε να λύσουμε όλους τους γρίφους. Παράλληλα, με μία μεγάλη ομάδα ίσως να μας δυσκολέψει στη μεταξύ μας συνεννόηση.

Σε γενικές γραμμές, οι ομάδες των τεσσάρων ατόμων λειτουργούν καλύτερα στα περισσότερα escape rooms. Παίζει όμως ρόλο και το πόσο καλά γνωριζόμαστε με τα άτομα, και κατά πόσον έχουμε καλή επικοινωνία.

Περίπλοκα παιχνίδια απόδρασης

Στα δωμάτια απόδρασης, το επίπεδο δυσκολίας είναι αυτό που καθορίζει την έκβαση του παιχνιδιού. Όσο πιο δύσκολο είναι το δωμάτιο, τόσο περισσότερο θα χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας για να βρούμε τη λύση.

Ταυτόχρονα, αν τα μοτίβα είναι αρκετά προφανή, τότε ενδέχεται να μην είναι διασκεδαστικό το παιχνίδι. Έτσι, οι game designers φροντίζουν τα μοτίβα να είναι δυσδιάκριτα, ώστε να καταβάλλουμε μεγαλύτερη ομαδική προσπάθεια για να τα βρούμε.

Καθώς τα escape rooms είναι και θέμα εμπειρίας, θα πρέπει αρχικά να εξοικειωθούμε με το παιχνίδι. Όσο πιο πολύ παίζουμε, τόσο περισσότερη εμπειρία αποκτούμε, καθώς μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε και να επικοινωνούμε με την ομάδα.

Φυλακισμένοι σε παιχνίδια απόδρασης

Από τη στιγμή που κατανοήσουμε πλήρως πώς πρέπει να ενεργούμε μέσα σε ένα τέτοιο δωμάτιο, είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε ποια στοιχεία πρέπει να θεωρούμε παραπλανητικά ή όχι. Επιπλέον, ποια κατηγορία παιχνιδιού μας ταιριάζει καλύτερα.

Επομένως, εφόσον είμαστε αρχάριοι, καλό είναι να συμμετέχουμε σε παιχνίδια απόδρασης μαζί με κοντινούς φίλους, μέλη της οικογένειάς μας, ή ακόμη και άτομα από το εργασιακό μας περιβάλλον που θα θέλαμε να γνωρίσουμε καλύτερα.

Με αυτόν τον τρόπο, ενδεχομένως να έχουμε καλύτερη ομαδική συνεργασία, καθώς είναι κρίσιμη στα escape rooms. Αν ενεργούμε μεμονωμένα χωρίς να επιδεικνύουμε ομαδικό πνεύμα, είναι πολύ πιθανό να είμαστε η αιτία που η ομάδα δεν κατάφερε να δραπετεύσει.

Οι κατηγορίες των escape rooms

Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες στα παιχνίδια απόδρασης, όπου το κάθε escape room έχει τους δικούς του ξεχωριστούς γρίφους και το δικό του μοναδικό σενάριο. Παραθέτουμε τις κυριότερες κατηγορίες συνοπτικά:

  • Escape rooms γρίφων
  • Δωμάτια τρόμου
  • Escape rooms με ηθοποιούς
  • Δωμάτια ρόλων (RPG)
  • Δωμάτια αποστολής

Οδηγός απόδρασης και εκπλήρωσης αποστολής

Σε πολλά escape rooms, ο Game Master δεν μας ζητάει να αποδράσουμε από το δωμάτιο, αλλά να εκπληρώσουμε μία αποστολή. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που θα παίξει σημαντικό ρόλο είναι η αρμονική συνεργασία και η λογική σκέψη.

Φυσικά, πιθανώς να αντιμετωπίζουμε διαφωνίες στην ομάδα ακόμα και μεταξύ φίλων, ενδεχομένως και υπερβολικό άγχος. Ας μην ξεχνάμε πως ο σχεδιαστής του εκάστοτε δωματίου απόδρασης έχει επιλέξει το χρόνο ώστε να είναι οριακός για την επίλυση.

Παρ' όλα αυτά, όσο η αδρεναλίνη και η αγωνία εκτοξεύεται στο κόκκινο, τόσο πιο πολύ θα βιώσουμε την εμπειρία που αναζητούμε στα escape rooms.

Exit Room

Οι κανόνες

Έτσι λοιπόν, είτε έχουμε ως στόχο την απόδραση, είτε να βρούμε τον δολοφόνο και να εκπληρώσουμε την αποστολή, η τήρηση συγκεκριμένων κανόνων θα μας βοηθήσει να κατακτήσουμε κάθε πρόκληση.

  • Το Α και το Ω στα παιχνίδια απόδρασης είναι η ομάδα, καθώς πρέπει να έχουμε επικοινωνία και αρμονική συνεργασία μεταξύ μας. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες όλων των παικτών, για να απολαύσουμε όλοι το παιχνίδι.
  • Κάθε μέλος της ομάδας έχει διαφορετικές δυνατότητες τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει για την επίλυση του γρίφου. Φυσικά, δεν επαναπαυόμαστε μόνο στον πιο οξυδερκή παίκτη του δωματίου για να αναλάβει τις πρωτοβουλίες.
  • Προσπαθούμε να διαχειριστούμε σωστά το χρονικό διάστημα που έχουμε στη διάθεση μας, και να μην χάνουμε χρόνο ψάχνοντας άσκοπα.
  • Η παρατηρητικότητα στα escape rooms είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία. Ψάχνουμε σε όλα τα σημεία, ακόμη και σε εκείνα που φαινομενικά είναι ασήμαντα.
  • Ενεργοποιούμε τη φαντασία μας, καθώς τίποτα δε βρίσκεται τυχαία στο δωμάτιο.
  • Οι σχεδιαστές δημιουργούν τα παιχνίδια απόδρασης με βάση τη λογική, ώστε να δημιουργούν μοτίβα, τα οποία πρέπει να τα λύσουμε με γραμμικό τρόπο. Το κάθε στοιχείο μας οδηγεί ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο.
  • Χρησιμοποιούμε συνδυαστικά την εξυπνάδα, την εφευρετικότητα, τη δημιουργικότητα, και την στρατηγική μας σκέψη. Πολλές φορές, η λύση θα βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας.
  • Καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, έχουμε βοήθειες στην διάθεσή μας από τον Game Master. Χρησιμοποιώντας έξυπνα τις βοήθειες που μας δίνει, αποκτούμε περισσότερες ευκαιρίες για την απόδραση, ή την εκπλήρωση της αποστολής.
  • Πάνω από όλα, δεν ξεχνάμε ότι τα escape rooms είναι παιχνίδι και διασκέδαση. Προφανώς είμαστε εκεί για να περάσουμε καλά.

Γρίφος στη βιβλιοθήκη

Εσείς παίζετε παιχνίδια απόδρασης?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για τα online αλλά και τα φυσικά παιχνίδια απόδρασης, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps