2.11.2018 11:10

H σκληρή γλώσσα των αριθμών για το Γυμνάσιο Βολισσού

Συρρικνώθηκε με το κύμα μετανάστευσης των δεκαετιών του ’60 και ’70, απειλείται πια η επιβίωση του με το χαμηλότερο μαθητικό δυναμικό στην ιστορία του.

Απρόβλεπτο είναι αν του χρόνου ο αριθμός θα είναι μεγαλύτερος ή ακόμη μικρότερος κι η εκπαιδευτική δομή θα μπει σε νέες περιπέτειες.

Εξήντα δύο χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στα εκπαιδευτικά δρώμενα  του νησιού μας συμπλήρωσε φέτος το Γυμνάσιο της Βολισσού, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του  το 1956, ως Παράρτημα του ιστορικού Γυμνασίου Αρρένων της Χίου, και από το 1964 λειτουργεί ως  ανεξάρτητο.

Με αφορμή τα 60χρονα γενέθλια του Γυμνασίου της Βολισσού ο εκδοτικός οίκος «άλφα πι», με την ευγενική χορηγία του ομογενή Γεωργίου Μαλαφή, ο οποίος υπήρξε απόφοιτος του σχολείου της Βολισσού, και του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», προχώρησε στην έκδοση λευκώματος που το ονόμασε «ο εξηντάρης έφηβος».

Ο μαθητικός πληθυσμός του ιστορικού σχολείου της Βολισσού επηρεάστηκε άμεσα από τη φθίνουσα πορεία του πληθυσμού στην Αμανή, αφού το φαινόμενο της αστυφιλίας έπληξε σε μεγάλο βαθμό την περιοχή.

Εκατοντάδες οι απόφοιτοι, ελάχιστοι οι εναπομείναντες μαθητές

Από το Γυμνάσιο της Βολισσού έχουν αποφοιτήσει εκατοντάδες μαθητές, ορισμένοι εκ των οποίων παρακολουθούν σήμερα ως υπερήφανοι γονείς ή παππούδες  τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους να φοιτούν σε αυτό.

Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις μαθητών που φοίτησαν στο σχολείο αλλά δεν κατάφεραν να αποφοιτήσουν για διάφορους λόγους ή  επειδή μετεγγράφηκαν σε άλλα σχολεία της πόλης.

Η εξέλιξη του μαθητικού δυναμικού από το 1956 μέχρι και σήμερα αποδεικνύει τις συνέπειες της δημογραφικής συρρίκνωσης της περιοχής, που τελικά οδήγησε και σε κατακόρυφη μείωση του μαθητικού πληθυσμού.

Τις δεκαετίες 1960-1970 η συρρίκνωση που υπέστη ο μαθητικός πληθυσμός ήταν δραματική ενώ από τη δεκαετία του 1980 ο μαθητικός πληθυσμός άρχισε να σταθεροποιείται. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανάκαμψη, όμοια με αυτή της δεκαετίας του 1980.

Το μεγαλύτερο μαθητικό δυναμικό στο Γυμνάσιο της Βολισσού καταγράφηκε το σχολικό έτος 1961-62, όταν το σχολείο  λειτούργησε για πρώτη φορά ως εξατάξιο. Ο συνολικός  αριθμός των μαθητών τότε άγγιξε τους 182. Το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ φοίτησης παρατηρείται το 1964-65 , όταν το Γυμνάσιο Βολισσού ανεξαρτητοποιείται και έχει στο δυναμικό του 133 μαθητές.

Από εκεί και πέρα οι τάσεις είναι πτωτικές με χειρότερη χρονιά αυτή του 1990-91, όπου οι αριθμός των μαθητών δεν ξεπερνά τους 13.

Οι αλλοδαποί μαθητές «έσωσαν» τη συνέχιση της λειτουργίας του

Την τελευταία εικοσαετία το Γυμνάσιο της Βολισσού λειτουργεί εξαιτίας της φοίτησης αλλοδαπών (Αλβανικής καταγωγής) μαθητών , οι οποίοι αποτελούν το 1/3 του μαθητικού πληθυσμού και έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην τοπική κοινωνία. Δυστυχώς η εγκατάλειψη της Αμανής, η ανυπαρξία βασικών υποδομών, η έλλειψη επαρκούς ιατρικής περίθαλψης, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για τα νέα ζευγάρια να εγκατασταθούν στην Αμανή και να τροφοδοτήσουν το σχολείο με μαθητές.

Η φθίνουσα πορεία του μαθητικού πληθυσμού είναι ραγδαία και δεν υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης της κατάστασης.  Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και περιγράφουν επακριβώς την πληθυσμιακή κατρακύλα της περιοχής, αφού φέτος μόλις 11 μαθητές φοιτούν στο Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξης της Βολισσού, ενώ άγνωστο είναι αν του χρόνου ο αριθμός θα είναι μεγαλύτερος ή ακόμη μικρότερος κι η εκπαιδευτική δομή θα μπει σε νέες περιπέτειες. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ