31.3.2020 8:26

«Χίος Μπροστά»: «Σε πλωτό μέσο οι νεοαφιχθέντες μετανάστες»

Την πρόταση της αξιοποίησης πλωτού μέσο το οποίο κυκλικά θα παραλαμβάνει νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά, διατυπώνει μέσα από ανακοίνωσή του ο συνδυασμός «Χίος Μπροστά».

Σε αυτή αναφέρει:

Πληροφορηθήκαμε από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, για την επιστολή του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής προς τους Δήμους του ΒΑ Αιγαίου, για υπόδειξη χώρων για την δημιουργία προσωρινών δομών νεοεισερχόμενων.
Συνεπείς με τις πάγιες θέσεις μας (λειτουργία μιας και μόνο μονάδας καταγραφής, κλείσιμο ΒΙΑΛ), θεωρούμε ότι είναι λάθος η δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής στο νησί μας με το πρόσχημα της υγειονομικής τρέχουσας κρίσης.
Σε κάθε περίπτωση για το θέμα που τέθηκε, θεωρούμε ότι πρέπει να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να υπάρχει η ευρύτερη σύγκλιση στην οποιαδήποτε απάντηση προς το υπουργείο.
Είναι τεράστιο λάθος η δημιουργία οποιασδήποτε τέτοιας δομής τύπου "καραντίνας" εντός του νησιού.. Αυτό γιατί πολλαπλασιάζονται οι αναγκαστικές επαφές μεταξύ γηγενών και νεοεισερχόμενων (δίκτυο σίτισης, φύλαξης, δικτύου μεταφοράς, ιατρικής φροντίδας και πιθανής περίθαλψης, ΜΚΟ κλπ). Είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την πανδημία που προσβλέπει στην ελαχιστοποίηση "επαφών" και ειδικά με άτομα άγνωστου ιατρικού ιστορικού και κατάστασης. Θυμίζουμε τις συνεχείς εκκλήσεις του κυβερνητικού επιτελείου διαχείρισης της κρίσης για την προστασία του εξαιρετικά ευαίσθητου συστήματος περίθαλψης των νησιών (πεπερασμένες δυνατότητες, δυσκολία αεροδιακομιδών). Δεν αποτελεί κινδυνολογία αλλά αποτύπωση της ωμής πραγματικότητας να αναφερθεί ότι στην Χίο του πληθυσμού των 60000 ατόμων (με τους πρόσκαιρα παραμένοντες) υπάρχουν λιγότερες θέσεις ΜΕΘ σε σχέση με αντίστοιχο πληθυσμό στην Ιταλία η οποία πλήττεται περισσότερο από την κρίση.

Προτείνουμε την δημιουργία αμφίδρομου κυκλικού πλωτού δικτύου μεταξύ των 3 νησιών για την συλλογή των νεοεισερχόμενων και την άμεση μετακίνησή τους σε κατάλληλους χώρους που μπορεί να δημιουργήσει γρήγορα όπως πρόσφατα ισχυρίστηκε το υπουργείο εκτός των νησιών.
Επίσης είναι επιτακτική ανάγκη, η κατεπείγουσα διερεύνηση και προετοιμασία πλωτού η πλωτών μέσων κατάλληλα εξοπλισμένων με ιατρικές υποδομές και προσωπικό, τα οποία σε καθημερινή βάση (κινούμενα μεταξύ των 3 νησιών),θα χρησιμεύουν ως χώρος καραντίνας για τους φορείς (διαπιστωμένους και πιθανούς) καθώς και για νοσηλεία πιθανών νοσούντων από τον ιό και για την τάχιστη μεταφορά τους, σε αποστειρωμένο κατάλληλο περιβάλλον.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ