Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Απαγόρευση Κυκλοφορίας & Νέα Μέτρα: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζω
Featured Απαγόρευση Κυκλοφορίας: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζω

Απαγόρευση Κυκλοφορίας & Νέα Μέτρα: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζω

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα είναι ένα πρωτοφανές μέτρο που δεν το έχουμε βιώσει ποτέ ξανά. Λόγω της πανδημίας, οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για να πάμε στην εργασία μας και για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων αναγκών. Στον οδηγό θα δούμε στατιστικές και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον περιορισμό της άσκοπης κυκλοφορίας και πώς η τεχνολογία βοηθά να διασφαλίσουμε όλες τις μετακινήσεις μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Οι βεβαιώσεις στο Forma.gov.gr

Όπως ήδη γνωρίζουμε οι περισσότεροι από εμάς, στην ιστοσελίδα forma.gov.gr μπορούμε να δούμε όλες τις απαραίτητες βεβαιώσεις που πρέπει να συμπληρώσουμε.

Είναι απαραίτητες διότι μόνο με αυτές έχουμε τη δυνατότητα να μετακινηθούμε στην εργασία μας όσο διαρκεί η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Χωρίς την κατάλληλη βεβαίωση, σε περίπτωση ελέγχου, θα μας επιβληθεί πρόστιμο.

Οι μικρές μετακινήσεις πλησίον της οικίας

Βέβαια, πολλοί από εμάς θα αναρωτηθούμε αν χρειάζονται αυτές οι βεβαιώσεις για τις μικρές μας μετακινήσεις, όπως να αφήσουμε τα σκουπίδια έξω στους κάδους του δρόμου, ή να πάμε στο μίνι μάρκετ της γειτονιάς μας, κ.λ.π.

Απαγόρευση-Κυκλοφορίας-5αα

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις κρατικών αξιωματούχων, οι μικρές μετακινήσεις πλησίον της οικίας δεν υπόκεινται στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η βεβαίωση από το κινητό

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρουμε ακόμη και μία τέτοια μικρή μετακίνηση, καθώς με ένα απλό SMS είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν θα μας επιβάλλουν το πρόστιμο των 150 ευρώ που είναι ήδη σε ισχύ με την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Το απλό γραπτό μήνυμα εντάσσεται στην επίσημη βεβαίωση τύπου Β.

Έτσι, το μόνο που έχουμε να κάνουμε πριν βγούμε έξω είναι να στείλουμε ένα δωρεάν SMS στο 13033, βάζοντας πρώτα τον αριθμό που αντιστοιχεί στον λόγο της μετακίνησης που θέλουμε να κάνουμε και μετά το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση της οικίας μας.

Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα θα λάβουμε μήνυμα με τους λόγους της μετακίνησης μας που χωρίζονται στις έξι ακόλουθες κατηγορίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Απαγόρευση Κυκλοφορίας 2

Όπως είναι φυσικό, για να είμαστε απόλυτα διασφαλισμένοι σε ό,τι αφορά την εγκυρότητα του SMS, πρέπει να έχουμε μαζί μας την αστυνομική μας ταυτότητα.

Έτσι, αν θέλουμε να βγάλουμε βόλτα το κατοικίδιο μας, βάζουμε μπροστά το 6 στο SMS, κ.ο.κ. Επιπλέον, με το γραπτό μήνυμα μπορούμε να μετακινηθούμε σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις χωρίς τον φόβο των διοικητικών προστίμων.

Οι εργαζόμενοι

Από τις παραπάνω κατηγορίες εξαιρείται η μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες. Σε μία τέτοια περίπτωση, χρειαζόμαστε μία πάγια βεβαίωση κίνησης τύπου A. Παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη, και δεν χρειάζεται κάθε λίγο και λιγάκι να συμπληρώνουμε νέες βεβαιώσεις.

Σε περίπτωση νομικού προσώπου, αυτή η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό του, ή σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από εμάς τους ίδιους.

Αυτές τις πάγιες βεβαιώσεις τύπου Α για την απαγόρευση κυκλοφορίας μπορούμε να τις κατεβάσουμε στα ακόλουθα link που παρέχει η Πολιτική Προστασία:

Απαγόρευση-Κυκλοφορίας-8αα

Φάρμακα και ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Από τη Δευτέρα 23/03/2020, εάν επιθυμούμε, μπορούμε να λαμβάνουμε με ηλεκτρονικό τρόπο τις συνταγές φαρμάκων που εκδίδονται από τους ιατρούς για εμάς (άυλη συνταγογράφηση).

Κατά την έκδοση συνταγής στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, μπορούμε να ενημερωθούμε με SMS ή email για τα στοιχεία της συνταγής που έχει εκδοθεί.

Για την εκτέλεση των συνταγών, προσερχόμαστε σε φαρμακείο με τα στοιχεία της συνταγής όπως τα λάβαμε με SMS ή/και email. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να στείλουμε και το σχετικό SMS στο 13033 με τον αριθμό 1 μπροστά, όπως είδαμε στην αρχή.

Η εκτέλεση της συνταγής θα είναι εφικτή από τον φαρμακοποιό είτε μέσω του barcode της συνταγής που λάβαμε, είτε μέσω 4ψήφιου PIN που θα λάβουμε επίσης ηλεκτρονικά, με SMS ή/και email κατά την παρουσία μας στο φαρμακείο.

Όλες οι αγορές μας online

Πολλά ελληνικά e-shop προσφέρονται για αγορές online, καθώς αυτή την περίοδο μας στέλνουν τις παραγγελίες σε όλη την Ελλάδα με δωρεάν μεταφορικά και με επιστροφή χρημάτων.

Featured Όλα Τα Eshop Για Παραγγελίες Με Δωρεάν Μεταφορικά
Όλα Τα Eshop Για Αγορές Με Δωρεάν Μεταφορικά & Επιστροφή Χρημάτων

Με την έναρξη των μέτρων προστασίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει. Οι αγορές με τη…

Συναλλαγές στο Δημόσιο

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, το Δημόσιο θα δέχεται μόνο σε εξαιρετικές κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού, το οποίο θα πιστοποιείται με email ή επιστολή της δημόσιας υπηρεσίας προς τον πολίτη που θα δεχθεί.

Μεταφορές με ΜΜΜ, ΙΧ, και ταξί

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων.

Οι οδηγοί των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη, ημερήσια ή εβδομαδιαία και βεβαίωση ωραρίου. Σε περίπτωση κυλιόμενου ωραρίου, αυτό να αναφέρεται ρητά στην ίδια την βεβαίωση.

Για την κίνηση των minibus και ιδιωτικών λεωφορείων, χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη και το σχετικό δελτίο κίνησης. Επιπλέον, πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των καθισμάτων.

Στα ταξί και τα ΙΧ, πέρα από τον οδηγό, επιτρέπεται να επιβαίνει ακόμη ένα άτομο. Σε περίπτωση που υπάρχει ασθενής που χρήζει βοηθείας για την μετακίνησή του, επιτρέπεται να επιβαίνει στο όχημα και δεύτερος επιβάτης, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετικό έγγραφο που βεβαιώνει την κατάσταση του ασθενούς.

Επίσης, στις μεταφορές με ΙΧ υπάρχει εξαίρεση στην περίπτωση των ανήλικων τέκνων, δηλαδή, ένας γονέας με δύο ανήλικα τέκνα είναι αποδεκτό.

Το όριο των δύο επιβατών ανά όχημα ισχύει και στην περίπτωση μετάβασης σε τελετή, με εξαίρεση συνύπαρξης συγγενών πρώτου βαθμού έως τρεις επιβάτες.

Στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν οδηγεί και εξυπηρετείται από συγγενή πρώτου βαθμού, τον οδηγό θα πιστοποιεί με βεβαίωση ο εργοδότης του εργαζομένου και μόνο για τις ώρες της μετακίνησης.

Πτήσεις

Με την απαγόρευση κυκλοφορίας, έχουν διακοπεί όλες οι αεροπορικές συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και όλες οι συνδέσεις (αεροπορικές, οδικές, σιδηροδρομικές) με την Τουρκία. Επιτρέπεται μόνο η είσοδος από το τελωνείο των Κήπων όλων των Ελλήνων υπηκόων και μόνο.

Επίσης, η Aegean αναστέλλει όλες τις πτήσεις εξωτερικού από 26 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

Έλληνες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι Έλληνες πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί στα αεροδρόμια του Λονδίνου μπορούν να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία για να εγγραφούν στην κατάσταση των αιτούντων για επαναπατρισμό με άμεση προτεραιότητα. Το τηλέφωνο επικοινωνίας και το email είναι τα ακόλουθα:

+44(0)2073135600 / +44(0)7795961519
[email protected]

Τροφοδοσία

Για την κίνηση των φορτηγών τροφοδοσίας σε όλη την Ελλάδα, απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη του οδηγού και του ατόμου που μπορεί να τον συνοδεύει και δελτίο αποστολής ή δελτίο κίνησης.

Τα ΜΜΕ

Στην περίπτωση των δημοσιογράφων και εργαζομένων σε ΜΜΕ, απαιτείται σχετική κάρτα ή βεβαίωση του εργοδότη του μέσου που εργάζονται και αντί των ωρών, θα πρέπει να αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ που καλύπτει.

Απαγόρευση Κυκλοφορίας 7αα

Υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης

Για παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, ο εργαζόμενος πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση εργοδότη και το δελτίο της κίνησης ή της αποστολής.

Τα κούριερ και οι διανομείς χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη και αντίστοιχα το ημερήσιο δελτίο ή δελτίο αποστολής.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι

Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους υπαλλήλους τους, ημεδαπούς ή αλλοδαπούς. Ο έλεγχος θα γίνεται επί των βεβαιώσεων και μόνο.

Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι, πρέπει να φέρουν βεβαίωση τύπου Α, υπογεγραμμένη από τους ίδιους με συμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Εσείς πώς αντιμετωπίζετε την απαγόρευση κυκλοφορίας?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για τις πρωτοφανείς συνθήκες με την απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps