ακριτες
Ελληνοτουρκικά

"Βροντούν κι αστράφτουν" οι Ακρίτες ενάντια στις τουρκικές ενέργειες

Μια ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, δυνατά είναι τα μηνύματα των κατοίκων απέναντι στην τεταμένη κατάσταση που δημιουργήθηκε με την προσπάθεια εισόδου χιλιάδων ατόμων στην ελληνική πλευρά από την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγο πριν τη συνάντηση Ερντογάν και Eυρωπαίων ηγετών, που τελικά αποδείχθηκε άκαρπη, η κατάσταση φαινόταν πιο ήρεμη, ωστόσο όπως μας λέει ο πρόεδρος της κοινότητας των Μαρασίων, Γιώργος Καραμπατζάκης, «τα καπνογόνα, οι κροτίδες και οι πυροβολισμοί δεν έχουν κοπάσει».

Με την αλλαγή του καιρού, αυτά τα δακρυγόνα έχουν φέρει δυσφορία στους ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού, καθώς η φορά του ανέμου άλλαξε και τα χημικά αέρια στράφηκαν προς τα πάνω τους.

«Να προμηθευτείτε βρεγμένες πετσέτες για τα πρόσωπά σας το βράδυ, για να μην υπάρχουν απρόοπτα με τα αναπνευστικά», είπε στους κατοίκους του χωριού ο πρόεδρος της κοινότητας.

Παρά τις δυσκολίες των χημικών, ο κόσμος δείχνει τη συμπαραστασή του υψώνοντας ελληνικές σημαίες.

«Όχι απλά υψώνει ελληνικές σημαίες, τις φοράει πάνω του. Κάθε σπίτι έχει μια ελληνική σημαία κρεμασμένη απέξω σε κοντάρι».

Το παράδειγμα αυτό δόθηκε, κάποια χρόνια νωρίτερα, από μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζούσε στην άκρη των Μαρασίων και κάθε πρωί ύψωνε την ελληνική σημαία και την κατέβαζε το βράδυ.

Η Βασιλική Λαμπίδου - Φωτάκη, που είχε έρθει στην Ελλάδα από την Ανατολική Θράκη με την ανταλλαγή των πληθυσμών, στεκόταν πάντα σε στάση προσοχής μπροστά στη σημαία, στέλνοντας μήνυμα για την ελληνικότητα της περιοχής.

Οι σύγχρονοι ακρίτες, Πόντιοι και Θρακιώτες, εμπνέονται ακόμα και σήμερα από το παράδειγμα τις ιστορικής κυράς των Μαρασίων, που αν και απεβίωσε το 2011 σε ηλικία 107 ετών και κηδεύτηκε με τιµές εν ενεργεία αξιωµατικού των Ενόπλων ∆υνάµεων, είναι σύμβολο της ζωντανής παράδοσης του ακριτικού ελληνισμού.«Ήταν η μητέρα όλων των στρατιωτών όλων των παλικαριών που υπηρέτησαν στον Έβρο. 

Στο σπίτι της, στην άκρη του χωριού, σήμερα δεν ζει κανείς. Οι κάτοικοι του χωριού το προσέχουν, για να δείχνουν ότι πάντα είναι κοντά μας και μέσα στην καρδιά μας. Δεν είναι τυχαίο που το σπίτι της κυράς των Μαρασίων είναι στην άκρη του χωριού.

Σαν να το ήξερε αυτή η γυναίκα, ότι θα κάνει κάτι για την πατρίδα της. Άτομα που υπηρέτησαν εδώ, έρχονται από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και λένε "πάμε να δούμε τα παλιά μας σοκάκια". Δεν ξεχνούν να περάσουν από το σπίτι της κυρά Βασιλικής που τους είχε σαν παιδιά της», τονίζει ο Γιώργος Καραμπατζάκης. 

Σε συζητήσεις των social media, οι Πόντιοι κατηγορούνται ότι ενώ οι προγονοί τους υπήρξαν πρόσφυγες, εκείνοι δεν αποδέχονται τώρα τις νέες ροές.

Μια απόγονος Ελλήνων του Πόντου δίνει την απάντηση:

«Είναι ένα ιδιαίτερο θέμα για εμάς το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Και εμείς υπήρξαμε πρόσφυγες και αναφέρομαι στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ωστόσο, σήμερα στον Έβρο διαμορφώνεται μια τελείως διαφορετική κατάσταση. Υπάρχει μια τεράστια προσπάθεια εισροής παράνομων μεταναστών στο ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει η ίδια η αστυνομία, οι περισσότεροι δεν είναι Σύροι, αλλά Πακιστανοί, Αφγανοί και εθνικότητες από άλλες χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει πόλεμος. Υπάρχουν δύο πλευρές σε ένα νόμισμα και αρκετοί εξαθλιωμένοι.

Αρκετοί ψάχνουν την ευκαιρία να τρυπώσουν και άλλοι γίνονται (ηθελημένα ή άθελα) εργαλείο πολιτικής της Τουρκίας.Η Ελλάδα, όμως, αδυνατεί να σηκώσει αυτό το βάρος», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο Sputnik η Φρόσω Σωτηριάδου, πρόεδρος των Ποντίων Φοιτητών Ορεστιάδος «Οι Ακρίτες».

Σπουδάζει στην Ορεστιάδα, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κατάγεται από τη Δράμα, με ρίζες από τη Σαμψούντα.

«Είμαι τρία χρόνια στον Έβρο, βλέπαμε και παλιότερα προσπάθειες εισχώρησης παράνομων μεταναστών στη χώρα μας, αλλά σε μικρότερη έκταση, μικρότερη συχνότητα», τονίζει και περιγράφει την πρωτόγνωρη κατάσταση που έζησε από κοινού με τους υπόλοιπους Ποντίους φοιτητές στο ξέσπασμα της κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Τις πρώτες μέρες που ξέσπασε όλο αυτό, είχαμε άγχος και ταραχή για το που θα για το πού θα πάνε όλοι αυτοί που θέλουν να μπουν στη χώρα, αν θα μπορέσει η Ελλάδα πραγματικά να τους βοηθήσει. Ακούγαμε ελικόπτερα, βλέπαμε στρατό στους δρόμους. Ένα απόγευμα, που είχαμε μαζευτεί ως σύλλογος, είδαμε κάποιους που κατάφεραν να εισχωρήσουν, ωστόσο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βρέθηκαν στα χέρια των Αστυνομικών Αρχών. Μας καθησύχασε το γεγονός ότι η οργάνωση των ελληνικών αρχών είναι μεγάλη».

Η πίστη του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ορεστιάδας «Οι Ακρίτες» στις προσπάθειες των σωμάτων ασφαλείας, τους οδήγησε στη συγκέντρωση τροφίμων για τη στήριξη των ενστόλων. Μαζί τους ο Σύλλογος Ποντίων Β. Έβρου «Ο Διγενής».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ομάδες και σύλλογοι Ποντίων, από όλη τη χώρα, καθώς και άλλες ομάδες, συμπαραστεκόμενοι έμπρακτα στους ένστολους που συμμετέχουν στη φύλαξη της ελληνοτουρκικής συνοριογραμμής έχουν συγκεντρώσει όλες αυτές τις ημέρες μεγάλες ποσότητες τροφίμων, τις οποίες και έστειλαν στις Καστανιές για διανομή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...