5.12.2018 11:14

Το αυτόνομο παράδειγμα διοίκησης των Νενήτων αντίμετρο στην εγκατάλειψη των χωριών

Οι πρωταγωνιστές της συγκρότησης ανεξάρτητου ψηφοδελτίου, Νεκτ. Λυμπέρης και Β. Μυριαγκός, μιλούν για το εγχείρημα, αναλύουν τους στόχους και τις προσδοκίες τους και προσκαλούν και τα υπόλοιπα χωριά να αντιγράψουν την πρωτοβουλία των Νενήτων.

Η είδηση της προσπάθειας κατάρτισης ενιαίου ανεξάρτητου ψηφοδελτίου στα Νένητα για κάποιους αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία και για κάποιους άλλους τη χρυσή ευκαιρία προκειμένου το χωριό να βγει από την αφάνεια και να διεκδικήσει το μέλλον που του ανήκει μακριά από ένα σύστημα που μέχρι σήμερα επέβαλε την άνιση ανάπτυξη του κέντρου και των προαστίων σε βάρος της χιώτικης περιφέρειας.

Η διαπίστωση ότι τα χωριά έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως, ειδικά την τελευταία 5ετία, αλλά και το γεγονός ότι η νέα διοικητική μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» δίνει τη δυνατότητα στις κοινότητες να γίνουν αυτόνομες – όπως συνέβαινε και παλαιότερα- αποτέλεσαν το εφαλτήριο μίας ομάδας Νενητούσων να ξεκινήσουν να σχεδιάζουν το αύριο του χωριού τους, διαχωρίζοντας την προσωπική τους πορεία και την τυχόν επιλογή τους σε πιθανά δημοτικά ψηφοδέλτια από το μέλλον του χωριού τους.

Ο «π» συνάντησε την ομάδα που πρωτοστατεί στη συγκρότηση του ανεξάρτητου ψηφοδελτίου και μίλησε με τους νυν δημοτικούς συμβούλους, Νεκ. Λυμπέρη και Β. Μυριαγκό, ζητώντας απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.

Η αυτοδιοίκηση στο περιβάλλον του «Κλεισθένη»

  • Ο νέος νόμος φέρνει μία καινοτομία που δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν, δηλαδή το κάθε χωριό να έχει τη δική του κάλπη για να ψηφίζει τους αιρετούς του.  Δεν θα έχει καμία σχέση το τοπικό ψηφοδέλτιο με τα δημοτικά ψηφοδέλτια. Στο κάθε χωριό παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξει όσους θεωρεί άξιους και να προσπαθήσει, με ένα συνδυασμό, να παρουσιαστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για να εκλέξει το Τοπικό του Συμβούλιο.
  • Καλό θα είναι, επειδή υπάρχει αρκετός χρόνος και ωριμότητα, να διαβάσει ο κόσμος τις δυνατότητες  που δίνει ο νέος νόμος, ο οποίος παραπέμπει στα παλαιότερα χρόνια που τα χωριά δρούσαν αυτόνομα, με αποτέλεσμα κάθε χωριό που έχει τη δυνατότητα (300 κατοίκων και άνω) να δημιουργήσει το δικό του 5μελές Συμβούλιο. Τα Νένητα είναι ένα από τα χωριά που έχει τη δυνατότητα να εκλέξει 5μελές Τοπικό Συμβούλιο και να εκλέξει τους 3 αναπληρωματικούς συμβούλους. Σε ένα χωριό τέτοιου μεγέθους  είναι υπέρ αρκετός ο αριθμός των 8 ατόμων, για να το εκπροσωπούν.

Οι κοινότητες μέσα στη νέα πραγματικότητα

  • Αυτή τη στιγμή στα χωριά υπάρχει ένας πρόεδρος που τρέχει για τα πάντα, με μία πολύ μικρή πάγια αποζημίωση. Μέχρι σήμερα παρατηρούσαμε τις δημοτικές παρατάξεις να επιλέγουν άτομα μόνο και μόνο για να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό στο ψηφοδέλτιο και στη συνέχεια να εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Εμείς ουσιαστικά τώρα πάμε να κάνουμε μία νέα αρχή, με 5 τουλάχιστον άτομα, τα οποία θα είναι εθελοντές, με μοναδικό γνώμονα την αγάπη για το χωριό τους.
  • Η νέα νομοθεσία δίνει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να έχεις από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, ανάλογα με τον πληθυσμό σου, ένα χρηματικό ποσό για την εκτέλεση έργων.
  • Δίνει τη δυνατότητα στο δήμαρχο να ορίσει γραμματειακή υποστήριξη στη λειτουργία του χωριού σου. Ακόμη του δίνει τη δυνατότητα να αποκεντρώσει, με την υπογραφή του, αρμοδιότητες, όπως δίνει αρμοδιότητες στους αντιδημάρχους.
  • Επίσης δίνεται η δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει αρμοδιότητες που θα εκχωρήσει στις κατά τόπους Κοινότητες και να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομα του χωριού για την πάγια προκαταβολή.
  • Γενικότερα οι δυνατότητες που δίνονται είναι πολλές και υποστηρικτικές για τη λειτουργία ενός χωριού. Φανταστείτε ένα χωριό του μεγέθους της Καλλιμασιάς, των Νενήτων, της Λαγκάδας ή των Καρδαμύλων  να έχει ένα 5μελές Τοπικό Συμβούλιο, που να συνεννοείται με το χωριό, να συνεργάζεται, και τα προβλήματα που υπάρχουν να τα μεταφέρει προς το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και προς όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου για την επίλυση τους. Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο μοντέλο μιας αποκεντρωμένης λειτουργίας του Δήμου, που θα πρέπει να το επιδιώκει κάθε σωστός δήμαρχος.

Οι προβληματισμοί και η συμβολή του κεντρικού Δήμου

  • Όλη αυτή η προσπάθεια θα βοηθήσει στη βελτίωση της καθημερινότητας αλλά και σε μία αναπτυξιακή προοπτική σε βάθος χρόνου, για να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές και κάποια έργα που τα χρειάζεται το χωριό.
  • Ό,τι έχει σχέση με την καθημερινότητα λύνεται αυτόματα, διότι οι Υπηρεσίες είναι κεντρικές και αφορούν όλο το Δήμο. Για παράδειγμα, η Υπηρεσία Καθαριότητας είναι κεντρική για όλο το νησί, η Υπηρεσία της ύδρευσης και της αποχέτευσης εξυπηρετείται από τη ΔΕΥΑΝΧ, η Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου και κάποιων κοινωνικών δομών εξυπηρετούνται ομοίως κεντρικά. Αυτά, με έναν καλό συντονισμό και ένα μοντέλο που θα πιστέψουν και ο δήμαρχος που θα εκλεγεί και το Δημοτικό Συμβούλιο, μπορούν να δώσουν ζωντάνια στην Περιφέρεια. Αυτή τη στιγμή πώς λειτουργεί ο Δήμος; Δουλεύει η πόλη της Χίου, τα Θυμιανά και ο Βροντάδος, ουσιαστικά μόνο ο αστικός ιστός. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα στα χωριά να μην γίνεται σχεδόν τίποτα.
  • Είναι σωστή η φιλοσοφία του «Κλεισθένη Ι», γιατί ουσιαστικά αποκεντρώνει τη λειτουργία της δημοτικής αρχής, ενώ αρχικά ήταν ένα συγκεντρωτικό σύστημα. Τώρα είναι αποκεντρωτικό και ένας έξυπνος δήμαρχος, αν το οργανώσει σωστά με τους κατάλληλους ανθρώπους, θα το δει να λειτουργεί προς όφελος του. Έτσι, αντί να συγκεντρώνονται τα προβλήματα όλα μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, μπορεί να αποκεντρώσει τις λειτουργίες και να λύνονται επιτόπου. Σε κάθε  Δημοτικό Συμβούλιο θα υπάρχει πάντοτε μία εκπροσώπηση, για να βρίσκεται το χωριό μας στο κέντρο λήψης αποφάσεων, είτε συζητούνται θέματα για το χωριό είτε όχι.

Η έλλειψη πόρων και το νέο εγχείρημα

  • Μπορεί τη δεδομένη χρονική στιγμή να υπάρχει στενότητα στους κεντρικούς  αυτοτελείς πόρους και στη ΣΑΤΑ, υπάρχουν όμως χρήματα από το ΕΣΠΑ, τα οποία, αν οργανωθούν σωστά, μπορούν να εξυπηρετήσουν την περιφέρεια.
  • Υπάρχουν πολλά προγράμματα για το περιβάλλον, για την ανοικοδόμηση κτηρίων κ.ο.κ..   Το θέμα είναι ότι, αν δεν τα ζητήσεις εσύ, σαν τοπική κοινωνία, αυτός που λειτουργεί κεντρικά δεν θα νοιαστεί καθόλου, γιατί έχει να νοιαστεί 64 χωριά. Για αυτό προσπαθούμε ή θα προσπαθήσουμε, σε τοπικό επίπεδο, να βγάλουμε μία ισχυρή εκπροσώπηση για το χωριό μας, ανθρώπους που θα τρέξουν για αυτά τα θέματα. Δεν θα το πετύχουμε πιθανά 100%, αλλά ό,τι και να πετύχουμε θα είναι κέρδος.

Όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα δεσμευτούν

  • Από τη στιγμή που κάθε τοπική κοινότητα θα έχει ένα επεξεργασμένο πρόγραμμα και θα πάει να το θέσει στον υποψήφιο δήμαρχο, εκείνος θα δεσμευτεί. Μετά θα πάει στον επόμενο υποψήφιο δήμαρχο και θα ζητήσει ανάλογη δέσμευση.
  • Δεν μπορεί μετά εκείνος, ο οποίος έχει δεσμευτεί ενώπιον 500- 1000 ατόμων, να απεμπολήσει  τη δέσμευση του και να υποστηρίξει ότι έχει κοροϊδέψει, γιατί δεν θα βρει τη ψήφο του από κανένα χωριό και εν προκειμένω από τα Νένητα. Εξάλλου γιατί να μην συμφωνήσουν, αφού πρόκειται για σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το Βοτανικό Κήπο, τη γεωθερμία κτλ. Αυτά, όταν το χωριό τα πιστέψει και τα ζητήσει προεκλογικά, θα τα κερδίσει.

Ο τρόπος λειτουργίας

  • Εμείς σαν κεντρικό στόχο έχουμε το δημαρχιακό κατάστημα που υπήρχε στο χωριό μας να φτιαχτεί, να φωταγωγηθεί και να λειτουργήσει ως κτήριο που θα συνεδριάζει το Τοπικό Συμβούλιο, όπως προβλέπει ο νόμος, μία φορά το μήνα τουλάχιστον.
  • Ακόμη, εκεί θα μπορούν να μαζεύονται οι φορείς του χωριού με τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της περιοχής και να συζητούν τα προβλήματα. Στη συνέχεια, σαν εκτελεστικό όργανο, ο πρόεδρος του χωριού θα παίρνει τις αποφάσεις και θα τις παρουσιάζει στα Δημοτικά Συμβούλια.
  • Γύρω από το Τοπικό Συμβούλιο θα δραστηριοποιηθεί και μία ολόκληρη τοπική κοινωνία και ευτυχώς εμείς εδώ, στα Νένητα, έχουμε και Συλλόγους Γονέων και αθλητικούς συλλόγους και πολιτιστικούς συλλόγους, γενικά είμαστε χωριό με αρκετή νεολαία και κόσμο. Όλοι αυτοί θα δραστηριοποιηθούν γύρω από την πολιτική αιρετή τοπική εξουσία του χωριού τους. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ένα μεγάλο πεδίο για κάθε χωριό,  για να κάνει ό,τι οραματίζεται, φτάνει να ξέρει τι θέλει και να μπορεί να μάθει να το διεκδικεί.

Οι επιφυλακτικοί και οι επόμενες κινήσεις.

  • Όλοι είναι θετικοί με αυτή την πρωτοβουλία που έχουμε πάρει, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Διαπιστώνουμε μία καχυποψία και είναι λογικό ο κόσμος – ειδικά στα χωριά- να είναι επιφυλακτικός βάση όλων αυτών που έχει περάσει.
  •  Ωστόσο το κλίμα είναι πολύ θετικό και μόλις μαζευτούν οι υποψήφιοι και ο κόσμος τους δει και γίνουν αποδεκτοί από την πλειοψηφία θα εφησυχάσουν. Αρκεί να είναι άνθρωποι απολύτως συνειδητοποιημένοι, έτοιμοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και το βασικότερο να αγαπούν το χωριό τους.
  • Εμείς σε πρώτη φάση θέσαμε το ερώτημα εάν θέλουμε το χωριό να συνθέσει τις δυνάμεις του και να πάει στις εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο.  Στις συγκεντρώσεις που έχουμε κάνει οι Νενητούσοι το ψήφισαν ομόφωνα. Σε δεύτερη φάση πρέπει να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα που θα αφορά το χωριό για τα επόμενα τουλάχιστον 4 χρόνια. Σε τρίτη φάση θα απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα για να υπηρετήσουν το χωριό τους. Δεν υπάρχουν αξιώματα, υπάρχει μονάχα το χωριό και οι ανάγκες του. Το τρίτο και τελευταίο στάδιο θα δείξει και την επιτυχία του εγχειρήματος.

Το ψηφοδέλτιο

  • Η μοναδική δυσκολία που μπορεί να συναντήσουμε θα είναι στην κατάθεση υποψηφιοτήτων, αν δηλαδή είναι μεγάλος ο αριθμός των υποψηφιοτήτων. Και πάλι όμως δεν θα είναι πρόβλημα, γιατί, ευτυχώς, η δημοκρατία μας δίνει από μόνη της τη λύση. Θα στήσουμε κάλπες στο χωριό και η πλειοψηφία θα κερδίσει.
  • Στις υπόλοιπες κοινότητες λέμε να κάνουν αυτό που γίνεται στα Νένητα, με κλειστά μάτια! Είναι πανεύκολο, αρκεί να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι.  

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ