Εκκλησία

2019: Ο διωγμός της Εκκλησίας και η κατρακύλα με το ουκρανικό

Επιμέλεια: Μάνος Χατζηγιάννης

Χρονιά σταθμός για την Χριστιανοσύνη υπήρξε το 2019 που σε λίγο μας αποχαιρετάει. Οι ασφυκτικές πιέσεις εις βάρος των Χριστιανών και το μαρτύριό τους σε πολλές περιοχές του πλανήτη δυστυχώς δεν περιορίστηκαν, αντιθέτως η Χριστιανοσύνη έχει γεμίσει νέους μάρτυρες.

Αναμφίβολα το πιο σημαντικό από όλα τα γεγονότα που άπτονται θρησκευτικού ενδιαφέροντος είναι τα συνεχή ποτάμια αίματος Χριστιανών μαρτύρων σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, η Βόρεια αλλά και η υποσαχάρια Αφρική, ασιατικές χώρες και γενικά σε πολλές γωνιές της Γης.

Στην Ελλάδα όσο κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ο διωγμός της Εκκλησίας συνεχίστηκε, αλλά με την αλλαγή της κυβέρνησης αναπροσδιορίστηκε η κατάσταση, χωρίς ωστόσο θεαματικές αλλαγές, παρά μόνο δηλώσεις καλής θέλησης.

Το ανησυχητικό για την χρονιά που φεύγει είναι πως ο διωγμός της Εκκλησίας ήταν τόσο πολιτικός όσο και αστικός. Σύμφωνα με σχετική έκθεση του υπουργείου Παιδείας (για το 2018) την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα αφορούν κατά 95% τα περιστατικά θρησκευτικής βίας στην χώρα μας.

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων για 564 περιστατικά επιθέσεων που αφορούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Συνολικά, για το έτος 2018 κατεγράφησαν πεντακόσια ενενήντα ένα (591) περιστατικά (αύξηση σε σχέση με τα περιστατικά που κατεγράφησαν το 2017 κατά 6%) εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, κατανεμόμενα ανά θρήσκευμα ως εξής:

- Χριστιανισμός: Πεντακόσια εξήντα εννέα (569) περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπές βεβηλώσεις).

Ειδικότερα:

- στην Ορθόδοξη Εκκλησία αφορούν πεντακόσια εξήντα τέσσερα (564) περιστατικά (δηλαδή το 95% επί των συνολικών περιστατικών), αρκετά από τα οποία, πέραν του κατά περίπτωση ειδικότερου ποινικού τους χαρακτηρισμού, φέρουν χαρακτηριστικά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, συμπεριλαμβανομένου του απροειδοποίητου τρομοκρατικού χτυπήματος της 27ης Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ατόμων -παρά το ότι οι τρομοκράτες επιδίωκαν -σύμφωνα με την σχετική ανάληψη ευθύνης- μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που πραγματοποιείται τρομοκρατική επίθεση σε θρησκευτικό χώρο με διακηρυγμένο σκοπό την πρόκληση νεκρών και αξίζει να τονιστεί ότι αυτή η επίθεση στράφηκε εναντίον της Ορθόδοξης Εκκλησίας,

- ένα (1) περιστατικό αφορά στην Καθολική Εκκλησία,

- τρία (3) περιστατικά αφορούν στους Χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά.

- Ιουδαϊσμός: Είκοσι (20) περιστατικά ρατσιστικού/αντισημιτικού χαρακτήρα (το 2017 είχαν καταγραφεί 11 περιστατικά, δηλαδή υπάρχει αύξηση κατά 81% σε σχέση με το 2017).

- Μουσουλμανισμός: Δύο (2) περιστατικά.

Οι σχέσεις Αθήνας-Φαναρίου και το ουκρανικό

Πέρυσι τέτοια περίοδο οι σχέσεις της Αθήνας με το Φανάρι ήταν πιο παγωμένες και από την... Ζηνοβία.

Θέματα διοικητικής φύσεως όπως το κτήμα Προμπονά, αλλά και άλλα πιο ουσιώδη στερέωναν καλά το παγόβουνο στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Και άξαφνα και μετά από πολλές επαφές με Αμερικανούς παράγοντες και πιέσεις εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου όλα άλλαξαν με αφορμή το ουκρανικό.

Η αλήθεια είναι πως τα πρώτα δείγματα μεταστροφής είχαν φανεί όταν Αθήνα και Φανάρι έδωσαν τα χέρια απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το μισθολόγιο των κληρικών και άλλες ρυθμίσεις.

Η “γέφυρα” αυτή αποτέλεσε την απαρχή για την βελτίωση των σχέσεων, κατόπιν ο Ιερώνυμος βρέθηκε στο Φανάρι, όπου ο Βαρθολομαίος του επιφύλασσε την έκπληξη με τον Επιφάνιο και τελικά με αργά, αλλά μεθοδικά βήματα η Ελλαδική Εκκλησία έγινε η πρώτη που αναγνώρισε την νέα ουκρανική, όπως όριζε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και παρά τις έντονες αντιδράσεις αρκετών Ελλήνων Ιεραρχών.

Βέβαια ο συσχετισμός του ζητήματος με τις “Νέες Χώρες” και του ουκρανικού μοντέλου δεν κλείνει έτσι εύκολα. Οι 36 Μητροπόλεις των Νέων Χωρών μπορούν να αποτελέσουν “ουρά” του ουκρανικού ζητήματος;;

Έλληνες Ιεράρχες φοβούνται πως σειρά μετά την νέα ουκρανική θα πάρει η σχισματική “μακεδονικη” εκκλησία των Σκοπίων, αλλά και οι “Νέες Χώρες”.

Άλλωστε προ 4 ετών σε ταξείδι του στην Θράκη ο κ. Βαρθολομαίος έλεγε και προειδοποιούσε την Ελληνική Εκκλησία: «Εις ουδένα επιτρέπομεν να αμφισβητήση τα από αιώνων απαράγραπτα δικαιώματα του Οικουμενικού Θρόνου επί των περί ων πρόκειται Μητροπόλεων, αι οποίαι αποτελούν την ενδοχώραν αυτού»! Και για να μην υπάρξει… παρανόηση για το τι εννοούσε, πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να απεμπολήσωμεν ποτέ τα δικαιώματα της Μητρός Εκκλησίας επί των Ιερών αυτής Μητροπόλεων»! Η δήλωση αυτή είναι πανομοιότυπη με όσα λέει σήμερα για την Ουκρανία!! Πως να μην ανησυχεί λοιπόν η ελληνική πλευρά παρά τις διαβεβαιώσεις της Συνόδου της Κρήτης με έναν άνθρωπο που άλλα λέει την μια μέρα και άλλα την άλλη αναλόγως τα συμφέροντα.

Και η απόφαση της Ελλαδικής Εκκλησίας είχε σοβαρό αντίκτυπο στην Μόσχα. Το ρωσικό Πατριαρχείο διέκοψε την κοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αλλά την διατήρησε με όσους Ιεράρχς δεν αναγνωρίζουν την νέα ουκρανική εκκλησιαστική δομή. Επίσης έβγαλε “ταξιδιωτική οδηγία” να μην πηγαίνουν Ρώσοι προσκυνητές στις Μητροπόλεις των οποίων οι επικεφαλής αναγνώρισαν την νέα εκκλησία.

Γενικά πάντως η ουκρανική εκκλησιαστική κρίση είναι το μεγαλύτερο όνειδος της σύγχρονης ιστορίας για την διοικούσα Ορθοδοξία.

Δύο παρατάξεις, Φανάρι και Μόσχα, με λάβαρα προσωπικούς εγωισμούς και εξωτερικούς πάτρωνες, έχουν “σταυρώσει” την Ορθοδοξία.

Με βάση τα τελευταία νέα, μετά την αναγνώριση της νέας εκκλησίας του Κιέβου και από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τα μέτρα που αποφάσισε εναντίον του η ρωσική Ιερά Σύνοδος, προωθείται Σύναξη Προκαθημένων στην Ιορδανία με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου. Μια Σύναξη που αν πραγματοποιηθεί θα είναι...μισή αφού Φανάρι, Αθήνα και Αλεξάνδρεια σίγουρα δεν θα δώσουν το “παρών”.

Σε όλα αυτές τις δοκιμασίες που περνάει η Παγκόσμια Ορθοδοξία, βρήκε χώρο να ανακατευτεί και ο Πάπας.

Τα ανοίγματά του στην Ορθοδοξία ήταν αρκετά το 2019. Πέραν από τις κατά καιρούς δηλώσεις “αδελφικής αγάπης” με τον Βαρθολομαίο, είχαμε και τα ταξίδια του σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σκόπια. Επίσης πριν από λίγες ημέρες προσκάλεσε και τον Πατριάρχη Γεωργίας στο Βατικανό.

Τέλος, το 2019 μάς αποχαιρετάει αφήνοντάς μας φτωχότερους πνευματικά, αφού κοιμήθηκαν σημαντικοί και δυναμικοί Έλληνες Ιεράρχες, όπως ο Σιατίστης Παύλος, ο Περιστερίου Χρυσόστομος, ο Φθιώτιδος Νικόλαος.

Μεγάλη απώλεια για την Χριστιανοσύνη και η κοίμηση του Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνα μιας οσιακής μορφής , που δύσκολα θα βρει αντικατάσταση...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ