15.7.2019 17:41

Η Χίος στο «πιάτο» έμπειρων σεφ- γαστρονόμων και επισκεπτών

Διήμερο γευστικής πανδαισίας στο 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας στο νησί

Πέρασε από σαράντα κύματα, κινδύνεψε να ακυρωθεί αλλά ο «επιμένων», Άννα Κλαδιά, πάντοτε νικά και το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας  στο νησί μας είναι πλέον γεγονός και θα λάβει χώρα στις 20-21 Ιουλίου.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Διατήρησης και Προώθησης του Φυσικού και Πολιτιστικού Πλούτου της Χίου», Άννα Κλαδιά μιλώντας στον «π» αναφέρθηκε στις δυσκολίες του εγχειρήματος, στα γραφειοκρατικά κωλύματα, στις παθογένειες του Χιώτικου τουρισμού.

«Χρόνια ολόκληρα επισκέπτομαι με την Άννα Καρυστινού δεκάδες γαστρονομικά φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Μάλιστα η εκπομπή μαγειρικής που κάναμε ταξίδευε και συμμετείχε ως προσκεκλημένη στα event των γαστρονομικών φεστιβάλ. Αναρωτιόμασταν λοιπόν γιατί η Χίος, αυτό το πανέμορφο μυροβόλο νησί, με την πλούσια γαστρονομική παράδοση να μην μπορεί να φιλοξενήσει ένα όμοιο φεστιβάλ με αυτό των άλλων ελληνικών πόλεων;», εξηγεί η Άννα Κλαδιά, η οποία μαζί με άλλους Χιώτες λάτρεις του πολιτισμού και της Χιώτικης παράδοσης και κουλτούρας δημιούργησαν τον Σύλλογο Διατήρησης και Προώθησης του  Φυσικού και Πολιτιστικού Πλούτου της Χίου.

Πόρτες ερμητικά κλειστές και δυσκίνητο δημόσιο σύστημα

Η ιδέα του γαστρονομικού φεστιβάλ γεννήθηκε πέρσι αλλά όπως θυμάται η Άννα τα εμπόδια που συνάντησαν πολλές φορές ήταν  ανυπέρβλητα και ικανά να σαμποτάρουν την ιδέα . «Η νοοτροπία του Χιώτη επαγγελματία του τουρισμού είναι τραγική. Δυστυχώς δεν έχουμε καμία τουριστική παιδεία και οι παθογένειες του συστήματος ξεκινούν από εμάς τους ίδιους.  Όπου και αν πηγαίναμε και τους προτείναμε να συμμετέχουν τα μαγαζιά τους στο γαστρονομικό φεστιβάλ, η απάντηση ήταν αρνητική διότι όπως μας έλεγαν δεν έχουν ανάγκη από το φεστιβάλ και είναι πάντα γεμάτοι.  Φοβερές δυσκολίες συναντήσαμε και στα αιτήματα χρηματοδότησης και συνδιοργάνωσης του φεστιβάλ που υποβάλλαμε σε Δήμο και Περιφέρεια.  Γνωρίζοντας ότι οι διαδικασίες είναι  αργές φροντίσαμε να υποβάλλουμε τα αιτήματά από στα τέλη Δεκεμβρίου. Δεν θέλετε να ξέρετε πότε συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο; Μόλις πριν από 10 ημέρες και από οικονομική επιτροπή στην Περιφέρεια πριν δύο ημέρες. Βέβαια τέλος καλά όλα καλά», λέει φανερά ανακουφισμένη.

 

«Η μεγαλύτερη παθογένεια του νησιού είναι η νοοτροπία μας»

 «Το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ ευελπιστώ να εξελιχθεί σε θεσμό για τη Χίο»

«Αγαπώ τον τόπο μου και κανένα εμπόδιο δεν ήταν αρκετό για να με απογοητεύσει και να με κάνει να τα παρατήσω»

Διήμερο γεύσεων-τουρισμού και πολιτισμού 

Για δύο ημέρες το νησί μας , οι κάτοικοι και επισκέπτες του (20-21 Ιουλίου) θα ζουν  στους ρυθμούς του 1ου γαστρονομικού φεστιβάλ  αφού διάσημοι σεφ, γαστρονόμοι, δημοσιογράφοι, Food & Travel Bloggers θα περιηγούνται στα χωριά και την πόλη, θα παρακολουθούν ζωντανά την εκτέλεση παραδοσιακών Χιώτικων συνταγών , θα μετέχουν σε δράσεις και θα αποτελέσουν μια ζωντανή διαφήμιση για τη Χίο. 

«Επίσημες προσκεκλημένες θα είναι η Ελένη Ψυχούλη και η Ιωάννα Σταμούλου ενώ το παρών θα δώσουν και άλλοι διάσημοι σεφ και food bloggers. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη Χίο να διαφημιστεί παντού καθώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θα έρθουν θα ξεναγηθούν στα πανέμορφα μέρη μας, θα γευτούν τη Χιώτικη κουζίνα, θα απολαύσουν τη φιλοξενία μας και θα γίνουν οι καλύτεροι repeaters  στον κόσμο. Στόχος μου είναι το φεστιβάλ να γίνει θεσμός και κάθε χρόνο να εμπλουτίζεται με νέες δράσεις και events», υπογραμμίζει η ψυχή του φεστιβάλ Άννα Κλαδιά, συμπληρώνοντας ότι πολύτιμη είναι και η  αρωγή όλων των πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων που συμμετέχουν, μην παραλείποντας να τους ευχαριστήσει θερμά.

Δράσεις σε βόρεια και νότια  Χίο

Πλούσιο σε δράσεις και επισκέψεις είναι το πρόγραμμα του γαστρονομικού φεστιβάλ, όπου οι συμμετέχοντες θα δοκιμάσουν Χιώτικες γεύσεις, θα ξεναγηθούν στη Δασκαλόπετρα,  στο Μουσείο Μαστίχας, στον Βοτανικό Κήπο, θα επισκεφτούν την παραλία Γρίδια στα Νένητα, το Κτήμα Κεφάλα στη Βολισσό, τον Άγιο Γιώργη Συκούση, το Πιτυός όπου θα παρακολουθήσουν από τις γυναίκες του  χωριού την παρασκευή χερίσιων μακαρονιών τα οποία μετά θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν, θα ζυμώσουν παραδοσιακό Πιτυανό Παξιμάδι, θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία του αλωνίσματος και θα περιηγηθούν στον Πύργο του χωριού, ενώ τέλος θα  απολαύσουν απίθανες Χιώτικες παραδοσιακές γεύσεις κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο στον «Μάκελο».

«Εκτός από τις περιηγήσεις, τις βραδιές  γευσιγνωσίας και τις επισκέψεις στα χωριά, θα πραγματοποιηθεί και μια πολυβραβευμένη δράση για παιδιά με τίτλο «Μια βαλίτσα ταξιδεύει». Θεωρώ ότι το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα γούστα και παρουσιάζει ενδιαφέρον», είπε κλείνοντας η  Πρόεδρος του Συλλόγου Διατήρησης και Προώθησης του Φυσικού και Πολιτιστικού Πλούτου της Χίου, προαναγγέλλοντας ότι το χειμώνα θα ακολουθήσουν και άλλες γαστρονομικές δράσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ: 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ