Ελληνοτουρκικά

Προβληματισμός στην Τουρκία: «Οι ΗΠΑ έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε στρατιωτική βάση» - «Θέλουν να κλείσουν το Ιντσιρλίκ;»

Προβληματισμός υπάρχει στην Τουρκία, όπου μέσω του τύπου της κατηγορεί ευθέως την Ουάσιγκτον, ότι μετατρέπει την χώρα μας σε μια τεράστια αμερικανική βάση, η οποία έχει στόχο την Μικρά Ασία και το τουρκικό καθεστώς του προέδρου Ρ.Ν. Ερντογάν.

“Ο αμερικανικός στρατός συνεχίζει να μετατρέπει την Ελλάδα σε μια γιγαντιαία στρατιωτική βάση. Το Πεντάγωνο ανέπτυξε πρόσφατα δύναμη ελικοπτέρων αμερικανικής ταξιαρχίας στην πόλη του Βόλου. Οι ΗΠΑ απέστειλαν στο Στεφανοβίκειο 1700 στρατιώτες, 50 ελικόπτερα τύπων UH-60 και UH-60 Black Hawk, 10 CH-47 Chinook, 20 AH-64 Apache και περισσότερα από 200 οχήματα.

Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να αυξάνει τη στρατιωτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Η αμερικανική κυβέρνηση πρόσφατα ενίσχυσε τις στρατιωτικές της σχέσεις με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση και την Ελλάδα.

Η ανάπτυξη των υφιστάμενων βάσεων στην Ελλάδα, αποτελεί το κύριο σχέδιο της Ουάσινγκτον, η οποία συνεχίζει να βελτιώνει το μέγεθος τόσο της θαλάσσιας δύναμης, όσο και αυτών σε ξηρά και αέρα στην Ελλάδα”, γράφει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Οι Τούρκοι έχουν εξοργιστεί σε μέγιστο ποσοστό με την αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα, διότι πολύ απλά φοβούνται για την τύχη των “βρώμικων σχεδίων τους” σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα οι ίδιοι αναφέρονται στην συμμαχία Ελλάδας, ΗΠΑ, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου, όπου σύμφωνα με όσα αναφέρουν, στόχος και σκοπός είναι να βγει η Άγκυρα από το ενεργειακό παιχνίδι.

Ειδική μνεία γίνεται μάλιστα στην απόβαση των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη.

Στόχος τους είναι ο ενεργειακός έλεγχος ενόψει της κατασκευής των αγωγών EastMed και TurkStream, ο έλεγχος των Στενών, αλλά και η άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί καθώς αναμένονται σημαντικές εξελίξεις με την Τουρκία τους επόμενους μήνες, λόγω της παρουσίας  του ρωσικού συστήματος S-400. Μάλιστα οι Τούρκοι αναφέρουν πως στην Θράκη, οι Αμερικανοί θα εγκαταστήσουν ειδικό ραντάρ.

Στο σημερινό άρθρο της Yeni Safak γίνεται επίσης ιδιαίτερη μνεία για το πιθανό κλείσιμο της βάσης του Ιντσιρλίκ, την αναβάθμιση της Σούδας στην Κρήτη, της βάσης του αεροδρομίου Σέδες κοντά στη Θεσσαλονίκη, της βάσης στην περιοχή (Sarisaban όπως αναφέρουν με το τουρκικό τοπωνύμιο) την Χρυσούπολη Καβάλας και τις αεροπορικές βάσεις στη Λάρισα.

Εξοργίστηκαν επίσης από την απόφαση του αμερικανικού στρατού να στηρίξει την Ελλάδα με UAV τύπου RQ-4 Global Hawk εναντίον των τουρκικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων που “αλωνίζουν” στο Αιγαίο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ