18.2.2019 11:56

«Έσπασε» ο τσαμπουκάς της Αρχαιολογίας για το λιμάνι της Χίου

Έσυρε στα δικαστήρια τον πρώην πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Μιχάλη Μπελέγρη, ζητώντας η δική της νομοθεσία να υπερισχύσει της νομοθεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας αλλά η Δικαιοσύνη τον αθώωσε πανηγυρικά.

Την έπαρση με την οποία η Αρχαιολογική Υπηρεσία της Χίου αντιμετωπίζει ακόμα και τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, ανέδειξε η σημερινή συζήτηση στις δικαστικές αίθουσες της υπόθεσης, με κατηγορούμενο τον πρώην πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Μιχάλη Μπελέγρη, για την κατασκευή της πρώτης ράμπας πρόσδεσης πλοίων της γραμμής, χωρίς να πάρει την άδεια της Αρχαιολογίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατέστη σαφές ότι η Αρχαιολογία σε κάθε περίπτωση και κατά πάγια τακτική, θεωρεί ότι, η αρχαιολογική νομοθεσία υπερτερεί οποιουδήποτε άλλου νόμου του κράτους με αποτέλεσμα να δημιουργεί σειρά σημαντικών προβλημάτων ακόμα σε περιπτώσεις που αυτά δεν υφίστανται.

«Δεν έπρεπε να ρωτηθεί η Αρχαιολογία»

Όπως εξήγησε ο πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, τα προβλήματα ασφαλείας στην πρώτη ράμπα πρόσδεσης πλοίων ήταν γνωστά ήδη από το 2014, κάτι που αποτυπώνεται σε επιστολές των εταιρειών ακτοπλοϊας προς το Λιμενικό Ταμείο.

«Το έργο της κατασκευής της πρώτης ράμπας, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Η υπαγωγή του έργου στο άρθρο 18 σήμαινε ότι δεν απαιτούνταν καμία άδεια από την αρχαιολογία σύμφωνα με τον νόμο. Ξαφνικά και χωρίς καμία έγγραφη προειδοποίηση, τον Φεβρουάριο του 2016, η αρχαιολογία διέκοψε το έργο γνωστοποιώντας την απόφασή της μόνο στο Λιμεναρχείο και όχι στη Λιμενική Επιτροπή», ανέφερε ο κ. Μπελέγρης.

«Μας έδιωξε από το γραφείο της»

Το ακόμα πιο εξοργιστικό στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφορά στη στάση της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Όλγας Βάσση, αφού σύμφωνα με τον Μιχάλη Μπελέγρη: «όταν μακριά από πρωτόκολλα και τυπικότητες, πήγαμε με τον πρώην υπολιμενάρχη στο γραφείο της για να συζητήσουμε, μας είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται το σκοπό της επίσκεψης και μας ζήτησε να αποχωρήσουμε».

Η πρόταση της Εισαγγελέος

Για έργο που έπρεπε να γίνει άμεσα και το οποίο είχε λάβει έγκριση από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας, έκανε λόγο η Εισαγγελέας της Έδρας, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη στον Μιχάλη Μπελέγρη.

Τη πρόταση αυτή αποδέχθηκε και η πρόεδρος του Δικαστηρίου αθωώνοντας τον Μ. Μπελέγρη.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ