24.4.2019 16:52

Γ. Σιδεράτος: «Στην πιο κρίσιμη στιγμή η Χίος βρέθηκε με τον πιο απολιτίκ και εγωκεντρικό Δήμαρχο»

Τους λόγους για τους οποίους ο Γιάννης Καραβασίλης αποτελεί τον καταλληλότερο από τους υποψηφίους για τη θέση του Δημάρχου Χίου, εξηγεί ο Πολιτικός Μηχανικός Γιάννης Σιδεράτος.

Στη συνέντευξή του στον «π» μιλά για τη Χίο και όλα όσα θα ήθελε να δει στο νησί τα επόμενα χρόνια καθώς και τον λόγο που αποφάσισε να κατέβει στον εκλογικό στίβο.


  • Μίλησε μας για τα παιδικά και σχολικά σου χρόνια. Που και πότε γεννήθηκες, σχολικά χρόνια, μετέπειτα σπουδές, οικογενειακή κατάσταση κτλ.

            Γεννήθηκα στη πόλη της Χίου το 1968. Οι γονείς μου ήρθαν στη Χίο εξαιτίας της καταγωγής του παππού μου από το Αυγώνυμα. Μεγάλωσα στο Βροντάδο αλλά σχολείο πήγα στη πόλη, στο 1ο Δημοτικό, τωρινό 11ο. ¨Άλλες εποχές, χωρίς smartphones ή fb. Σαν παιδιά δίναμε το καθημερινό μας ραντεβού για παιχνίδι και ποδόσφαιρο στον Δημοτικό Κήπο. Ακόμα θυμάμαι τα χρώματα που είχε, τα αρώματα των εποχιακών λουλουδιών και των τριανταφυλλιών. Καλοκαίρι στον Καρφά, τότε που ήταν τόπος οικογενειακών διακοπών. Κάναμε κόντρες για το ποιος ήταν ο πρώτος σε αριθμό, στα παγωτά και στα μπάνια. Ανέμελα χρόνια, όμορφα βιώματα.  

            Από το 1ο Λύκειο Χίου αποφοίτησα το 1986 και πέτυχα στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, στο τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών. Η Θεσσαλονίκη, τόπος διαμονής συγγενικών μου προσώπων, είναι μία πόλη με έντονο το υγρό στοιχείο και με ανθρώπινο χαρακτήρα. Υπήρχε όμως από μέρους μου έντονη επιθυμία επιστροφής στο νησί μας. Έτσι όταν αποφοίτησα, το 1993, και μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών μου υποχρεώσεων, αποφάσισα να εργαστώ μόνιμα στο νησί. Ο πατέρας μου ήταν άλλωστε στο ίδιο επάγγελμα και το ξεκίνημα για μένα ήταν ευκολότερο. Ασχολήθηκα σχεδόν αποκλειστικά με ιδιωτικά έργα. Από το 2014, που ιδρύσαμε με τους συναδέλφους τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Χίου, είμαι πρόεδρός του.  Η σύζυγος μου δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού (ενοικιαζόμενα δωμάτια).  Την οικογενειακή αυτή επιχείρηση την λειτουργούσε η μητέρα μου από το 1970! Έχουμε αποκτήσει ένα παιδί ηλικίας 9 ετών.

  • Είναι η πρώτη σου φορά που ασχολείσαι ενεργά με την αυτοδιοίκηση;

           Ναι είναι η πρώτη φορά. Στην δυσμενή κατάσταση που έχει περιέλθει η Χίος, όλοι γενικότερα οφείλουμε να δείξουμε περισσότερη συμμετοχή. Κατανοώ ότι υπάρχει δυσκολία στη συμμετοχή, διότι έχει συνδεθεί αυτή με κάτι αρνητικό, συνήθως κομματικό. Ζούμε όμως μέρες που οι δεσμεύσεις και οι εξαρτήσεις (των κατ’ επάγγελμα πολιτευόμενων), δεν διαιωνίζουν απλώς τα κακά που δυναστεύουν τον τόπο μας, αλλά συνεχώς χειροτερεύουν την κοινωνική και οικονομική ζωή του νησιού μας. Έτσι όμως, κάποιος άλλος θα παίρνει κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίζουν το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας. Πιστεύω ότι είναι πια καιρός να παίρνονται αυτές οι αποφάσεις αδέσμευτα, που να εκφράζουν τους ίδιους τους δημότες.

  • Γιατί επέλεξες τον Γιάννη Καραβασίλη και τον συνδυασμό «Χίος Μπροστά»;

           Η απόφαση της συμμετοχής μου ήταν απόφαση συλλογική. Δεν υπήρχε το σύνηθες κίνητρο της προσωπικής φιλοδοξίας, ούτε και η προσωπική προβολή. Το να ληφθεί τέτοιου είδους απόφαση, δηλαδή σχηματισμός Δημοτικού συνδυασμού, από πολλά άτομα δεν ήταν καθόλου εύκολο. Η απόφαση όμως ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένη. Αυτός ήταν ίσως και ο λόγος που καθυστέρησε η ανακοίνωση της καθόδου.  Ο Γιάννης ο Καραβασίλης ανέλαβε την ανάγκη έκφρασης της κοινωνίας, έξω από κόμματα και άλλου είδους δεσμεύσεις, γιατί είναι ο ικανότερος.

  • Κάνε μας τη δική σου αποτίμηση για την 5ετία Μανώλη Βουρνού.

Η πενταετία Βουρνού ήταν μία δύσκολη πενταετία. Ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν ικανότητες και η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο με διάθεση συναίνεσης. Αντί λοιπόν να υπάρξει μία συλλογική προσέγγιση και αξιοποίηση των ικανών, εξελίχθηκε σε μία μορφή εξουσίας εντελώς  προσωποκεντρική και στην καλύτερη περίπτωση με συμμετοχή ωρισμένων υπάκουων προσωπικών επιλογών. Με αυτόν τον τρόπο η εξουσία που ασκήθηκε απομακρύνθηκε από την ίδια κοινωνία ,που υποτίθεται ότι εκλέχθηκε ώστε να την εκπροσωπεί. Σε κρίσιμα ζητήματα συμπεριφέρθηκε με τρόπο πρωτόγνωρο, βάζοντας την κοινωνία απέναντι.

Γενικά σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων, η Χίος βρέθηκε με τον πιο απολιτίκ και εγωκεντρικό Δήμαρχο!

Σε θέματα έργων ουσίας χάθηκε υπερπολύτιμος  χρόνος, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε πάλι στα γνωστά έργα βιτρίνας. Δεν υπήρξε ολική προσέγγιση διαχείρισης των προβλημάτων, κάτι στο οποίο έχει άμεση ανάγκη η Χίος.

Στον τομέα του τουρισμού ο κ. Καράλης δεν μπορώ να πω ότι δεν προσπάθησε. Έτυχε όμως σε δύσκολες συγκυρίες. Υπήρξε και υπάρχει διαχρονικά η ανάγκη ενιαίας προβολής του νησιού, στόχευσης των αγορών και ομαδοποίησης των υπηρεσιών (από Περιφέρεια, Δήμο, Επιμελητήριο κλπ). Σε αυτό το κομμάτι δεν έγιναν και πολλά. ''Καταφέραμε''  και χάσαμε την παγκόσμια προβολή του νησιού μέσα από τον ρουκετοπόλεμο. Για να είμαι όμως δίκαιος, δεν μπορεί οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου να τα περιμένουν όλα από τον Δήμο. Θα πρέπει να αναλάβουν δράση και να συμμετέχουν ενεργά στην λήψη αποφάσεων. Να συνδιαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο στόχευσης και διεκδίκησης. Με την ένωση όλων θα επιτευχθεί και η πολυπόθητη πρόοδος.

  • Θεωρείς ότι ο Γιάννης Καβασίλης μπορεί -αν χρειαστεί - να συμμαχήσει με άλλες/η παράταξη;

Πιστεύω ότι σαν εκλεγμένος Δήμαρχος ο Γιάννης Καραβασίλης θα μπορέσει να κάνει τις σωστές επιλογές και συνεργασίες. Νομίζω ότι και οι άλλες παρατάξεις θα πρέπει να αποδείξουν ότι η σύγκλιση θα γίνει με βάση το κοινό όφελος της Χίου και όχι με το μοίρασμα καρεκλών . Προσωπικά έχω επιφυλάξεις, ίσως εξαιτίας του ''ουτοπικού'' τρόπου σκέψης μου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στους υπόλοιπους συνδυασμούς δεν υπάρχουν ικανοί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Αυτούς θα πρέπει να επιβραβεύσει με την ψήφο του ο Χιώτης και η Χιώτισσα.
 

  • Γιατί κατά τη γνώμη σου πρέπει ο Γιάννης Καραβασίλης να είναι ο επόμενος Δήμαρχος του νησιού;

Τον Γιάννη τον Καραβασίλη τον γνωρίζω πάνω από 20 χρόνια. Έχω προσωπική θετική άποψη και μέσα από την φιλία μας. Πολλοί άλλοι τον γνωρίζουν από την πετυχημένη επαγγελματική του σταδιοδρομία. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, αναφέρω ότι είναι άνθρωπος άξιος, τίμιος, άφθαρτος και ιδιαίτερα ικανός. Σεμνός, γιατί δεν θα τα αναφέρει όλα τα παραπάνω ποτέ για το άτομο του. Έχει ιδεολογική προσέγγιση,  όχι όμως κομματική. Μπορεί να συνομιλεί με όλο τον κόσμο και να λαμβάνει συλλογικές αποφάσεις. Βρίσκεται στην κορυφή της εκτίμησης από ανθρώπους (είτε είναι μέσα στον συνδυασμό ''Χίος Μπροστά'' είτε εκτός του συνδυασμού), που είναι αποφασισμένοι για να δώσουν μάχη για να βγάλουν τη Χίο από το αδιέξοδο. Ο Γιάννης ο Καραβασίλης έχει όλα εκείνα τα στοιχεία, εγώ θα πρόσθετα και πολύ παραπάνω, τα οποία πρέπει να πρεσβεύει ένας δήμαρχος.

 

  • Πως θα ήθελες να δεις τη Χίο της επόμενης 10ετίας;

Θα ήθελα μία Χίο με εξωστρέφεια, με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της και με ευκαιρίες για τους νέους. Ένα νησί που θα σου προκαλεί ευχαρίστηση για να μένεις, ανεξαρτήτως ηλικίας . Μία Χίος που θα προσελκύει και δεν θα διώχνει. Με ζωντανά χωριά και πολιτιστικά δρώμενα σε κάθε περιοχή του νησιού. Ένα νησί που θα παράγει πλήθος προϊόντων  και θα αξιοποιεί την ναυτική του παράδοση και την πολιτιστική του κληρονομιά. Με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τους νέους μας στην κορυφή της συνολικής προσπάθειας και των αξιών.  Ένας τόπος που θα έχει ισότιμη μεταχείριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Που θα έχει Ευρωπαϊκή συμμετοχή όχι για να συμφωνεί σε τετελεσμένες αποφάσεις, αλλά ως κοινωνία ίση απέναντι στις άλλες αντίστοιχες ευρωπαϊκές, να διεκδικεί και να ορίζει το μέλλον της.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ