Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Αυτόματο Κλείσιμο PC, Λήψη Βίντεο Με VLC, Κλείσιμο Οθόνης Laptop
QuickSteps#107 - Αυτόματο Κλείσιμο PC, Μπλοκάρισμα Εγκατάστασης App, Λήψη Βίντεο VLC

Αυτόματο Κλείσιμο PC, Λήψη Βίντεο Με VLC, Κλείσιμο Οθόνης Laptop

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, ρυθμίζουμε τα Windows ώστε να απενεργοποιούν αυτόματα τον υπολογιστή, απενεργοποιούμε την οθόνη του laptop, και μπλοκάρουμε την αυτόματη εγκατάσταση app στα Windows 10. Προβάλλουμε όλους τους ιστότοπους σε dark mode και καρφιτσώνουμε ιστοσελίδες στη Γραμμή Εργασιών με τον Chromium Edge. Κατεβάζουμε βίντεο του YouTube με τον VLC και εκτυπώνουμε μεμονωμένες περιοχές στο Excel.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Προγραμματισμός απενεργοποίησης υπολογιστή στα Windows 10

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλουμε να προγραμματίσουμε την απενεργοποίηση του υπολογιστή.

Ίσως κατεβάζουμε κάποιο μεγάλο αρχείο και θέλουμε ο υπολογιστής να κλείσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της λήψης. Ή μας παίρνει καμιά φορά ο ύπνος βλέποντας ταινία το βράδυ και δεν θέλουμε να μείνει ανοιχτό το PC όλη νύχτα.

Σε προηγούμενο οδηγό μας είχαμε δει ορισμένες μεθόδους για αυτόματο τερματισμό λειτουργίας του υπολογιστή:

Featured Αυτόματος Τερματισμός Υπολογιστή - Οι καλύτερες Μέθοδοι
Αυτόματος Τερματισμός Υπολογιστή – Οι Καλύτερες Μέθοδοι

Ένας υπολογιστής που λειτουργεί χωρίς να χρησιμοποιείται είναι ένας υπολογιστής που σπαταλάει ρεύμα. Σε όλους μπορεί να συμβεί να ξεχάσουμε το PC ανοιχτό όταν βλέπουμε…

Στο σημερινό quicksteps θα δούμε μία ακόμα μέθοδο, μέσω του “Adios – Shutdown Timer” που επιτρέπει να προγραμματίσουμε τον υπολογιστή ώστε να απενεργοποιηθεί αυτόματα, να μπει σε κατάσταση αδράνειας, και τα λοιπά.

Το περιβάλλον χρήστη φαντάζει κάπως περίπλοκο, αλλά δεν είναι. Στην κορυφή υπάρχουν οι καρτέλες του μενού και ακριβώς δίπλα μπορούμε να δούμε την ώρα. Από κάτω, εμφανίζονται οι λειτουργίες και οι διάφορες ρυθμίσεις.

Στην καρτέλα “Shutdown” επιλέγουμε τι θέλουμε να κάνει ο υπολογιστής, ρυθμίζουμε μετά από πόση ώρα να λάβει χώρα η εν λόγω λειτουργία, και πατάμε το κουμπί “Start”.

Για να ρυθμίσουμε τον χρόνο, κάνουμε κλικ στο ανάλογο βέλος.

QuickSteps#107 - Αυτόματο Κλείσιμο PC, Μπλοκάρισμα Εγκατάστασης App, Λήψη Βίντεο VLC

Στην καρτέλα “Specials” υπάρχουν τέσσερις ιδιαίτερες λειτουργίες. Με το “Time Limit” μπορούμε να ορίσουμε χρονικά όρια χρήσης του υπολογιστή, και αποτελεί ένα αρκετά καλό εργαλείο γονικού ελέγχου.

Για παράδειγμα, επιλέγουμε να επιτρέπεται η χρήση του υπολογιστή από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, και μόνο για μία ώρα. Αφού κάνουμε τις παραπάνω επιλογές, πατάμε το “Set Limit”.

Το Adios θα απενεργοποιεί αυτόματα τον υπολογιστή αν κάποιος τον ενεργοποιήσει πριν τις 10 το πρωί ή μετά τις 10 το βράδυ. Επίσης, όταν ο υπολογιστής μείνει ενεργός για μία ώρα μεταξύ των παραπάνω ωρών, το πρόγραμμα θα τον απενεργοποιήσει.

Με το “Wait for Process” μπορούμε να προγραμματίσουμε την εκκίνηση ενός προγράμματος. Το Adios ανοίγει αυτόματα το πρόγραμμα την ώρα που επιλέξαμε και όταν το κλείσουμε, απενεργοποιεί τον υπολογιστή.

Η τρίτη επιλογή επιτρέπει τη λήψη αρχείων με το Adios. Στο “Wait for Download” πληκτρολογούμε τον σύνδεσμο λήψης του αρχείου και κάνουμε κλικ στο “Run Download”.

Μόλις η λήψη του αρχείου ολοκληρωθεί, το Adios θα απενεργοποιήσει αυτόματα τον υπολογιστή.

Τέλος, το κουμπί “Startup-Folder” λειτουργεί ως συντόμευση για τον φάκελο “Εκκίνηση” των Windows.

Απενεργοποίηση οθόνης σε laptop χωρίς κλείσιμο του υπολογιστή

Όσοι μένουμε σε μικρά διαμερίσματα, έχουμε το γραφείο στον ίδιο χώρο με το κρεβάτι. Έτσι, αν θέλουμε να αφήσουμε τον υπολογιστή ανοιχτό όλη νύχτα για να ολοκληρώσει μία εργασία, θα πρέπει να υποστούμε το φως που εκπέμπει η οθόνη.

Αν διαθέτουμε σταθερό υπολογιστή, μπορούμε απλά να απενεργοποιήσουμε την οθόνη. Όμως, στην περίπτωση που είμαστε κάτοχοι laptop, δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Ωστόσο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μικρό portable πρόγραμμα “ScreenOff”.

Το ScreenOff απενεργοποιεί την οθόνη του υπολογιστή με ένα κλικ, ενώ ο υπολογιστής συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Για να κατεβάσουμε το ScreenOff, μπαίνουμε σε αυτήν τη σελίδα και κάνουμε κλικ στο “Download now”.

Το ScreenOff κατεβαίνει σε μορφή συμπιεσμένου αρχείου “.zip”. Εμείς αποσυμπιέζουμε το αρχείο και τοποθετούμε τον φάκελο του προγράμματος σε οποιοδήποτε σημείο του υπολογιστή θέλουμε.

Έπειτα, δημιουργούμε μία συντόμευση για το ScreenOff, είτε στην Επιφάνεια Εργασίας, είτε στη Γραμμή Εργασιών, είτε στο μενού της Έναρξης.

Όταν θέλουμε να απενεργοποιήσουμε την οθόνη του υπολογιστή, απλώς κάνουμε κλικ στη συντόμευση του ScreenOff. Αν θελήσουμε να ενεργοποιήσουμε την οθόνη, απλώς κουνάμε το ποντίκι ή πατάμε κάποιο κουμπί στο πληκτρολόγιο.

Μπλοκάρισμα αυτόματης εγκατάστασης app στα Windows 10

Κατά την εκκίνηση των Windows 10 μετά από καθαρή εγκατάσταση, όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι στο μενού Έναρξη υπάρχουν διάφορες προτεινόμενες εφαρμογές, όπως το Candy Crush Saga.

Τα Windows κατεβάζουν και εγκαθιστούν αυτόματα αυτές τις προτεινόμενες εφαρμογές, χωρίς να ζητήσουν την άδεια μας. Μπορούμε να καταργήσουμε τις εν λόγω εφαρμογές κάνοντας δεξί κλικ και επιλέγοντας “Κατάργηση εγκατάστασης”.

Ωστόσο, η παραπάνω διαδικασία αποτελεί προσωρινή λύση, διότι τα Windows ανά διαστήματα εγκαθιστούν στον υπολογιστή μας διάφορες προτεινόμενες εφαρμογές. Ευτυχώς, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε αυτή τη λειτουργία από το Μητρώο των Windows.

Το Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε “ENTER”.

Υπολογιστής\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ContentDeliveryManager

Στη δεξιά πλευρά του παραθύρου πρέπει να υπάρχει η τιμή “SilentInstalledAppsEnabled”. Αν δεν υπάρχει, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή DWORD (32-bit)”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “SilentInstalledAppsEnabled”.

Πάντοτε επιλέγουμε αυτόν τον τύπο τιμής, ακόμα και αν έχουμε 64bit Windows. Το QWORD (64 bit) είναι διαφορετικό είδος τιμής και δεν θα λειτουργήσει.

Τώρα κάνουμε διπλό κλικ στο “SilentInstalledAppsEnabled”. Στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “0” και πατάμε το “OK”.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή μας για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Κατέβασμα βίντεο του YouTube με τον VLC

Στο παρελθόν έχουμε δει αρκετούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κατεβάζουμε βίντεο ή ολόκληρες playlist από το YouTube. Ωστόσο, οι περισσότερες απαιτούν την εγκατάσταση ενός ακόμη προγράμματος.

Αν κατεβάζουμε σπάνια βίντεο από το YouTube, δεν υπάρχει λόγος να εγκαταστήσουμε κάποια εφαρμογή αποκλειστικά για τη λήψη βίντεο. Αντιθέτως, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον VLC.

Για να κατεβάσουμε ένα βίντεο του YouTube με τον VLC, αντιγράφουμε το URL του από τη γραμμή διευθύνσεων του browser, κάνουμε κλικ στα “Πολυμέσα”, και μπαίνουμε στο “Άνοιγμα ροής δεδομένων δικτύου”.

Στη συνέχεια, κάνουμε επικόλληση το URL στο πλαίσιο “Παρακαλώ εισάγετε ένα δικτυακό URL” και πατάμε στην “Αναπαραγωγή”. Ο VLC θα ξεκινήσει την αναπαραγωγή του βίντεο.

Τώρα, κάνουμε κλικ στα “Εργαλεία” και μπαίνουμε στις “Πληροφορίες codec”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, αντιγράφουμε το κείμενο που περιέχει το πλαίσιο “Τοποθεσία”.

Έπειτα, ανοίγουμε τον browser, κάνουμε επικόλληση το κείμενο που αντιγράψαμε στη γραμμή διευθύνσεων, και πατάμε Enter. Ο browser θα ανοίξει το βίντεο και θα ξεκινήσει την αναπαραγωγή του.

Τέλος, κάνουμε δεξί κλικ στο βίντεο, επιλέγουμε “Αποθήκευση βίντεο ως”, και αποθηκεύουμε το βίντεο στον υπολογιστή μας.

Καρφίτσωμα σελίδων στη Γραμμή Εργασιών με τον Chromium Edge

Όλοι έχουμε κάποιες ιστοσελίδες τις οποίες επισκεπτόμαστε καθημερινά, είτε λόγω δουλειάς, είτε για λόγους ψυχαγωγίας. Όλοι οι σύγχρονοι browser προσφέρουν τη δυνατότητα προσθήκης σελιδοδεικτών ή διαθέτουν κάποιο speed dial.

Αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία ανοίγματος των αγαπημένων μας ιστοσελίδων, μπορούμε να προσθέσουμε συντομεύσεις στη Γραμμή Εργασιών των Windows.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, μπορούμε να δημιουργήσουμε συντομεύσεις στην Επιφάνεια Εργασίας και μετά να τις καρφιτσώσουμε στη Γραμμή Εργασιών.

Από την άλλη, αν χρησιμοποιούμε τον Chromium Edge, μπορούμε να προσθέσουμε συντομεύσεις ιστοσελίδων στη Γραμμή Εργασιών με ένα κλικ. Ανοίγουμε την ιστοσελίδα που μας ενδιαφέρει και κάνουμε κλικ στο κουμπί του μενού.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε τα “Περισσότερα εργαλεία” και κάνουμε κλικ στο “Καρφίτσωμα στη γραμμή εργασιών”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, γράφουμε το όνομα που θέλουμε να έχει η συντόμευση και πατάμε “Καρφίτσωμα”.

Ο Chromium Edge δημιουργεί στη Γραμμή Εργασιών συντόμευση η οποία οδηγεί στην ιστοσελίδα που επιλέξαμε. Επιπλέον, η συντόμευση αυτή δεν έχει ως εικονίδιο το λογότυπο του browser της Microsoft, αλλά το λογότυπο της ιστοσελίδας.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι συντομεύσεις αυτές ανοίγουν πάντα τις ιστοσελίδες με τον Chromium Edge, άσχετα με τον browser που έχουμε ορίσει ως προεπιλεγμένο.

Πώς προβάλλω σε dark mode όλες τις σελίδες με τον Chromium Edge

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες προσθέτουν σκούρο θέμα στις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες τους. Παράλληλα, οι χρήστες προτιμούν να κάνουν χρήση των σκούρων θεμάτων, καθώς είναι πιο ξεκούραστα για τα μάτια.

Καθημερινά επισκεπτόμαστε πολλές ιστοσελίδες. Αρκετές προσφέρουν τη δυνατότητα αλλαγής του θέματος της σελίδας σε ένα πιο σκούρο, όπως εμείς στο PCSteps. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνες που δεν έχουν προσθέσει ακόμη τέτοια επιλογή.

Για όλους αυτούς τους ιστότοπους, μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον Chromium Edge και να ενεργοποιήσουμε ένα συγκεκριμένο flag. Τα flag είναι μία σειρά από κρυφές ρυθμίσεις που έχει ενσωματώσει η εταιρεία στον browser.

Μία από αυτές τις κρυφές ρυθμίσεις είναι η “Force Dark Mode for Web Contents”, η οποία όταν είναι ενεργή φροντίζει να εφαρμόζει σκούρο θέμα σε όλες τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε.

Για να ενεργοποιήσουμε τη ρύθμιση, γράφουμε στη γραμμή διευθύνσεων του Chromium Edge “edge://flags” και πατάμε Enter.

Έπειτα, γράφουμε στην αναζήτηση “Force Dark Mode for Web Contents” και αλλάζουμε τη ρύθμιση από “Default” σε “Enabled”.

Τέλος, κάνουμε κλικ στην “Επανεκκίνηση” ώστε να γίνει επανεκκίνηση του προγράμματος και να εφαρμοστούν οι αλλαγές.

Από εδώ και πέρα, όλες οι ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε θα έχουν σκούρο θέμα. Ακόμα και οι ρυθμίσεις του Chromium Edge.

Να σημειώσουμε πως τα flags του Chromium Edge περιλαμβάνουν ως επί το πλείστον πειραματικές ρυθμίσεις, που δεν είναι 100% σίγουρο πως θα λειτουργούν με όλες τις ιστοσελίδες.

Αν σε κάποια site που επισκεπτόμαστε έχουμε πρόβλημα, αρκεί να απενεργοποιήσουμε το συγκεκριμένο flag.

Εκτύπωση μεμονωμένων κελιών στο Excel

Το Microsoft Excel από προεπιλογή εκτυπώνει όλα τα δεδομένα που περιέχει ένα αρχείο. Ωστόσο, μερικές φορές θέλουμε να εκτυπώσουμε συγκεκριμένα τμήματα ενός μεγάλου σε έκταση εγγράφου του Excel.

Εκτύπωση μεμονωμένων κελιών

Για να εκτυπώσουμε μία συγκεκριμένη περιοχή κελιών, επιλέγουμε τα συγκεκριμένα κελιά και κάνουμε κλικ στο “Αρχείο”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στην “Εκτύπωση” και στις “Ρυθμίσεις” επιλέγουμε την “Εκτύπωση επιλογής”.

Στο παράθυρο της προεπισκόπησης, δεξιά, εμφανίζεται μόνο η περιοχή που έχουμε επιλέξει. Οπότε, το Excel θα εκτυπώσει μόνο τα συγκεκριμένα κελιά.

Ορισμός περιοχής εκτύπωσης

Αν εκτυπώνουμε συχνά το ίδιο σύνολο κελιών, μπορούμε να τα ορίσουμε ως περιοχή εκτύπωσης. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, επιλέγουμε τα κελιά και πηγαίνουμε στην καρτέλα “Διάταξη σελίδας”

Τώρα, κάνουμε κλικ στην “Περιοχή εκτύπωσης” και επιλέγουμε “Ορισμός περιοχής εκτύπωσης”.

Από εδώ και στο εξής, το Excel θα εκτυπώνει πάντα μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή κελιών, μόνο για το συγκεκριμένο έγγραφο.

Αν θελήσουμε να καταργήσουμε την περιοχή εκτύπωσης, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Διάταξη σελίδας”, κάνουμε κλικ στην “Περιοχή εκτύπωσης”, και επιλέγουμε την “Απαλοιφή περιοχής εκτύπωσης”.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps