Καιρός

Κακοκαιρία: Σοβαρά προβλήματα από τις χιονοπτώσεις - Σε έξαρση η «Ζηνοβία»

Σφοδρές χιονοπτώσεις, αποκλεισμένους δρόμους, θυελλώδεις ανέμους και καταστροφές αφήνει πίσω της, μέχρι στιγμής, η «Ζηνοβία» που θα συνεχίσει να επελαύνει και τις επόμενες ώρες δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Η κακοκαιρία, η οποία όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Γιάννης Καλλιάνος κορυφώνεται το βράδυ της Κυριακής, θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα με τα εντονότερα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις ο κυριότερος όγκος των φαινομένων θα περιοριστεί στα ανατολικά από το ύψος της Θεσσαλία και νοτιότερα ενώ έξαρση αναμένεται λίγο πρίν από το μεσημέρι της Δευτέρας και μέχρι το βράδυ.

Στη λεωφόρο Πάρνηθας στο ύψος του τελεφερίκ και στο ρεύμα προς το καζίνο, αλλά σε επαρχιακές οδούς της Μαγνησίας και της Αρκαδίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία.

Επίσης χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων απαιτείται σε επαρχιακές οδούς των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Καστοριάς, Φλώρινας, Λάρισας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Κλειστές είναι οι γραμμές Α.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Γλύφα -Αγιόκαμπος, Καβάλα Πρίνου-Θάσου, Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Τα κυριότερα προβλήματα

Σε τμήματα των ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αρκαδίας και Κορινθίας εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα στην περιφέρεια Πελοποννήσου, λόγω των χιονοπτώσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο νομό Αρκαδίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην επαρχιακή οδό που συνδέει την Βυτίνα με το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου.

Παράλληλα, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις εξής περιοχές:

- Στην εθνική οδό Λεωνιδίου - Κοσμά - Γερακίου, από το 15ο , έως το 35ο χιλιόμετρο.

- Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου - Πελετών - Αγίου Δημητρίου, από το 20ο , έως το 42ο χιλιόμετρο.

- Στην επαρχιακή οδό που οδηγεί από τον Καρδαρά στο χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου.

Στην Κορινθία, η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων από το 19ο χιλιόμετρο, έως και τα Τρίκαλα, καθώς και στην επαρχιακή οδό Κιάτου - Γκούρας από το 10ο χιλιόμετρο έως και την Γκούρα.

Τα προβλήματα έγιναν αισθητά και στην Κρήτη. Tα πρώτα χιόνια στον Ομαλό δημιούργησαν πολλά προβλήματα στους Χανιώτες εκδρομείς, που από το απόγευμα της Κυριακής, έχουν κολλήσει στα χιόνια με τα αυτοκίνητά τους.

Φωκίδα: Η κακοκαιρία «Ζηνοβία» αφήνει πίσω της αποκλεισμένα χωριά

Σοβαρά πλήττεται από την κακοκαιρία «Ζηνοβία», που θα κορυφωθεί το βράδυ της Κυριακής, ο νομός Φωκίδας. Αποκλεισμένα από τις σφοδρές χιονοπτώσες είναι τα χωριά Διχώρι και Αρτοτίνα.

Μεγάλη καθυστέρηση καταγράφεται στον καθαρισμό του οδικού δικτύου στην ορεινή Φωκίδα, με τους οδηγούς να αντιμετωπίζουν τεράστια ταλαιπωρία στον χιονισμένο δρόμο.

Κακοκαιρία: Σοβαρά προβλήματα σε Μάνδρα και Κάζα - Εγκλωβίστηκαν πρόσκοποι και τουρίστες

Σε επιφυλακή παραμένουν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Συνεργεία και εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας εργάζονταν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, για τη διάνοιξη δρόμων σε περιοχές που παρατηρήθηκαν έντονα προβλήματα, όπως στις λεωφόρους Πάρνηθας και Πεντέλης, στα Βίλια, στο Κριεκούκι, το Πόρτο Γερμενό και την Κάζα.

Παράλληλα τα συνεργεία της Περιφέρειας συνέδραμαν στη επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό προσκόπων από το προσκοπικό camp σε περιοχή της Μάνδρας, καθώς και για τον απεγκλωβισμό ομάδας Γάλλων τουριστών που είχαν αποκλειστεί από τα χιόνια σε βανάκι, στην Κάζα Αττικής.

Σημαντική ήταν η συμβολή των συνεργείων της Περιφέρειας και στην προσπάθεια της ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα Βίλια, όπου υπήρχε δυσκολία πρόσβασης καθώς οι δρόμοι είχαν κλείσει λόγω της χιονόπτωσης.

Kακοκαιρία: Χιόνια και στις Κυκλάδες

Το πρώτο νησί που δέχθηκε την «άσπρη επέλαση» ήταν η Άνδρος, με τις εικόνες από τα χιονισμένα βουνά να είναι πανέμορφες.

Συγκεκριμένα, ολόκληρη η βουνοκορφή του Πετάλου μέχρι την Κουβάρα είναι κάτασπρη.

Ισχυροί οι άνεμοι τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στο Αιγαίο 9 και στα βόρεια τοπικά 10 μποφόρ.

Ο καιρός της Τρίτης

Την Τρίτη στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, θα συνεχιστούν οι τοπικές βροχές ή χιονόνερο , ενω παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και θα εξασθενήσουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές