16.1.2020 7:53

Στους δρόμους το Βόρειο Αιγαίο με σύνθημα: "Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τις ζωές μας"

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Τετάρτης το Περιφερειακό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα την επικύρωση του πλαισίου των κινητοποιήσεων στις 22 και 23 Ιανουαρίου.

Το πλαίσιο των κινητοποιήσεων παρουσίασε αρχικά ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης για κλείσιμο των καταστημάτων και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στη Χίο και στο Βαθύ της Σάμου και παράδοση ψηφίσματος στον υπουργό Εσωτερικών και αν είναι δυνατόν και στον πρωθυπουργό την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, με σύνθημα «Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας». Ο κ. Μουτζούρης προκρίνει η κινητοποίηση στην Αθήνα να γίνει 31 Ιανουαρίου, ώστε να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία.

Πρόσθεσε ότι έχουν πάρει αποφάσεις τα Επιμελητήρια Λέσβου και Χίου για κλείσιμο των καταστημάτων, ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος Λέσβου ετοιμάζει μηνυτήρια αναφορά για το μεταναστευτικό.

«Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις μας» τόνισε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, επισημαίνοντας ότι και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων στην οποία είναι πρόεδρος συμφωνεί με τις κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κ. Στάντζος, τόνισε ότι οι κλοπές δεν αποτελούν είδηση. Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να γίνει ακριβώς την επόμενη μέρα η κινητοποίηση στην Αθήνα, επεσήμανε ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου. Και τα μικρά νησιά συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, ανέφερε ο Δήμαρχος Οινουσσών συμπαραστεκόμενος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεταναστευτικής Κρίσης, Δημήτρης Κουρσουμπάς έκανε αναδρομή από την Παγανή του 2004, το κλειστό κέντρο στη Χίο και στη Σάμο κάνοντας λόγο για απάνθρωπες συνθήκες και παρουσιάζοντας στοιχεία με πρόσφυγες και μετανάστες.

Τις προτάσεις τους κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του "Τολμάμε" Παναγιώτης Χριστόφας και ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης", Σταύρος Τάσσος.

Να συμμετέχουν και οι αιτούντες άσυλο στις κινητοποιήσεις πρότεινε ο Στράτος Γεωργούλας, επικεφαλής του Άλλου Δρόμου, κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Νίκος Μανάβης επικεφαλής της Ανταρσία στο Αιγαίο σημειώνοντας ότι η Ανταρσύα δεν θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.

Καμία λογική στη δημιουργία δομής στην Άντισσα δεν υπάρχει τόνισε από την πλευρά του ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης, με τον Στρατή Κυρατζή να υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ελέγχου όλων των ΜΚΟ.

Κριτική στον αντιπεριφερειάρχη, Άρη Χατζηκομνηνό για τα όσα διακινεί ότι βλάπτουν τον τουρισμό και θα εμποδίσουν άλλες περιοχές της Ελλάδας να δεχτούν αιτούντες άσυλο, άσκησε η Μαρία Νικολάρα. Πιέστηκε από τα κανάλια απάντησε ο κ. Χατζηκομνηνός ρίχνοντας ξανά σπόντες κατά της Χριστιάνας Καλογήρου.

ΠΗΓΗ: Stonisi.gr

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ