Βαλκάνια

Προς «θερμό» επεισόδιο στα Βαλκάνια - Σερβία: «Θα υπάρξει άμεση απάντηση στη δημιουργία στρατού στο Κόσοβο» - Έρχεται νέα σύγκρουση;

Κλίμα νέας σύγκρουσης επικρατεί στα Βαλκάνια, μετά από τους ισχυρισμούς τους Κοσσυφοπεδίου για δημιουργία στρατού. Η Σερβία καταδικάζει μια τέτοια κίνηση και προειδοποιεί για αντίποινα, αν κάτι τέτοιο υλοποιηθεί.

Δια στόματος του Σέρβου υπουργού Εσωτερικών, το Βελιγράδι στέλνει τελεσίγραφο στο Κόσοβο, με προειδοποίηση άμεσης απάντησης στις βλέψεις των Κοσοβάρων. Ποια θα είναι η μορφή αυτής της απάντησης;

Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, δήλωσε ότι υπάρχει μια πιθανότητα ότι η διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου, στις 28 Νοεμβρίου- Ημέρα της αλβανικής σημαίας, να ανακοινώσει τη δημιουργία του παράνομου τακτικού Στρατού.

Σχολιάζοντας αυτήν την περίπτωση, σε συνέντευξή του στην ραδιοτηλεόραση της Σερβίας, δήλωσε ότι η δημιουργία στρατού είναι κατά παράβαση όλων διεθνών συμφωνιών και θα πρέπει να αντιδράσουν το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως εγγυητές των συμφωνιών.

«Η Πρίστινα σκοπεύει σε αυτό και εάν ανακοινώσει τη δημιουργία Στρατού θα είναι σαφώς κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των εγγυήσεων του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Στεφάνοβιτς.

«Αλλά οι Σέρβοι δεν θα την υποστηρίξουν», πρόσθεσε ο Στεφάνοβιτς, τονίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση είναι πολύ ανησυχητική για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου.

«Τα υπουργεία μας, το Εσωτερικό και η Άμυνα, καθώς και όλες οι υπηρεσίες, έχουν αναλύσει όλες τις πληροφορίες που έχουμε σχετικά με το τι αναμένεται να συμβεί και βέβαια θα υπάρξει μια απάντηση από τη Σερβία. 

Αλλά, πάνω από όλα, θέλουμε να συζητήσουμε σοβαρά με τους εταίρους που είναι εγγυητές- το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβεί», δήλωσε ο Στεφάνοβιτς.

Θα επισημάνει, ακόμη, ότι η Πρίστινα αναλαμβάνει το κόστος της αστάθειας στην περιοχή με την ίδρυση του στρατού.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, ωστόσο, διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο στρατός θα ιδρυθεί στις 28 Νοεμβρίου, χωρίς ωστόσο να κρύβει τις προθέσεις για την ίδρυση του με σαφείς δημόσιες δηλώσεις.

Πριν από λίγες ημέρες, ο σερβικός στρατός πραγματοποίησε την μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην ιστορία της χώρας, με κινητοποίηση 10.000 περίπου στρατιωτών, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο.

Οι μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις στην ιστορία της Σερβίας, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν δέκα χιλιάδες στρατιώτες με εκατοντάδες εξοπλισμούς, άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη, ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές από το σερβικό στρατό που επικαλείται το FRN, το εύρος αυτών των ασκήσεων είναι μεγαλύτερο από αυτό που αναφέρθηκε επίσημα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στρατιωτικές ασκήσεις που καλύπτουν 10 σημεία σε όλη τη χώρα περιλαμβάνουν 100 τεθωρακισμένα M-84, 100 όπλα πεζικού, 100 διαφορετικά πυροβόλα και πυραύλους, περισσότερα από 60 σκάφη, 24 αεροσκάφη και ελικόπτερα και 125 τόνους πυρομαχικών.

Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια των ελιγμών θα παρουσιαστούν τα πιο σύγχρονα παραδείγματα της σερβικής αμυντικής βιομηχανίας.

Οι ασκήσεις της Σερβίας πραγματοποιούνται εν μέσω ισχυρισμών από τις αλβανικές αρχές της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου ότι θα προχωρήσουν σε σύσταση παράνομου τακτικού στρατού, μέσα στο Νοέμβριο.

Οι σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου, από ότι φαίνεται, οδεύουν προς μια νέα κρίση, με αφορμή την ίδρυση του στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ