26.9.2018 11:37

Αντιμέτωπος πια με τον ρυθμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων ο Ανάβατος

Φώτο: Explore Chios

Μετά την εξασφάλιση ποσού 700.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας για την ολοκλήρωση των εργασιών στον οχυρωμένο οικισμό.

Με τα κλασσικά ανάμεικτα συναισθήματα εγκατέλειπαν τον Ανάβατο και οι φετινοί επισκέπτες του. Δέος από το εντυπωσιακό μνημείο, σοκ από την εικόνα πολύχρονης εγκατάλειψης. Μαζί τους συνόδευε ένα τεράστιο «τι» κι ένα ακόμα μεγαλύτερο «γιατί».

«Τι» ήταν αυτός ο τόπος κάποτε, όταν, λογικά, θα αντανακλούσε μεγαλείο;

«Γιατί» οι Χιώτες δεν αντιλαμβάνονται ότι οπουδήποτε αλλού ο Ανάβατος θα ήταν κορυφαίο σημείο επισκεψιμότητας;

Τα ευχάριστα…

Αρχές Ιουνίου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κράτησε τη δέσμευση της. Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χρηματοδότησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου με ποσό άνω των 700.000 ευρώ για να προχωρήσει, ως τελικός δικαιούχος, στην ολοκλήρωση των ημιτελών εργασιών από τις αρχές της δεκαετίας του 2.000.

Περίπου 15 χρόνια ο Ανάβατος αφέθηκε στη μοίρα του και τώρα με ένα ποσό που προϋπολόγισε η ΕΦ.Α. Χίου γίνεται απόπειρα να επουλώσει τις πληγές του.

Στις αρχικές συζητήσεις που είχαν γίνει με τον αντιπεριφερειάρχη Θοδ. Βαλσαμίδη, κατά την Αρχαιολογία προείχε η ολοκλήρωση του οχυρωμένου οικισμού, η αποκατάσταση των τειχών καθώς και των δύο εκκλησιών της καστροπολιτείας, τα οποία εδώ και χρόνια παραμένουν ως ημιτελή έργα από προηγούμενες προγραμματικές περιόδους.

… και τα αιωρούμενα

Από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα η ΕΦ.Α. Χίου δεν έχει ενημερώσει για την εξέλιξη. Η χρηματοδότηση του έργου από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στερεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων το άγχος της σύντομης ολοκλήρωσης, της επιτρέπει να κινηθεί με τους αργούς χρόνους της, άγνωστο πόσο τους ορίζει.

Μια εκ μέρους της παρουσίαση των προθέσεων της οφείλει να ξεκαθαρίσει:

  • με την αποπεράτωση των εργασιών το μνημείο σε ποιο βαθμό θα είναι επισκέψιμο;
  • ποιές χρήσεις θα υπάρχουν προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη ελκυστικότητα;
  • κλείνοντας ο κύκλος των αρχικών ημιτελών εργασιών, θα δοθεί η δυνατότητα στην ΕΦ.Α. Χίου να αναδείξει ποιο είναι το όραμα της συνολικά για τον οικισμό του Αναβάτου;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ