Είστε εδώ

Ανοίγει συνοριακή πύλη προς βορά στο νομό Πέλλας

01/03/2019

Η απόφαση για διασυνοριακή πύλη από την Πέλλα είχε δρομολογηθεί στην τετραμερή διάσκεψη (Ελλάδας, Αλβανίας, Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας) και οριστικοποιήθηκε τώρα. Ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης σε συνεχείς συζητήσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούσε την πορεία των ενεργειών ζητώντας την ταχεία απόφαση για την συνοριακή σύνδεση.
Εδώ και καιρό συνεργάζεται με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ και με το Υπουργείο Υποδομών για την χρηματοδότηση της μελέτης και κατασκευής του Ελληνικού τμήματος του έργου. Παρουσίασε δε στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Υποδομών και στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ προκαταρκτική μελέτη που είχε συνταχθεί από τον ίδιο μαζί με τον Βαγγέλη Κυριακού, μέλος της γραμματείας του τμήματος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ και την Νομαρχιακή ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας από κοινού με τον Δήμαρχο του Kavadarci και βουλευτή της γειτονικής χώρας.

Ο Γιάννης Σηφάκης είχε ενημερώσει ακόμη πριν ένα και πλέον χρόνο το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμωπίας για την συνοριακή σύνδεση που επιδίωκε η κυβέρνηση μέσω Αλμωπίας.

Σύμφωνα με το βουλευτή, «η έγκριση διάνοιξης συνοριακής πύλης από την Πέλλα είναι το πρώτο άμεσο αναπτυξιακό αποτέλεσμα της συμφωνίας των Πρεσπών»

Η συνοριακή σύνδεση θα γίνει μέσω Προμάχων Αλμωπίας. Το μήκος της οδού Πρόμαχοι – Πουλίεβο – Καβαντάρτσι θα είναι 80 km, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του Ελληνικού τμήματος εκτιμάται περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ

Περισσότερα στοιχεία για το έργο, μπορείτε να δείτε εδώ.

Δείκτες που θα επηρεαστούν θετικά από το προτεινόμενο έργο:

  • Βελτίωση Κίνησης Αγροτικών Προϊόντων από/προς την περιοχή Kavadarci και τον Διάδρομο 10 προς την Ευρώπη.
  • Προστασία περιβάλλοντος διασυνοριακής περιοχής μέσα από την ανάδειξη των κοινών περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και κοινωνικών στοιχείων της διασυνοριακής περιοχής.
  • Υλοτομία της περιοχής εκατέρωθεν με βελτίωση πρόσβασης
  • Ενδυνάμωση πληθυσμών ορεινών – μειονεκτικών περιοχών να δημιουργήσουν ασχολίες και να ενεργοποιηθούν στον τόπο προέλευσης ή τόπο καταγωγής.
  • Άρση απομόνωσης περιοχών & ενδυνάμωση επενδύσεων στην περιοχή Αλμωπίας – Λουτρά Πόζαρ – Χιονοδρομικό Κέντρο – Περιοχή Έδεσσας-Γιαννιτσών
  • νδυνάμωση πεδινών περιοχών Πέλλας-Ημαθίας και βελτίωση πρόσβασης σε βασικούς αρχαιολογικούς χώρους Πέλλα, Βεργίνα, Έδεσσα
  • Προσέλκυση επενδύσεων σε χώρους τόσο της περιοχής Αλμωπίας, Πέλλας όσο και της περιοχής Kavadarci.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
Θέλουμε να προσδιορίσουμε ότι είστε πραγματικός χρήστης και να αποτρέψουμε μηχανικές αυτοματοποιημένες συνδέσεις.
Image CAPTCHA
Εισάγετε τους χαρακτήρες που φαίνονται στην εικόνα.