Εσωτερική Ασφάλεια

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ" Μυτιλήνης : «Οι ΜΚΟ και η Ύπατη Αρμοστεία έχουν αντικαταστήσει το επίσημο κράτος»

Η κατάσταση που επικρατεί στο Βόρειο Αιγαίο είναι εκτός ελέγχου και η κοινοτική παράταξη «Ελεύθεροι Πολίτες» με επιστολή, μιλά για το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού.

Επιστολή από την κοινοτική παράταξη του δήμου Μυτιλήνης «Ελεύθεροι Πολίτες» προς τους Αντιπεριφερειάρχη Μεταναστευτικής Κρίσης Βορείου Αιγαίου κ. Δημήτρη Κουρσουμπά και Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου  για το μεταναστευτικό.

                                               κ. Κώστα Μουτζούρη

                    Αντιπεριφερειάρχη Μεταναστευτικής Κρίσης

                                        Βορείου Αιγαίου

                               κ. Δημήτρη Κουρσουμπά

                    Κοινοποίηση: Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

                                               κ. Κώστα Μουτζούρη

Αξιότιμε κ. Κουρσουμπά,

Καταρχήν θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την εκλογή σας ως Αντιπεριφερειάρχη Μεταναστευτικής Κρίσης.

Ο νέος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης κατά την ορκωμοσία του μαζί με το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο όρισε το «προσφυγικό-μεταναστευτικό» ως το κυρίαρχο θέμα της Περιφέρειας και δήλωσε ότι τα νησιά δεν πρέπει να αλλοιωθούν φυλετικά, θρησκευτικά και εθνικά.

Η ιστορία με τους παράνομους μετανάστες πρέπει να σταματήσει. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο πληθυσμός των λαθρομεταναστών στα τρία μεγαλύτερα νησιά της Περιφέρειας (Λέσβος, Χίος, Σάμος) έχει φτάσει σήμερα περίπου στις 25.000 άτομα (Λέσβος: 15.000, Χίος: 4.000, Σάμος: 6.000). Δεν πρόκειται πλέον για  θέμα «ανθρωπισμού» αλλά ρεαλισμού και επιβίωσης. Πρέπει όλοι να καταλάβουν καλά ότι δεν πρόκειται για μερικές εκατοντάδες μεταναστών. Πρέπει να δούμε επί τέλους την αλήθεια.‘Ενα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της βόρειας και κεντρικής Αφρικής, όπως και αντίστοιχο ποσοστό της Μέσης Ανατολής, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, θέλουν να έλθουν στην Ευρώπη, κυρίως μέσω του Αιγαίου και της Ελλάδας. Άρα, το θέμα δεν είναι πόση είναι η ανθρωπιά μας , την οποία έχουν φτάσει να τη «μετράνε» οι επαγγελματίες «αλληλέγγυοι» της πολιτικής που συνήθως βιοπορίζονται από αυτό (άμεσα ή έμμεσα), δεν είναι πόσους χωράει η Ελλάδα, η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος. Το θέμα δεν είναι πεδίο άσκησης των ανθρωπιστικών μας ιδανικών, αλλά θέμα ασφάλειας, ποινικό, ταυτότητας και πολιτισμού. Η αλλοίωση δεν προϋποθέτει «καθαρότητα» όπως λένε οι λαϊκιστές, οι ανίδεοι και οι επιτήδειοι, αλλά τήρηση ισορροπιών σε ένα οποιοδήποτε σύνολο ανθρώπων που μοιράζεται κάποιες αρχές σε επίπεδο πολιτισμού, κοινωνικής οργάνωσης και λειτουργίας. Η αλλοίωση είναι πιο εύκολη να συμβεί όταν αυτή η ομάδα βρίσκεται στα σύνορα.

Μην ξεχνάτε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές ροές, τις ΜΚΟ και τους «αλληλέγγυους» προς όφελος των εθνικών της συμφερόντων, αδιαφορώντας για πνιγμούς και ανθρώπινα δικαιώματα.Άλλωστε έχει δείξει διαχρονικά ότι είναι ''μέτρ'' στις μετακινήσεις πληθυσμών και στους εποικισμούς περιοχών-κρατών (βλέπε Κύπρος).

Παράλληλα στις δικές μας ακτές έχει στηθεί ένα συνονθύλευμα υπερεθνικών οργανισμών-οργανώσεων που υποτίθενται ότι βρίσκονται για προσφορά βοήθειας για το μεταναστευτικό πρόβλημα. Ουσιαστικά συμπλέουν με τις τουρκικές επιδιώξεις γιατί έχει δημιουργηθεί μία ‘’win-win’’ κατάσταση, κάνοντας τους ταξιθέτες στις ανθρώπινες ψυχές. Οι ΜΚΟ και η Ύπατη Αρμοστεία έχουν αντικαταστήσει το επίσημο κράτος, προσφέρουν υπηρεσίες για τον ελεγχόμενο εγκλωβισμό στα νησιά μας και λυμαίνονται τεράστια ευρωπαϊκά κονδύλια.

‘Εχουμε λοιπόν μια σειρά από ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εντός της Περιφέρειας και ουδείς γνωρίζει ποιοί είναι, αν έχουν νομική υπόσταση, αν έχουν πραγματικά γραφεία ή είναι απλά φερέφωνα μυστικών υπηρεσιών τρίτων (πολλαπλά τα κρούσματα με συλλήψεις στελεχών ΜΚΟ για δουλεμπορία). Επί της ουσίας δεν λειτουργεί εθνικό μητρώο ΜΚΟ γιατί ακόμα και να υφίσταται ως καταγραφή κάποιων ΜΚΟ, δεν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα λειτουργίας του, κάποιοι κανόνες, κάποιος έλεγχος, κάποιες κυρώσεις, κλπ., ενώ παράλληλα ουδείς γνωρίζει ή έχει λίστα των ανθρώπων που εργάζονται γι αυτές και έχουν άμεση επαφή με άτομα που εισβάλουν (κυριολεκτικά) από τα σύνορα της χώρας, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, ενώ αμέσως μετά «στοιβάζονται» σε ανοιχτά camps όπου μπορούν και κινούνται πάρα πολύ εύκολα.

Επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις η διασταύρωση στοιχείων είναι δύσκολη έως αδύνατη, ενώ έχουν υπάρξει και στοιχεία για ψευδείς δηλώσεις παράνομων μεταναστών με δύο, τρία ονόματα και άλλα γενικώς προσωπικά στοιχεία, ακόμα και πάνω σε επίσημα έγγραφα που τα αποδέχονται οι Ελληνικές Αρχές! Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο μετά από την καθοδήγηση των ΜΚΟ δηλώνουν διαταραχή μετα-τραυματικού στρες για να αποκτήσουν ευαλωτότητα, κάτι που δύσκολα επιβεβαιώνεται και έχει ως αποτέλεσμα να μπαίνουν σε κατηγορία προστασίας (στέγασης και οικονομικής ενίσχυσης).

Είναι προφανές πώς τα νησιά μας είναι απλά ένα «χωράφι» που αδυνατεί να περάσει από έλεγχο αυτό το κομμάτι που αφορά παρουσία ξένων υπηκόων, με κάθε λογής ιδιότητα, κάτω από κάθε ΜΚΟ που μπορεί να λειτουργεί ως βιτρίνα τόσο για δουλέμπορους όσο και για μυστικές υπηρεσίες ή ακόμα και για ροές χρηματοδότησης τζιχαντιστών.

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, παραμένει λοιπόν το ερώτημα γιατί δεν έχει ήδη δημιουργηθεί-λειτουργήσει Εθνικό Μητρώο με τις αδειοδοτούμενες ΜΚΟ, καθώς και η απαίτηση παράδοσης λίστας στελεχών τους ανά 6μηνο, ενώ κάθε τους στοιχείο θα περνιέται σε βάση δεδομένων όμοια με αυτή που έχουν και άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, που περιέχουν δεδομένα βάσει βιομετρικών διαβατηρίων και επισήμων εγγράφων για κάθε ταξιδιώτη, ανεξάρτητα ιδιότητας. Ακόμα και η EURODAC, η βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί για την ταυτοποίηση και καταχώρηση προσφύγων και μεταναστών, υπολειτουργεί στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει διασύνδεση με όλους τους κρατικούς μηχανισμούς παρά μόνο με τα κέντρα υποδοχής της FRONTEX και επιλεκτικά στα τμήματα ασφαλείας της ΕΛΑΣ.

Τα ακριτικά νησιά μας δεν μπορούν, αλλά ούτε και η Ελλάδα να γίνει μόνιμος επαίτης βοήθειας για το μεταναστευτικό, ούτε να βρίσκονται υπό συνεχή ομηρεία έναντι των Τουρκικών ορέξεων.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατά την άποψή μας θα πρέπει να πιέσει έντονα προς τις εξής κατευθύνσεις:

  1. ΦΥΛΑΞΗ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Πίεση σε καθημερινή βάση προς την κυβέρνηση με κάθε δυνατό και νόμιμο τρόπο, για την χάραξη μιας μόνιμης στρατηγικής πάνω στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, που θα περιλαμβάνει πολύ καλή και αποτελεσματική φύλαξη και όχι απλά επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, με σύγχρονα τεχνικά μέσα (π.χ. μη επανδρωμένα αεροσκάφη και drones με θερμικές κάμερες για εντοπισμό μεταναστών & διακινητών) και συνεχείς περιπολίες. Το μέχρι τώρα αποτέλεσμα δείχνει ότι αυτό δεν συμβαίνει και τα νησιά μας συνεχίζουν να μετασχηματίζονται σε χώρους εγκλωβισμένων ανθρώπων επί μακρό χρονικό διάστημα, δημιουργώντας παράλληλα τεράστια ζητήματα ασφάλειας και πολιτισμικής αλλοίωσης.

Πίεση για την άμεση εφαρμογή του νόμου για την παράνομη είσοδο χιλιάδων παράνομων μεταναστών. Παρεμπόδιση της εισόδου με αυστηρότητα στη γραμμή των συνόρων. ‘Οσοι ξεφεύγουν, παραπομπή στο δικαστήριο για την παράνομη είσοδο. Η φύλαξη των συνόρων και η εθνική ασφάλεια είναι υποχρέωση της πολιτείας βάσει του Συντάγματος, δεν είναι πολιτική επιλογή της κάθε κυβέρνησης.

  1. ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΥΛΟΥ: Πίεση προς την κυβέρνηση ώστε οι αιτήσεις ασύλου να γίνονται στα χερσαία σύνορα σε συγκεκριμένες πύλες εισόδου της χώρας μας. Οτιδήποτε άλλο να θεωρείται εισβολή και να αντιμετωπίζει ο εισβολέας κράτηση στα κλειστά κέντρα χωρίς δικαίωμα ασύλου. Να παραμένει εκεί μέχρι είτε να αποδειχτεί πως είναι αλήθεια όσα θα λέει ή να γυρίσει στην χώρα του μόνος του. Για ό,τι μπαίνει σε χωρικά ύδατα άνευ αδείας πρέπει να γίνεται αναχαίτιση και επιστροφή πίσω. Η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης που πρέπει να τηρηθεί είναι η εξής: «εξέταση των αιτημάτων ασύλου θα ολοκληρώνεται το πολύ εντός έξι εβδομάδων, τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό, με αποκλειστική χωρική αρμοδιότητα».
  1. ΚΥΤ ΜΟΡΙΑΣ: Πίεση για το κλείσιμο και την κατάργηση του ΚΥΤ Μόριας εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, του οποίου οι διαμένοντες θα μεταφερθούν σε κατάλληλα κέντρα της υπόλοιπης χώρας (μακριά από κατοικημένες περιοχές) ή θα επισπευσθεί η επαναπροώθηση ή η απέλασή τους.

Εναλλακτικά μέχρι να γίνει το παραπάνω: Πίεση για την άμεση εφαρμογή της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης, ήτοι την «καθιέρωση ΚΛΕΙΣΤΩΝ κέντρων προσωρινής πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας».

Πίεση ώστε εντός των υφιστάμενων κέντρων για να γίνεται διαχωρισμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών, αναλόγως του τόπου προέλευσης & θρησκευτικών τους πεποιθήσεων (εφόσον αποδεδειγμένα αρκετές τους συγκρούσεις οφείλονται σε εθνικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά αίτια).

  1. ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΚΟ: Συνεχής πίεση για τη δημιουργία και ουσιαστική λειτουργία Εθνικού Μητρώου ΜΚΟ. Ως τότε, να επιδιώξει δημοσιονομικό, υγειονομικό και φορολογικό έλεγχο των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο και να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις έως και απελάσεις. Πολλές δεκάδες ΜΚΟ συμπλέουν με τις επιδιώξεις της Τουρκίας και άλλων χωρών, κάνοντας τους ταξιθέτες στις ανθρώπινες ψυχές. Αυτές οι ΜΚΟ πάντα γνωρίζουν το σημείο και την ώρα της αποβίβασης των επιβατών της κάθε βάρκας κάτι που δηλώνει πολλά.

Στη Λέσβο ενεργούν άτομα που αποδεδειγμένα προκαλούν εξεγέρσεις και ξεσηκώνουν πρόσφυγες και παράνομες μετανάστες. Αυτό συχνά έχει σοβαρές συνέπειες. Τα άτομα αυτά δημοσιοποιούν τη δράση τους τα social media, αλλά ποτέ δεν διώκονται.

Υπενθυμίζεται η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης «οι τοπικές κοινωνίες συμμετέχουν ενεργά στον έλεγχο των χρηματοδοτήσεων» και η πρόσφατη επιστολή ομάδας πολιτών προς τη ΔΟΥ Μυτιλήνης, στην οποία καταγγέλλουν τα όσα συμβαίνουν εδώ και καιρό στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης με τις μισθώσεις ακινήτων από ΜΚΟ. Στην επιστολή υπάρχουν σαφείς αναφορές για φορολογικό-οικονομικό σκάνδαλο καθώς οι ΜΚΟ προχωρούν σε υποεκμισθώσεις και δεν τηρούνται όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία.

  1. ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ, ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ: Οργανωμένη νομική προστασία της ιστορίας και της εικόνας της πόλης και των δικαιωμάτων των πολιτών των οποίων οι περιουσίες καταπατούνται (π.χ. Μόρια) και επίσης των πολιτών που στοχοποιούνται, συκοφαντούνται και διασύρονται από κέντρα και ομάδες αλλότριων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων και από φανατισμένους «αλληλέγγυους» (π.χ. προφίλ «Κάποιος Ταδόπουλος» στο Twitter).
  1. ΠΙΚΠΑ: Πίεση για την εφαρμογή της απόφασης της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής για το κλείσιμο της παράνομης δομής φιλοξενίας στο χώρο της παιδικής εξοχής-κατασκήνωσης (ΠΙΚΠΑ Νεάπολης), την οποία λειτουργεί κάποια ΜΚΟ που έχει κάνει κατάληψη. Ο χώρος είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και πρέπει να δοθεί ξανά στους πολίτες, ώστε να λειτουργήσουν εκ νέου οι παιδικές κατασκηνώσεις.
  1. ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Πίεση για τη δημιουργία ξεχωριστών δομών υγείας και παιδείας (δίπλα στα κέντρα) ώστε να λειτουργήσουν εύρυθμα οι ήδη υπάρχουσες κορεσμένες τοπικές δομές.

8.ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΦΠΑ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ: Προώθηση της αποσύνδεσης του ΦΠΑ από το μεταναστευτικό, που σκοπίμως κάποιοι θέλουν να τα συνδέουν για να διαιωνίσουν καταστάσεις, δεδομένου ότι τα νησιά δικαιούνται μόνιμους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, όπως ισχύει και σε άλλες νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης.

  1. ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ: Κλείσιμο του δημοτικού καταυλισμού Καρά Τεπέ που αποτελεί κέντρο ελέγχου και εδραίωσης της ‘Υπατης Αρμοστείας και των ΜΚΟ.

Βασικές πληροφορίες για το θέμα 9:

Το Κέντρο ανήκει στον (πρώην) Δήμο Λέσβου, που το παραχώρησε στην Ύπατη Αρμοστεία και στις ΜΚΟ, λόγω κατεπείγουσας ανάγκης από το 2015. Παρόλο που η ανάγκη αυτή έπαψε να υπάρχει, το Κέντρο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

Το Κέντρο το λειτουργεί η Ύπατη Αρμοστεία, χωρίς απόφαση παραχώρησης από το Δημοτικό Συμβούλιο, με camp manager που είναι υπάλληλος της Ύπατης Αρμοστείας και αμείβεται από αυτή.

Στο χώρο του Κέντρου λειτουργούσε Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια δεν λειτουργεί, παρά τις σοβαρότατες ανάγκες του νησιού για κυκλοφοριακή αγωγή, τις οποίες εδώ και χρόνια αγνοούν οι αρμόδιοι εκλεγμένοι και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το Κέντρο είναι αμφίβολο αν διαθέτει όλες τις νόμιμες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας με την ευθύνη ορισμένων εκλεγμένων αυτοδιοικητικών της προηγούμενης δημοτικής αρχής αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου, της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17-09-2016 με θέμα «Προοπτική δημιουργίας νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη ΛΕΜΟΝΟΥ» η πρόταση που ψηφίστηκε ομόφωνα ήταν η εξής: «Ζητείται εθνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας του Καρά Τεπέ με σκοπό να έχει ο Δήμος την αποκλειστική αρμοδιότητα και διαχειριστική αυτονομία. Ο ρόλος των ΜΚΟ θα πρέπει να περιοριστεί σε αποκλειστικά υποβοηθητικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα. Σε διαφορετική περίπτωση προτείνεται ο χώρος του Καρά Τεπέ να κλείσει σε εύλογο χρονικό διάστημα και με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του τρέχοντος έτους (2016)».

Η ομόφωνη απόφαση δεν τηρήθηκε αφού το κέντρο από το 2017 έως σήμερα συνεχίζει να το λειτουργεί η Ύπατη Αρμοστεία με τις ΜΚΟ, με το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο ως παρατηρητές, χωρίς να υπάρχει επικαιροποιημένη και ξεκάθαρη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Μετά τιμής,

Συνδυασμός Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης  «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ