Εθνικά θέματα

Ολοκαύτωμα Βιάννου: “Όσα χρόνια κι αν περάσουν οι Γερμανοί θα κληθούν να πληρώσουν για τα βαριά τους εγκλήματα”

Έχουν περάσει 76 χρόνια από το ολοκαύτωμα της μαρτυρικής Βιάννου και με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης και διεκδίκησης που θα γίνουν 13, 14, 15 και 16 Σεπτεμβρίου τοποθετήθηκε το μέλος του Εθνικού συμβουλίου για την διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών Αριστομένης Συγγελάκης στον Politica 89.8. και τον Νίκο Παπαδάκη, στην εκπομπή “Δημοσίως”.

Μάλιστα όπως επισημαίνει “φέτος για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί “πορεία μνήμης και δικαιοσύνης” από το Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου (στο Σελί Αμιρά)” προς τον τόπο της μαζικής εκτέλεσης αμάχων στον Αμιρά (τοποθεσία Αμπέλια στον οικισμό Μελιανά) την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στις 6 μ.μ.

Για τις εκδηλώσεις μνήμης και διεκδίκησης στο ολοκαύτωμα της Βιάννου που θα πραγματοποιηθούν στις 13, 14, 15 και 16 Σεπτεμβρίου ο κ Συγγελάκης απεύθυνε κάλεσμα σε όλο τον κόσμο να βρεθεί στην Βιάννο να τιμήσει τους νεκρούς μας και να στηρίξει τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων, ειδικά αυτή την στιγμή που μετά και την απόφαση σχετικά με το Δίστομο το ζήτημα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. “Όσα χρόνια κι αν περάσουν” σημείωσε ο κ. Συγγελάκης “οι Γερμανοί θα κληθούν να πληρώσουν για τα βαριά τους εγκλήματα. Ο αγώνας μας κλιμακώνεται και διεθνοποιείται και δεν θα αφήσουμε κανέναν να τον αποδυναμώσει”.

Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα της Ελλάδας την περίοδο της γερμανικής κατοχής και συνάμα μια από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία της Κρήτης. Προβαίνοντας μάλιστα και σε μία ιστορική αναδρομή ο κ. Συγγελάκης υπογραμμίζει πως “το ολοκαύτωμα της Βιάννου διαπράχθηκε από τα στρατεύματα της ναζιστικής Γερμανίας στις 14-16 Σεπτεμβρίου 1943, λίγες μέρες μετά την 8η Σεπτεμβρίου 1943 και την αποχώρηση της Ιταλίας από τον Άξονα και την προσχώρησή της στο στρατόπεδο των Συμμάχων. Ο Χίτλερ επέλεξε να ολοκαυτώσει τη Βιάννο, αξιοποιώντας αφορμές που του δόθηκαν, με σκοπό να να στείλει μήνυμα ισχύος του Γ’ Ράιχ παντού, να κλείσει τα στόματα όσων πίστεψαν πως το Τρίτο Ράιχ αποδυναμώνεται. Αλλά και για να εκδικηθεί τη Βιάννο για την Αντίστασή της στον φασισμό.

Καλούμε την κυβέρνηση να ασκήσει πίεση τώρα που το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων είναι και πάλι πιο επίκαιρο από ποτέ , μετά και την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ιταλίας για το Δίστομο, και υπενθυμίζει στην Γερμανική κυβέρνηση πως οφείελι να απαντήσει στην πρόσφατη Ρηματική διακοίνωση του Ελληνικού κράτους”.

Μεταξύ άλλων, το παρών στις φετινές εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου θα δώσουν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και Αντιστασιακός Βασίλης Μπρακατσούλας, ο Δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου Αριστομένης Α. Συγγελάκης.

Ιδιαίτερη σημασία για τη διεθνοποίηση του ζητήματος έχει το γεγονός ότι στις εκδηλώσεις για την 76η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου θα συμμετάσχουν σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων οι:

Heike Haensel, Βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) στο Ομοσπονδιακό Γερμανικό Κοινοβούλιο, η οποία πρωτοστατεί στην υποστήριξη του αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση.

Δρ. Marco De Paolis, Γενικός Στρατιωτικός Εισαγγελέας της Ιταλίας, ο οποίος έχει ασκήσει διώξεις εναντίον Γερμανών εγκληματιών πολέμου και κατά της ανθρωπότητας.

Gabrielle Heinecke, Δικηγόρος, Εκπρόσωπος της Ομάδας «AK Distomo» από το Αμβούργο, με μακροχρόνιους νομικούς και κινηματικούς αγώνες υπέρ των ελληνικών αξιώσεων.

Για την απόφαση – ορόσημο για τις αποζημιώσεις στα θύματα των ναζί στο Δίστομο ο κ Συγγελάκης σχολίασε πως “η Ιταλική Δικαιοσύνη προέταξε τα ανθρώπινα δικαιώματα έναντι κάθε άλλης επιδίωξης επιβεβαιώνοντας παλιότερες αποφάσεις Ιταλικών Δικαστηρίων ότι η αρχή της ετεροδικίας κάμπτεται όταν πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Απέρριψε επίσης τα επιχειρήματα των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (που έχουν εξαγοράσει τους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους) ότι, δήθεν, δεν αποτελούν τμήμα του γερμανικού Δημοσίου και δικαίωσε τις οικογένειες των θυμάτων του Διστόμου. Ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος να διεκδικήσουν αποζημιώσεις ύψους 25 εκατομμυρίων. Δικαιώνεται ο αγώνας του αείμνηστου Γιάννη Σταμούλη, που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1995 με την κατάθεση των αγωγών στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λιβαδειάς και οδήγησε στις ιστορικές αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης (απόφαση υπ’ αριθμόν 137/1997 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς η οποία επικυρώθηκε και κατέστη αμετάκλητη με την υπ’ αριθμόν 11/2000 απόφαση της Ολομέλειας τους Αρείου Πάγου).

Ωστόσο, μετά την άρνηση του Έλληνα Υπουργού Δικαιοσύνης να παράσχει άδεια για την εκτέλεση της αμετάκλητης απόφασης της Ελληνικής Δικαιοσύνης για την αποζημίωση των θυμάτων, ο Γιάννης Σταμούλης το 2004 μετέφερε την υπόθεση στην Ιταλία διορίζοντας τον Ιταλό δικηγόρο Γιόαχιμ Λάου, ο οποίος, μετά από αγώνα 15 ετών, είναι πλέον πολύ κοντά στην τελική δικαίωση των θυμάτων του Διστόμου μέσω της συντηρητικής κατάσχεσης εις χείρας τρίτου ποσού 25 εκ ευρώ σε βάρος των ιταλικών σιδηροδρόμων.Σε σχέση με το ανθηρό και ισχυρό στην Ελλάδα κίνημα διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων ο κ. Συγγελάκης φάνηκε ικανοποιημένος που υπάρχουν νέοι άνθρωποι που δεν ξεχνούν την ιστορία και κρατούν ισχυρή την φλόγα για τις Γερμανικές αποζημιώσεις. “Η Γερμανία βρίσκει κάθε είδους τέχνασμα για να αποφύγει το ζήτημα, προσπαθεί με οπουδήποτε τρόπο να παραχαράξει την ιστορία. Προσπαθούν με δήθεν ευεργετικές πράξεις όπως την χρηματοδότηση δημιουργίας μουσείων για την Εθνική Αντίσταση να ξεπλύνουν τα εγκλήματα τους και να καταστούν οι ίδιοι διαχειριστές της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού! Μας θέλουν επαίτες, δίνοντας μας ψίχουλα με σκοπό να μας φιμώνουν για να ξεχάσουμε το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων. Όμως εμείς “απαιτούμε, δεν επαιτούμε!” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Συγγελάκης

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ