Ελληνοτουρκικά

Συναγερμός στην Αθήνα: Ανησυχία για θερμό επεισόδιο - Ο Αποστολάκης ενημέρωσε τον Τσίπρα για τις Τουρκικές προκλήσεις

Ανησυχία για θερμό επεισόδιο προκαλούν οι τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας, η οποία προχώρησε σε περαιτέρω κλιμάκωση στέλνοντας το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» μεταξύ Κρήτης Καστελλόριζου και κυπριακής ΑΟΖ, δηλαδή στα βόρειοδυτικά της Κύπρου αποφεύγοντας προς το παρόν τον νότο όπου ήδη πολυεθνικές εταιρείες διεξάγουν έρευνες συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των παικτών της ενεργειακής σκακιέρας.

Μία επόμενη κίνηση κλιμάκωσης που μπορεί να υπάρξει όπως αναλύουν στρατιωτικοί αναλυτές, είναι να εμφανιστεί τουρκικό γεωτρύπανο μεταξύ Καρπάθου και Καστελόριζου και το τρίτο και πιο απειλητικό βήμα θα ήταν να επιχειρήσει είσοδο του «Φατίχ» στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή, μέσα στα οικόπεδα 1-12 που έχουν οριοθετηθεί και ιδιαίτερα σε τρία από αυτά (τα δύο που αμφισβητεί ότι ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ και το τρίτο που υποστηρίζει ότι ανήκει στο «ψευδοκράτος»).

Μάλιστα νωρίς το απόγευμα ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης πέταξε στα Χανιά και ο λόγος δεν ήταν μόνο η ομιλία του πρωθυπουργού την οποία παρακολούθησε, αναφέρει το militaire. Ο ΥΕΘΑ είχε επαφή με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν το καυτό θέμα που έχει προκύψει με το τουρκικό γεωτρύπανο που πλέει προς την κυπριακή ΑΟΖ και τον ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΣΙΠΡΑ

Tην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα Χανιά, με την οποία ολοκληρώνεται η διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη.

Μιλώντας στο Κλειστό Γυμναστήριο του Εθνικού Σταδίου των Χανίων, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο οφείλει να γίνεται απ` όλους σεβαστό και θα γίνεται από όλους σεβαστό, γιατί εμείς είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε και θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όποιον τρόπο χρειαστεί, είτε μόνοι μας είτε με τους συμμάχους μας».

«Έχουμε τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και θα υπερασπιστούμε το δίκιο μας και στο Αιγαίο και στην Κύπρο», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι η συγκεκριμένη στάση της Ελλάδας αποτελεί ένα «μήνυμα αποφασιστικότητας σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τους καουμπόιδες στην περιοχή».

Παράλληλα αναφέρθηκε στον αγωγό φυσικού αερίου East Med, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες διαλόγου και συνανάπτυξης που διανοίγονται μέσα από στρατηγικής σημασίας έργα στον τομέα της ενέργειας. «Η ενέργεια οφείλει να είναι γέφυρα ειρήνης, διαλόγου και συνανάπτυξης στην περιοχή μας», υποστήριξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει τις ειρηνικές προοπτικές που δημιουργούνται και να καθίσει «στο τραπέζι και για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, εξέφρασε την απόλυτη αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών, εκτιμώντας ότι ο ελληνικός λαός θα εκφράσει την εμπιστοσύνη του «προς την κυβέρνηση που έβαλε τέλος στα μνημόνια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές