Άσκηση διαχείρισης κρουσμάτων κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Η άσκηση περιελάμβανε εκκένωση νοσοκομείου σε πραγματικό χρόνο και πραγματικές συνθήκες και σε αυτήν έλαβαν μέρος όλοι οι επαγγελματίες υγείας.
 
Εξάλλου στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκε εκκένωση τμημάτων του νοσοκομείου με εικονικούς ασθενείς.
 
Το σενάριο της άσκησης προνοούσε εκκένωση του νοσοκομείου, προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι για νοσούντες από κορωνοϊό. Στο πλαίσιο της άσκησης μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου παραλάμβαναν σε πραγματικό χρόνο ασθενείς από τα πληρώματα των ασθενοφόρων, τα οποία στη συνέχεια αναχωρούσαν.
 
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση πανδημίας το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου θα αποτελεί σημείο αναφοράς, πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτόν θα μεταφερθούν όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.
 
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνας Γιαννάκη και στην παρουσία λειτουργών του Υπουργείου.
 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της άσκησης, η κα. Γιαννάκη ανέφερε ότι 28 κλίνες του Νοσοκομείου Αμμοχώστου που βρίσκονται στο Παιδιατρικό και Γυναικολογικό Τμήμα είναι έτοιμες από σήμερα να υποδεχθούν άτομα νοσούντα από κορωνοϊό. Όπως ανέφερε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, τα άτομα που νοσηλεύονταν στα δύο αυτά τμήματα του Νοσοκομείου έχουν μετακινηθεί, ενώ το Νοσοκομείο είναι σε θέση να φιλοξενήσει μέχρι και 120 ασθενείς από κορωνοϊό.
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί επιλέγηκε το Νοσοκομείο Αμμοχώστου ως σημείο αναφοράς, η κα. Γιαννάκη απάντησε ότι το Νοσοκομείο Αμμοχώστου είναι ένα νοσηλευτήριο που μπορεί εύκολα να διοχετεύσει στον ιδιωτικό τομέα ή σε άλλα νοσοκομεία τα περιστατικά που δέχεται.
 
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για την άσκηση, στην οποία συμμετείχαν έξι ασθενοφόρα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου και πληρώματα αποτελούμενα από 15 άτομα.

Πηγή: philenews