11.9.2019 18:42

Μαύρα σύννεφα στις διοικήσεις των νομικών προσώπων του Δήμου Χίου

Αναλογική κατανομή θέσεων ζητούν σύσσωμες οι αντιπολιτεύσεις με τη δημοτική αρχή να ποντάρει σε διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών

Αντιμέτωπη με το πρώτο σοβαρό πρόβλημα διοίκησης στον Δήμο Χίου, βρίσκεται η Δημοτική Αρχή του Σταμάτη Κάρμαντζη αφού δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από το γενικότερο πρόβλημα ακυβερνησίας που έχει προκύψει μετά τις τελευταίες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση.

Το πρόβλημα αφορά τα νομικά πρόσωπα και τις εταιρείες που διαχειρίζεται ο Δήμος Χίου, αφού κατά τον νόμο 4623/2019 ναι μεν η πλειοψηφία των 3/5 των μελών της διοίκησης προτείνεται από τον Δήμαρχο αλλά η οριστική έγκριση των προσώπων έρχεται από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου εκεί όπου πλειοψηφούν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Σε αναμονή η Δημοτική Αρχή

Υπό τον φόβο της ακυβερνησίας η Δημοτική Αρχή αναμένει από το Υπουργείο Εσωτερικών ερμηνευτική εγκύκλιο επί του νόμου η οποία θα λύνει το συγκεκριμένο πρόβλημα δίνοντας στον πλειοψηφόντα συνδυασμό τη δυνατότητα να διοικήσει και στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου.

Αναλογική κατανομή θέσεων ζητούν οι αντιπολιτεύσεις

Ταυτόχρονα οι αντιπολιτεύσεις και κυρίως οι μικρότερες παρατάξεις που όπως και να έχει θα είναι εκτός διοίκησης των νομικών προσώπων και των φορέων του Δήμου, ζητούν αναλογική κατανομή θέσεων.

Δίκτυο Πολιτών: Η αναλογική κατανομή εκφράζει όλους τους πολίτες

Πρώτο το «Δίκτυο Πολιτών» του Μανώλη Στάθη σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι: «Η απλή αναλογική που ανέδειξε δήμαρχο τον κ. Κάρμαντζη την 26η Μαΐου, υποδεικνύει συγκεκριμένη αναλογική εκπροσώπηση όλων των συνδυασμών στο δημοτικό συμβούλιο». Ο επικεφαλή του συνδυασμού υπογραμμίζει ότι ο Δήμαρχος εφαρμόζοντας τις πολιτικές επιταγές του νομικού πλαισίου θα πρέπει να εξασφαλίσει για τους δημότες:

«Γόνιμο διάλογο με όλες τις παρατάξεις για τους κύριους στόχους του επιχειρησιακού σχεδίου της περιόδου που ξεκινάει, όπως αυτοί αναδύονται α) από τις ανάγκες που προκύπτουν μετά την αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης και β) από τη διαμόρφωση αναπτυξιακού οράματος του Δήμου.

Διερεύνηση σύνθεσης ενός αποτελεσματικού μοντέλου διοίκησης του Δήμου μέσω αποκέντρωσης, συλλογής και αξιολόγησης προτάσεων και ανατροφοδότησης.

Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η αναλογική εκπροσώπηση των παρατάξεων στη διοίκηση που αποτυπώνει την πραγματική βούληση όλων των δημοτών της Χίου όπως αυτή εκφράστηκε με τις δημοτικές εκλογές.

Καλούμε τον Δήμαρχο, να εφαρμόσει τις διατάξεις σύμφωνα με το πνεύμα του ισχύοντος νόμου προς όφελος των δημοτών, εξασφαλίζοντας την αναλογική εκπροσώπησή τους στα Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων».


Χιακή Συμπολιτεία: «Η Χίος έχει μόνο να κερδίσει από την πολυφωνία»

Στη σύνθεση των διοικήσεων νομικών προσώπων, οργανισμών και επιχειρήσεων του Δήμου να εκπροσωπείται το σύνολο των παρατάξεων. Θεωρούμε ότι η επιλογή των πολιτών της Χίου στις 26 Μαΐου 2019 έχει την απαίτηση ουσιαστικού διαλόγου για τα θέματα του Δήμου και εξαντλητικής διερεύνησης συνθέσεων.

Ακόμα έχει το στοιχείο του πλουραλισμού και της πολυφωνίας με εκπροσώπηση πολλών και διαφορετικών απόψεων στο δημοτικό συμβούλιο.

Για τούτο, πέρα από νομικά κατασκευάσματα εκ των υστέρων (ν. 4623/2019), στη σύνθεση των διοικήσεων νομικών προσώπων, οργανισμών και επιχειρήσεων του Δήμου είναι αναγκαίο να εκπροσωπείται το σύνολο των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο. Η Χίος έχει μόνο να κερδίσει από την έκφραση πολλών γνωμών και απόψεων.

Αυτή τη λογική θα υποστηρίξουμε στο δημοτικό συμβούλιο και καλούμε δημοτική αρχή και λοιπές παρατάξεις να πράξουν το ίδιο. 


Λαϊκή Συσπείρωση: «Κανένας αποκλεισμός στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου»

Η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου μπροστά στη διαδικασία επιλογής των ΔΣ των νομικών προσώπων του δήμου ξεκαθαρίζει τα παρακάτω:

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τον αντιδημοκρατικό κατήφορο, αλλά και εκμεταλλευόμενη επιλεκτικά το αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να πετύχει τον  πλήρη έλεγχο των διοικήσεων των νομικών προσώπων στις φιλικές προς εκείνη δημοτικές αρχές και όχι μόνο, με αποτέλεσμα αυτήν την επιλογή προς το παρόν να βλέπουμε και στο δήμο της Χίου.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στο δήμο της Χίου, είναι τέτοιο που σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογεί λογικές , της απόλυτης μονοκρατορίας της δημοτικής αρχής , υπό το πρόσχημα των 3/5 στα νομικά πρόσωπα να πρόσκεινται στη συμπολίτευση και 2/5 στην αντιπολίτευση. Αυτά τα εκτρωματικά έγιναν με το κυβερνητικό πραξικόπημα της ΝΔ στην οικονομική επιτροπή και ποιότητας ζωής , δε θα δεχθούμε να γίνουν και στα νομικά πρόσωπα του Δήμου.

Απαιτούμε, πέρα από τις αντιδραστικές μεθοδεύσεις των νόμων, την αναλογική εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων στα νομικά πρόσωπα, χωρίς κανέναν αποκλεισμό.

Διεκδικούμε τουλάχιστον  τις θέσεις που εδώ και 8 χρόνια έχουμε στο Νομικό Πρόσωπο του δήμου και στη ΔΕΥΑ, για να εκπροσωπούμε και να αγωνιζόμαστε για τα λαϊκά συμφέροντα, όπως και να ενημερώνουμε για τα τεκταινόμενα σε αυτά τα νομικά πρόσωπα.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα οδηγηθεί η ψήφος μας και δεν πρόκειται να ψηφίσουμε οποιαδήποτε άλλη πρόταση που φαλκιδεύει το δικαίωμα των δημοτικών παρατάξεων να μετέχουν στα νομικά πρόσωπα και εν τέλει  δε συνάδει και με τη λαϊκή ψήφο.


Πρωτοβουλία: «Ο Δήμαρχος να προσέλθει άμεσα σε ουσιαστική συζήτηση»

Στις εκλογές της 26ης Μαΐου οι Χιώτες δημότες ψήφισαν μέσα σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο, δίνοντας αναλογική εκπροσώπηση όλων των συνδυασμών μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επιβάλλεται, λοιπόν, παρά τις διαφορετικές αφετηρίες των συνδυασμών και την πολιτική τους αυτοτέλεια, μία λειτουργία πολύ διαφορετική από ότι συνηθιζόταν μέχρι σήμερα σε τρεις κύριες κατευθύνσεις:

Ουσιαστικός διάλογος όσον αφορά τους κύριους στόχους του επιχειρησιακού σχεδίου της περιόδου που ξεκινάει, και σε μείζονα ζητήματα όπως ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα.

  • Διερεύνηση ενός αποτελεσματικού μοντέλου διοίκησης του Δήμου.
  • Αναλογική εκπροσώπηση των παρατάξεων στη διοίκηση.

Με βάση τα παραπάνω και με αφορμή την εκλογή των Διοικητικών Συμβουλίων των Νομικών Προσώπων από το Δημοτικό Συμβούλιο, η Πρωτοβουλία για τη Χίο, όπως έχει δηλώσει ήδη πριν από ένα μήνα, τάσσεται υπέρ της εκλογής διοικήσεων που προέρχονται από μια αναλογική κατανομή των παρατάξεων που θα υλοποιήσουν μια πολιτική η οποία θα διαμορφωθεί με βάση τις προαναφερθείσες κατευθύνσεις.

Καλούμε λοιπόν τον κο Δήμαρχο, έχοντας ήδη ορίσει τη διοίκηση σε επίπεδο Αντιδημάρχων, να αξιοποιήσει τις πρόνοιες του ισχύοντος νόμου και να προσέλθει άμεσα σε μια ουσιαστική συζήτηση.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ