Εκκλησία

Σε εγχείρηση υποβλήθηκε γέροντας Εφραίμ: Ετοιμάζουν την επόμενη μέρα στο Βατοπαίδι οι Φαναριώτες;

Κι ενώ ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ηγούμενος της αγιορείτικης Μονής Βατοπαιδίου περνά σοβαρή δοκιμασία με την υγεία του αφου υπέστη καρδιακή προσβολή στο Κίεβο αμα τη αφίξει του στην ουκρανική πρωτεύουσα προκειμένου να παραστεί στην ενθρόνιση Επιφάνιου, το σχέδιο των Φαναριωτών για την επόμενη μέρα αναφορικά με την Μονή Βατοπαιδίου φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη.

Καταρχάς σύμφωνα με πηγές της μονής ο Γέροντας Εφραίμ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση χθες σε ξένη κλινική, όπως αναφέρει ο ρωσικός ιστότοπος Tsargrad.

Μετά από εξετάσεις οι γιατροί πραγματοποίησαν χειρουργική επέμβαση αγγειοπλαστικής με “μπαλονάκι” για να εισάγουν δύο stents σε μια φραγμένη στεφανιαία αρτηρία στην καρδιά του ηγουμένου. Πέντε stent είχαν τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης επέμβασής του πριν από ενάμισι έτος.

Οι γιατροί έχουν συμβουλεύσει τον Γέροντα να ξεκουραστεί και να παραμείνει στην κλινική για παρακολούθηση της καρδιάς του.

Σε επίπεδο εκκλησιαστικής διπλωματίας όμως κατά πως φαίνεται το Φανάρι είχε plan B. Καταρχάς αξίζει να σημειωθεί πως το μοναστήρι του Εφραίμ, το Βατοπαίδι, δεν ήταν μεταξύ των ελαχίστων που ψήφισαν να σταλεί αγιορείτικη αντιπροσωπεία στην ενθρόνιση Επιφάνιου.

Ρωσικές πηγές -χωρίς να επιβεβαιώνονται-μιλούν για τελεσίγραφο του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Γέροντα, ενώ κάποιοι έχουν φτάσει στο σημείο να ισχυρίζονται πως το πρόβλημα υγείας του Γέροντα ήταν ανύπαρκτο, παρά ήταν ένας τρόπος να ξεγλιστρήσει, κάτι που επίσης δεν επιβεβαιώνεται και σαφώς δεν υιοθετείται κι από εμάς.

Ωστόσο, παρά την απουσία του Εφραίμ από την ενθρόνιση, το Βατοπαίδι εκπροσωπήθηκε στην ενθρόνιση από τον Ιερομόναχο Μάξιμο.

Κι ενώ αυτά συνέβαιναν στο Κίεβο , στο “περιβόλι της Παναγιάς”, στην Μονή Βατοπαιδίου έκανε πανηγυρικό πέρασμα ένας εκ των στενών συνεργατών και υποστηρικτών του κ. Βαρθολομαίου.

Με αφορμή τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας, δηλαδή, του θαύματος της γνωστής θαυματουργού Εικόνος, που βρίσκεται στην Μονή, ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, προεξήρχε αγρυπνίας.

Κατά τη διάρκεια του κεράσματος στο Συνοδικό της Μονής, ο Μακάριος μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου σε όλους τους πατέρες και συμπανηγυριστές της Μονής, ενώ ανέγνωσε και Πατριαρχικό Γράμμα συμπαθείας, απευθυνόμενο προς τον Γέροντα Εφραίμ, Καθηγούμενο της εορτάζουσας Μονής, το οποίο εστάλη λόγω του εκτάκτου προβλήματος που προέκυψε στην υγεία του.

Ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως, ένωσε τις ευχές και προσευχές του με αυτές του Οικουμενικού Πατριάρχου για τη βελτίωση της υγείας του Ηγουμένου και παράλληλα αναφέρθηκε με θερμούς λόγους στην προσωπικότητα του Γέροντα Εφραίμ και στην προσφορά του στο μοναχισμό του Αγίου Όρους και γενικώς στην Εκκλησία.

Κατά την πανηγυρική Τράπεζα ομίλησε εκ μέρους της Ιεράς Μονής ο Γέροντας Γερμανός, ο οποίος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χριστουπόλεως κ. Μακάριο και, βεβαίως, ο Θεοφιλέστατος ο οποίος εγκωμίασε την εορτή της Παναγίας και τον μαρτυρικό βίο του Αγίου Μαξίμου του «Γραικού». Ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας τονίζοντας ότι πρόκειται περί μιάς ευτυχούς και ουράνιας συγκυρίας να τελείται το γεγονός αυτό κατά την ημέρα μνήμης του Βατοπαιδινού Αγίου Μαξίμου του «Γραικού», ο οποίος φώτισε το ποίμνιο της Μικράς και της Μεγάλης Ρωσσίας.

Στην Ιερά Πανήγυρη μετείχαν μοναχοί από Μονές και κελλιά του Αγίου Όρους και αρκετοί προσκυνητές από Ελλάδα, Ρωσία, Ρουμανία, Γεωργία και αλλού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...