Σκοπιανό

Εθνική ήττα και με τη βούλα η Συμφωνία των Πρεσπών: Υποτροφίες σε φοιτητές της "μακεδονικής" γλώσσας για πρώτη φορά στα Σκόπια

Στα απόνερα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ένα νομοσχέδιο που θα καταθέσει το κυβερνών κόμμα στα Σκόπια, προβλέπει τόσο την πρόσληψη καθηγητών "μακεδονική" γλώσσας, όσο και την χορήγηση υποτροφιών για φοιτητές της ‘μακεδονικής’ γλώσσας και φιλολογίας και στους τρεις κύκλους της εκπαίδευσης και σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.

Υποτροφίες θα δίνονται σε φοιτητές που σπουδάζουν τη ‘μακεδονική’ γλώσσα, σύμφωνα με σχέδιο νόμου  που θα κατατεθεί από το κυβερνών κόμμα SDSM για ψήφιση, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου η Βαγγελίνα Μογιάνοφσκα , μέλος της Επιτροπής Παιδείας και Επιστήμης του κόμματος.

«Με τις προβλεπόμενες αλλαγές είναι υποχρεωτικό να προσλαμβάνονται καθηγητές  της ‘μακεδονικής’ γλώσσας σε όλα τα κρατικά ιδρύματα και  τους δημόσιους φορείς, όπως η κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο, τα υπουργεία, η τοπική αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια, ο ακαδημαϊκός χώρος, τα δευτεροβάθμια και δημοτικά σχολεία  και σε πολλούς άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής της χώρας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε η Μογιάνοφσκα.

Η εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, σημείωσε ότι για πρώτη φορά προβλέπονται υποτροφίες για φοιτητές της ‘μακεδονικής’ γλώσσας και φιλολογίας και στους τρεις κύκλους της εκπαίδευσης και σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.

«Ο νέος νόμος προβλέπει, επίσης, ότι η ‘μακεδονική’ γλώσσα πρέπει να μελετάται σε πολιτιστικά κέντρα των πρεσβειών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο εξωτερικό,  προκειμένου να γαλουχηθούν ορθά οι ‘Μακεδόνες’ της διασποράς», πρόσθεσε η Μογιάνοφσκα.

Κατέληξε λέγοντας ότι  το SDSM δεσμεύεται και σχεδιάζει να εφαρμόσει μέτρα και πολιτικές που εγγυώνται τη ‘μακεδονική’ ταυτότητα και τη ‘μακεδονική’ γλώσσα.

 

πηγή: echedoros-a.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...