Εκκλησία της Ελλάδος

Ηλείας Γερμανός: "Να συγκληθεί άμεσα Πανορθόδοξη και να δοθεί η αυτοκεφαλία στον κανονικό Μητροπολίτη Ονούφριο"

Εισήγηση καταπέλτης του Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού, που έρχεται να ταράξει τα νερά τόσο στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και στον υπόλοιπο Ορθόδοξο κόσμο.

Το θέμα της εισηγήσεως του Μητροπολίτη ήταν: «Η υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου μονομερής χορήγησις του Αυτοκεφάλου υπό τον Επιφάνιον εις την εν Ουκρανία Εκκλησίαν» και πραγματοποιήθηκε κατά την Ιερατική Σύναξη που έγινε για τους Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Πύργου και Ωλένης, εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Καράτουλα Ηλείας.

Το πλήρες κείμενο της εξήντα σελίδων εισηγήσεως του κ. Γερμανού μπορείτε να κατεβάσετε εδώ.

Ο πολιός Ιεράρχης, με θεολογικά αλλά και νομοκανονικά επιχειρήματα, απορρίπτει ως αντικανονικές τις επιλογές του Οικουμενικού Πατριάρχη, καταδικάζει ως αντιφατική την εισήγηση των Συνοδικών Επιτροπών και του Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Ουκρανική Αυτοκεφαλία και προτείνει ως μοναδική λύση τη σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου και την απόδοση αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Ονούφριο.

Η εισήγηση καταλήγει στο τέλος χαρακτηριστικά με την θέση ότι:

"Το θέμα του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας έχει αναστατώσει ολόκληρον την Ορθόδοξον Εκκλησίαν και έχει προκαλέσει την ακοινωνησία μεταξύ Εκκλησίας Ρωσίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ευρισκόμεθα προ ενός μεγάλου σχίσματος από την αντικανονικήν επέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και από την σκληρότητα και την αντικανονική συμπεριφορά του Πατριαρχείου Μόσχας.

Δια να λυθεί το θέμα πρέπει να συγκληθεί υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου Πανορθόδοξος Σύνοδος ή τουλάχιστον Σύνοδος των Προκαθημένων των 14 Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και με εκατέρωθεν υποχωρήσεις να δοθεί το Αυτοκέφαλο εις την Εκκλησίαν της Ουκρανίας με Μητροπολίτην τον Ονούφριον.

Η απόφασις της Πανορθοδόξου Συνόδου ή των Προκαθημένων των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών να ληφθεί κατά πλειοψηφίαν και όχι με ομοφωνία, αφού το θέμα δεν είναι δογματικό και στα διοικητικά ισχύει το Κανονικόν: «κρατείτω των πλειόνων η ψήφος. (Στ΄Κανών της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου)".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...