18.1.2019 19:02

Πέφτουν βροχές αλλά… σε άδεια φράγματα

• Αδύνατον να συγκρατήσουν τις τεράστιες ποσότητες νερού που έπεσαν στο νησί για δύο συνεχείς εβδομάδες τα μέχρι σήμερα υδρευτικά έργα.

Αντιμέτωπο με μία νέα θλιβερή πραγματικότητα βρίσκεται το νησί, που με αποσπασματικούς τρόπους επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα της λειψυδρίας. Κι αυτό γιατί, παρότι οι ποσότητες νερού που έπεσαν στη Χίο τις περασμένες δύο εβδομάδες ήταν ασύλληπτα μεγάλες για τα τοπικά δεδομένα, κανένα από τα μεγάλα φράγματα του νησιού δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί επαρκώς.

Τα στοιχεία

Ενδεικτικά των μεγάλων ποσοτήτων νερού είναι τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας. Οι βροχομετρικοί σταθμοί της Περιφέρειας κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις στα εκατοστά βροχής σε σχέση με πέρυσι, χωρίς ωστόσο αυτά να καταλήγουν σε ταμιευτήρες νερού.

Το μεγαλύτερο ποσοστό βροχής καταγράφηκε στα Καρδάμυλα, με 66 εκ. νερού έναντι 45 εκ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Ακολούθησε η Νέα Μονή με 63 εκ. έναντι 40 εκ. το 2017, οι Βαβύλοι με 50,5 εκ. έναντι 38, οι Καρυές με 46,5 εκ. έναντι 37 εκ., το Πυργί με 38 εκ. έναντι 41, η πόλη της Χίου με 37 εκ. έναντι 29, τα Μεστά με 36,5 εκ. έναντι 29, η Βολισσός με 35,5 εκ. έναντι 25, και τέλος τα Νένητα με 33 εκ..

Δεν ανταποκρίθηκαν τα φράγματα

Κι ενώ κανείς θα περίμενε ότι με τέτοιες ποσότητες νερού τα πανάκριβα στην κατασκευή τους φράγματα του νησιού θα κατάφερναν επιτέλους να γεμίσουν με νερό, που θα καλύπτει τις ανάγκες της Χίου ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αυτό δεν έγινε ποτέ.

Η ΔΕΥΑΝΧ με ιδιαίτερη απογοήτευση αντιλήφθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις η ποσότητα του νερού που υπήρχε μέσα σε αυτά δεν έφθανε ούτε στο 1/10 της συνολικής χωρητικότητας των φραγμάτων.

Για παράδειγμα, στο φράγμα Κατράρη που έχει συνολική δυναμική 1,9 εκ. κυβικών μέτρων νερού, υπήρχαν μόλις 80.000 κ.μ.. Η ίδια εικόνα επικράτησε και στην περίπτωση του Ζυφιά, όπου μετρήθηκαν 60.000 κ.μ. με συνολική δυναμική 300.000 κ.μ. αλλά και στο φράγμα του Φυρόλακα, όπου μετρήθηκαν μόλις 10.000 κ.μ. σε σύνολο χωρητικότητας 90.000 κ.μ..

Αντιθέτως ικανοποιητικές είναι οι ποσότητες νερού στις λιμνοδεξαμενές του Αγίου Γεωργίου, των Αυγωνύμων, των Καρυών αλλά και της Ψαρόπετρας στον περιφερειακό της πόλης.

Γέμισε μέχρι και το Σαραπιό...

Ο προ ετών σχεδιασμός αξιοποίησης των πηγαίων νερών της βορειοανατολικής Χίου είχε καταλήξει στην αξιοποίηση της φυσικής κοιλότητας του Σαραπιού ως κατάλληλο αποταμιευτικό χώρο των αποθεμάτων από τις πηγές της Ρήνας και του Ναγού.

Το έργο ξεκίνησε με περιορισμένη χρηματοδότηση κι αυτή η επιλογή είχε ως αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί ποτέ, να δημιουργήσει σωρεία οικονομικών προβλημάτων στην εταιρεία που το ανέλαβε και τελικά να συμπεριληφθεί στον μακρύ κατάλογο με τα έργα – κουφάρια στο νομό.

Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις, όμως, ήρθαν για να δημιουργήσουν μια εικόνα που μας θυμίζει ότι κακώς το φράγμα του Σαραπιού ξεχάστηκε. Στην κοιλότητα που έχει δημιουργηθεί (πρόφραγμα) καταλήγουν κι αποθηκεύονται εκατοντάδες κ.μ. νερού, πολύτιμου για τις υδρευτικές ανάγκες του νησιού αλλά αναξιοποίητου.

Η σημερινή εικόνα του φράγματος στέλνει το μήνυμα ότι, ενδεχομένως, με πολύ μικρότερη δαπάνη από άλλους υδρευτικούς σχεδιασμούς, μπορεί να προστεθεί στις υδρευτικές δυνατότητες του τόπου και με κατάλληλο δίκτυο μεταφοράς νερού από τις πηγές της βορειοανατολικής Χίου να συμβάλλει καθοριστικά στη λύση του υδρευτικού προβλήματος του νησιού.

Σταδιακά … μπαζότοπος

Η αποχώρηση του ενδιαφέροντος για την ολοκλήρωση του φράγματος άνοιξε την ευκαιρία σε επιτήδειους να μετατρέπουν σταδιακά το χώρο σε μπαζότοπο. Φορτηγά έχουν ήδη ξεφορτώσει καρότσες από μπάζα και σκουπίδια, επιτείνοντας τα σημάδια της εγκατάλειψης σε ένα χώρο που κάποτε, εννοείται, ότι είχε επιλεγεί να πρωταγωνιστήσει στην επίλυση του υδρευτικού μας προβλήματος.

Αναξιοποίητα και τα νερά του Ναγού

Τη στιγμή πάντως που το ημιτελές φράγμα του Σαραπιού γέμιζε με τεράστιες ποσότητες νερού, λίγο παρά πέρα πολύτιμες ποσότητες νερού στην περιοχή του Ναγού κατέληγαν στη θάλασσα δημιουργώντας προβληματισμό για τον λόγο που η ΔΕΥΑΝ Χίου αρνείται πεισματικά να εξετάσει, ακόμη και τώρα, το ενδεχόμενο αξιοποίησής τους.

Επισήμως η διοίκηση της εταιρείας επικαλείται το αυξημένο κόστος μεταφοράς του νερού στην πόλη, που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 1,5 € ανά κυβικό μέτρο και ίσως φθάσει μέχρι και τα 1,7 €.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: ΔΕΥΑΝΧ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ