11.4.2019 20:25

Οι 11 + 1 αρχές του συνδυασμού "Χίος Μπροστά"

Τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα κινηθεί τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά έδωσε στη δημοσιότητα ο συνδυασμός «Χίος Μπροστά», τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση δεν προέχουν οι διαφορετικές ιδεολογικές και ηλικιακές αφετηρίες αλλά ένα οργανωμένο σχέδιο για την επαναφορά της Χίου στην κανονικότητα.

Στο κείμενο των αρχών σημειώνεται ότι μοναδική δέσμευση απέναντι στους Χιώτες είναι ότι η παράταξη θα πορευτεί με βάση τους παρακάτω άξονες και στόχους:

  1. Είμαστε και θα παραμείνουμε μια αδέσμευτη κίνηση δημοτών, ανεξάρτητη από κομματικές, οικονομικές ή οποιασδήποτε μορφής δεσμεύσεις. Εφαλτήριο μας είναι η αγάπη για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Στόχος μας να δούμε την Χίο ΜΠΡΟΣΤΑ σε κάθε τομέα, να εξασφαλίσουμε τη δυναμική της πορεία στο μέλλον, να διασφαλίσουμε μια καλύτερη προοπτική, να κτίσουμε όλοι μαζί με αισιοδοξία και σιγουριά το αύριο. Θέλουμε  να μπορούμε να ζούμε στην Χίο εμείς και τα παιδιά μας με αξιοπρέπεια.
  2. Θέλουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι ουσιαστικό όργανο αποφάσεων για το Δήμο. Πιστεύουμε στη συνεργασία και τη συνεννόηση. Διεκδικούμε έναν δήμο που να λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια. Δεν θεωρούμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα. Θα συνεργαστούμε με κάθε πολίτη, ακούγοντας με προσοχή τις προτάσεις του, συνθέτοντας γνώμες και απόψεις. Αρχή μας:«λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά».
  3. Θέλουμε να συναποφασίζουμε με τους τοπικούς και δημοτικούς φορείς για τα θέματα που τις αφορούν. Θέλουμε να ακούγεται η πρότασή τους και η ανησυχία τους. Πιστεύουμε στη λογοδοσία και επιδιώκουμε στον ετήσιο απολογισμό του Δήμου, να έχουν πρόσβαση όλοι οι δημότες. Θέλουμε έναν Δήμο που θα στέκεται δίπλα στον δημότη στις καθημερινές του ανάγκες και προσδοκίες χωρίς σκοπιμότητες. Αξιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δήμου με βασική αρχή: Πρώτα ο δημότης.
  4. Θέλουμε Δήμο που να διεκδικεί για το νησί, ακόμη και για τα θέματα που δεν έχει την «τυπική» αρμοδιότητα. Που να συνενώνει και να κινητοποιεί τη χιακή κοινωνία.
  5. Στόχος μας είναι η διεκδίκηση και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών, εθνικών και περιφερειακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων για να εξασφαλίσουμε την αναπτυξιακή πορεία της Χίου και τη βελτίωση της ζωής των Δημοτών της. Διεκδικούμε επιτέλους έργα ολοκληρωμένα, που να μπορούν να έχουν ανταποδοτικό όφελος για τους δημότες. Θέλουμε το Δήμο να μπορεί να σχεδιάζει, να δρα στοχευμένα και να υλοποιεί έργα που να αλλάζουν την εικόνα του νησιού.
  6. Στοχεύουμε στην αποκατάσταση της καθημερινότητας και των δημόσιων χώρων του νησιού μας, ξεκινώντας από τα μικρά και απλά, διορθώνοντας τα σφάλματα και τις ανεξέλεγκτες δραστηριότητες και δίνοντας έμφαση στην καθαριότητα, στον δημοτικό φωτισμό, στην ασφάλεια, στα έργα υποδομών, στην οδοποιία,στην ανάδειξη της κάθε γειτονιάς και κάθε οικισμού. Η ποιότητα ζωής αποτελεί σημαντική παράμετρο ώστε ένας τόπος να γίνει ανταγωνιστικός, φιλικός στους κατοίκους και πόλος έλξης για επενδύσεις και επισκέπτες. Για εμάς όσο σημαντικός είναι ο αστικός ιστός για το νησί, εξίσου σημαντική είναι και η ζωή στα χωριά. Δεν νοείται πρόοδος χωρίς την ισόρροπη ανάπτυξη ολόκληρου του νησιού.
  7. Συμβάλλουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη με στήριξη πρωτοβουλιών της τοπικής επιχειρηματικότητας, ενισχύουμε τις προσπάθειες για την προσαρμογή του πρωτογενούς τομέα στις σύγχρονες συνθήκες, το σχεδιασμό της τουριστικής μας ταυτότητας και την εφαρμογή πολιτικών με στόχο τηντουριστική ανάπτυξη, που θα έχουν συμφωνηθεί με όλους τους φορείς. Διασυνδέουμε τον τουρισμό με τον τομέα του Πολιτισμού και τα προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής του τόπου μας. Αξιοποιούμε τη ναυτική μας παράδοση, τους Χιώτες της ναυτικής και ναυτιλιακής κοινότητας προκειμένου να βάλουμε και πάλι τη Χίο στο επίκεντρο της ναυτοσύνης.
  8. Στηρίζουμε τη Νεολαίας μας και την προοπτική παραμονής της στο τόπο μας με την αναζήτηση και προώθηση νέων επαγγελματικών τομέων ή μοντέλων ανάπτυξης, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες για την κοινωνική οικονομία και βελτιώνοντας τις υποδομές. Στηρίζουμε τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επιδιώκουμε μεγαλύτερη συμμετοχή του στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση έργων για το νησί. Θέλουμε να αποτελέσει έμπνευση και να δώσει το έναυσμα για την “γέννηση” νέων ιδεών, αλλά και να αξιοποιηθεί όσο το δυνατό καλύτερα η γνώση που μεταδίδεται στο ανθρώπινο δυναμικό του.
  9. Υλοποιούμε δράσεις και παρεμβάσεις που θα έχουν ως στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας για τους δημότες κάθε ηλικίας καθώς και για τα ΑμεΑ. Μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για μια πραγματικά προοδευτική κοινωνία. 
  10. Αξιοποιούμε τις δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα του Δήμου με πλήρη διαφάνεια κριτηρίων και διαδικασιών για όλους όσοι έχουν ανάγκη. Συνεργαζόμαστε με άλλους φορείς της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο δίχτυ κοινωνικής προστασίας.
  11. Επιδιώκουμε το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα να μην επιβαρύνει και μην υποβαθμίζει τη ζωή ούτε των κατοίκων, ούτε των προσφύγων και μεταναστών.  Ως λύση θεωρούμε την απλή καταγραφή και ταυτοποίηση με ολιγοήμερη παραμονή. Δικαιούμαστε και θα διεκδικήσουμε ίσες ευκαιρίες και ισόνομη μεταχείριση με αντίστοιχες περιοχές, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη.
  12. Προστατεύουμε και αναδεικνύουμε το φυσικό, αλλά και το δομημένο περιβάλλον, σε ισορροπία με την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου. Προστατεύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και αναδεικνύουμε τα ιστορικά μας μνημεία.

Ο σχεδιασμός, οι στοχευμένες υλοποιήσιμες δράσεις, η αξιοκρατία, η διεκδίκηση, η κοινωνική συνοχή και η σκληρή δουλειά είναι οι πυλώνες στους οποίους θα στηριχθούμε για να πάει η «ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ