18.5.2019 18:15

«Η Χίος χρειάζεται στιβαρή παρουσία στην Περιφέρεια»

Στέλεχος της πρώτης γραμμής, ο Φιλόδωρος Βιτέλλας, συνεργάτης και σύμβουλος αρκετών βουλευτών της Χίου, εξηγεί στον «π» τους λόγους που τον ωθούν να περάσει στην πρώτη γραμμή και να διεκδικήσει την ψήφο των Χιωτών στο Περιφερειακό Συμβούλιο.


Βρίσκεστε εδώ και πολλά χρόνια στην πολιτική, αλλά κυρίως ως συνεργάτης και σύμβουλος των βουλευτών της Χίου. Τι σας ώθησε να βγείτε στην «πρώτη γραμμή» και να διεκδικήσετε την ψήφο των Χιωτών, ως περιφερειακός σύμβουλος;

Καταρχάς θα διαφωνήσω μαζί σας, καθώς πάντα βρίσκομαι στην «πρώτη γραμμή». Και ως ιδρυτικό μέλος της ΟΝΝΕΔ Λέσβου, και πάντα δίπλα στους συμπατριώτες μου ως συνεργάτης πέντε βουλευτών Χίου της ΝΔ από το 2006 και μέσα από τον εθελοντισμό και την προσφορά.

Ερχόμενος τώρα στην ουσία της ερώτησης, ως προς το «γιατί» διεκδικώ την ψήφο, θέλω να σας πω πως οι εκλογές του Μαΐου του 2019 έχουν μια ιδιαίτερη σημασία. Οι τοπικές κοινωνίες αποφασίζουμε για το πώς και με ποιους θέλουμε να πορευτούμε στη νέα δεκαετία. Οι περιφερειακές διοικήσεις έχουν πλέον σημαντικότατο ρόλο και λόγο στην οικονομική και κοινωνική ζωή κάθε τόπου: διαχειρίζονται σοβαρά κονδύλια, αποφασίζουν για νευραλγικά έργα υποδομής, έχουν σημαντικό λόγο στην οικονομική και κοινωνική ζωή κάθε τόπου. Αυτά είναι θέματα κατεξοχήν πολιτικά.

Σε αυτή την προοπτική, κανείς δε δικαιούται να μένει αμέτοχος. «Κουβαλώντας» μια εμπειρία στα κοινά, αλλά και ως κάτοικος και εργαζόμενος στη Χίο, που γνωρίζω τα προβλήματα, αποφάσισα να ζητήσω την ψήφο των συμπολιτών μου. Και για να δυναμώσουμε τη φωνή μας και για να αναδείξουμε τις δυνατότητες αυτού του τόπου και των κατοίκων του, που είναι πραγματικά πολλές.  

Γιατί με την Χριστιάνα Καλογήρου; Τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει σε αυτή τη θητεία, που δε μπορούσε να γίνει στην προηγούμενη;

Η Χριστιάνα Καλογήρου έχει ήδη μια πετυχημένη πρώτη θητεία. Σίγουρα μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα, ιδίως στη Χίο και γι αυτό θεωρώ πως οι εκπρόσωποι της Χίου στην περιφερειακή διοίκηση πρέπει να έχουν δυνατή φωνή και στιβαρή παρουσία. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και τη θέληση να το εφαρμόσουμε.

Από την άλλη, όλοι γνωρίζουν ότι πάντα υπήρξα και συνεχίζω να είμαι «πιστός στρατιώτης» της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης. Η Χριστιάνα Καλογήρου έχει πάρει το χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε δυνατό μήνυμα ενότητας, καλώντας σε συστράτευση όλες τις δυνάμεις. Στόχος είναι, καμία από τις δεκατρείς Περιφέρειες να μη βρεθεί υπό τον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτά τα δεδομένα, δεν θα μπορούσα ποτέ να θέσω υποψηφιότητα με κανέναν άλλο συνδυασμό.  

Από όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χίος, ποιο θεωρείτε ως βασική προτεραιότητα και το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί σε περιφερειακό επίπεδο;

Η Χίος δυστυχώς, βρίσκεται πολύ πίσω των δυνατοτήτων της. Αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου: απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα, φυγή των νέων, υψηλό κόστος ζωής και λειτουργίας των επιχειρήσεων, και εσχάτως το μεταναστευτικό. Έχει όμως και προβλήματα δικά της: απουσία σημαντικών υποδομών όπως ένα σύγχρονο αεροδρόμιο, μεγάλες διαφορές στις αναπτυξιακές δυνατότητες μεταξύ βορά και νότου, απομακρυσμένα μικρά νησιά.

Θεωρώ ότι δεν πρέπει να εστιάσουμε μόνο σε ένα πρόβλημα, αλλά να εστιάσουμε σε ένα στόχο: θέλουμε να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο τους. Για να γίνει αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε δουλειές, μέσα από ένα πλέγμα ενεργειών και πολιτικών: υποδομές, προσέλκυση τουριστών, σωστές συγκοινωνίες με κάθε γωνιά του νησιού, τα Ψαρά και τις Οινούσσες, κίνητρα για την επιχειρηματικότητα. Το πρόγραμμα του συνδυασμού μας έχει συγκεκριμένες προτάσεις σε καθέναν από τους τομείς αυτούς και στόχος δικός μου είναι διεκδικήσουμε και να φέρουμε στη Χίο ένα σημαντικό κομμάτι των δράσεων αυτών και των σχετικών κονδυλίων. 

Και εδώ να τονίσω ότι για να διεκδικήσουμε και να πάρουμε, θα πρέπει να μην είμαστε αποκομμένοι από την κεντρική πολιτική σκηνή. Οι αρχικές αποφάσεις, καλώς ή κακώς, λαμβάνονται ως επί το πλείστον στα Υπουργεία, μακριά από τη Χίο. Εκεί χρειάζεται να έχουμε γέφυρες, κάτι που θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω.

Γνωρίζετε τα ζητήματα της μαστίχας και από πλευράς πολιτικής, αλλά και ως μαστιχοπαραγωγός. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα για την περαιτέρω ανάπτυξη του προϊόντος;

Η μαστίχα, προϊόν μοναδικό, πρέπει να είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της Χίου. Χρειαζόμαστε δράσεις ανάπτυξης νέων προϊόντων με βάση τη μαστίχα, προώθησης των ήδη παραγόμενων προϊόντων, ένταξη της μαστίχας στο παρεχόμενο τουριστικό προϊόν του νησιού μας. Μέχρι σήμερα, έχει γίνει σημαντική δουλειά από την ΕΜΧ, για την προώθηση των συμφερόντων των μαστιχοπαραγωγών. Ο ρόλος του πρέπει να στηριχτεί και να ενισχυθεί. Και φυσικά χρειάζεται πίεση προς την εκάστοτε κυβέρνηση για την προστασία της μαστίχας. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει σταθεί αρωγός στη μαστίχα: αφενός κατήργησε την αναγκαστικότητα της ΕΜΧ, αφετέρου άργησε επιδεικτικά με τις αποζημιώσεις των μαστιχοπαραγών από τις φωτιές του 2016. Είμαστε εδώ και για να προσφέρουμε στήριξη και λύσεις, αλλά και να πιέζουμε τα  γρανάζια της γραφειοκρατίας στην Αθήνα.  

Μεταναστευτικό: Ποια η δική σας στάση απέναντι στο πρόβλημα, τι μπορεί να γίνει σε τοπικό/ περιφερειακό επίπεδο και τι εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Ζήσαμε αυτά τα χρόνια μια κατάσταση πρωτόγνωρη για τα νησιά μας. Η κυβέρνηση στοίβαξε κυριολεκτικά ανθρώπους και μας άφησε ως τοπική κοινωνία «να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα» μόνοι μας. Ταυτόχρονα είναι απαράδεκτο το ότι στις ανησυχίες των κατοίκων απαντούσε με μομφές περί «ακραίων». Ως τοπική κοινωνία και ως Περιφέρεια πρέπει να ζητήσουμε και να επιδιώξουμε, αφενός την ταχεία αποσυμφόρηση της Χίου, αλλά και των άλλων νησιών που πλήττονται, αφετέρου το σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση δράσεων που αμβλύνουν τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού για τους νησιώτες. Για παράδειγμα είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει μόνιμος και αυτόματος μηχανισμός αποζημίωσης των κατοίκων όταν υφίστανται ζημιές, συνεπεία του μεταναστευτικού. Ενώ θεωρώ και απαράδεκτη την κίνηση της κυβέρνησης να θέσει το εκβιαστικό δίλημμα: υπεράριθμοι μετανάστες ή νησιωτικό ΦΠΑ, έχοντας ήδη «κόψει» το νησιωτικό ΦΠΑ από τα Ψαρά και τις Οινούσσες. 

Νιώθετε ότι η Χίος απομακρύνεται σταδιακά από τη ναυτική της παράδοση;

Οι Χιώτες είμαστε στην ψυχή μας ναυτικοί και αυτό δεν αλλάζει. Όμως αυτό που πρέπει να στοχεύσουμε είναι να στρέψουμε τα παιδιά προς τη ναυτιλία. Για άλλη μια φορά απαιτείται η συνεργασία, αλλά και η άσκηση πίεσης προς την κεντρική κυβέρνηση, για στήριξη και ανάδειξη των ΑΕΝ και για από κοινού δράσεις προσέλκυσης των ναυτιλιακών που θα μεταφέρουν ένα κομμάτι των εργασιών τους εδώ στη Χίο.

Στηρίζουμε επίσης τους συνταξιούχους ναυτικούς μας και μέσω των κοινωνικών δομών και των προγραμμάτων της Περιφέρειας, αλλά και διεκδικώντας βελτίωση στις συντάξεις τους και στις παροχές του πρώην ΝΑΤ. 

Ο ρόλος και η ευθύνη των πολιτών στα κοινά εξαντλείται με την ψήφο τους κάθε τέσσερα χρόνια; Πώς μπορούν οι πολίτες να συμμετέχουν πιο ενεργά;

Ποτέ δεν ήμουν της άποψης ότι δίνουμε ραντεβού στην κάλπη κάθε τέσσερα χρόνια και μετά ο καθένας κοιτάει τη δουλειά του. Αντίθετα, μέσα από την προσφορά, τον εθελοντισμό και την ενασχόληση με τα κοινά και βελτιώνουμε τη ζωή όλων μας και μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα το έργο όσων κατέχουν δημόσια αξιώματα. Εγώ ο ίδιος είμαι ενεργό μέλος της εθελοντικής ομάδας δασοπυρόσβεσης στην Καλαμωτή. Με πενιχρά μέσα και αναλαμβάνοντας σημαντικό προσωπικό κίνδυνο, οι εθελοντές παρέχουν σημαντική υπηρεσία, καλύπτοντας κενά της επίσημης πολιτείας. Ως Περιφέρεια οφείλουμε να αναπτύξουμε συνέργειες και συνεργασία μεταξύ των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των σχετικών εθελοντικών ομάδων.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ