9.6.2018 11:24

Στ. Μαυρίκου: Η Χιώτισσα ερασιτέχνης ζωγράφος που αντικατέστησε την ακουαρέλα … με πρόσωπα

• Η Σταματία Μαυρίκου είναι δασκάλα και ερασιτέχνης face painter. Μέσω της πρωτοβουλίας #dreamingofchios έγινε γνωστή, καθώς ζωγράφισε τη Χίο στο πρόσωπο της και έκτοτε για εκείνη το χαρτί «πέθανε».

Η Σταματία ήταν από εκείνα τα τυχερά παιδιά, που «πιάνει το χέρι τους». Από νεαρή ηλικία οι γονείς της διέκριναν το ταλέντο που είχε στη ζωγραφική, την έγραψαν σε ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι του Ομηρείου και… εκείνη παρακολούθησε μονάχα μερικά μαθήματα, καθότι από μικρή το πνεύμα της δεν εφησύχαζε.

Γιατί όχι Καλών Τεχνών;

Τα χρόνια πέρασαν και η Σταματία Μαυρίκου έγινε μία σωστή δασκάλα. Αυτό είναι το επίσημο επάγγελμα της, όπως η ίδια εξηγεί γελώντας. «Ξέρω, ξέρω… Την ίδια ερώτηση μου κάνουν σχεδόν όλοι. Ο λόγος που δεν επέλεξα να πάω στη Σχολή Καλών Τεχνών είναι γιατί οι γονείς μου επέμεναν να επιλέξω ένα επάγγελμα πιο σταθερό. Με σίγουρες απολαβές. Έτσι τελείωσα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, δασκάλα δημοτικού σχολείου και τη ζωγραφική την κράτησα σαν την ψυχοθεραπεία μου, το χόμπι μου, το μέσο της δικής μου έκφρασης», απαντά η Σταματία στο αυτονόητο ερώτημα «γιατί όχι Καλών Τεχνών;».

#Dreamingofchios

Όλα ξεκίνησαν σχεδόν έναν χρόνο πριν , όταν ένα βίντεο που ανήρτησε η Σταματία στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook έγινε viral. Στο βίντεο αυτό η νεαρή καλλιτέχνης- δασκάλα βρίσκεται στον καθρέφτη του μπάνιου της και ζωγραφίζει το πρόσωπο της, όπως εκείνη φαντάζεται τη Χίο. Το hashtag φυσικά είναι το #dreamingofchios και κάπως έτσι το βίντεο της βρίσκεται κοινοποιημένο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμέτρητων Χιωτών. «Όταν ξεκίνησε ο Δήμος την πρωτοβουλία #dreamingofchios βρισκόμουν στην Αθήνα, όπου είχα διορισθεί. Τους έβλεπα όλους που αναρτούσαν διάφορα μέρη του νησιού γράφοντας αυτό το hashtag  και ήθελα να συμμετάσχω και εγώ. Ήμουν μακριά όμως για να μπορέσω να τραβήξω φωτογραφία. Αποφάσισα να συγκεντρώσω τα αγαπημένα μέρη του  νησιού μου και να τα ζωγραφίσω στο πρόσωπο μου», εξηγεί στον «π».

Μπορεί να μην τελείωσε την Καλών Τεχνών, αλλά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, παρόλο που το χέρι της έπιανε, από μικρή. Ωστόσο βρήκε τον τρόπο να αξιοποιήσει το ταλέντο της κάνοντας τον κόσμο λίγο περισσότερο ευτυχισμένο.

Μοναδική σε όλη τη Χίο

Έκτοτε  όλα άλλαξαν… Τα καβαλέτα και οι ακουαρέλες έμοιαζαν βαρετά στα μάτια της. Τη θέση τους πήραν τα πρόσωπα του κόσμου και οι τοίχοι… Σήμερα είναι η μοναδική στη Χίο που ασχολείται με το face painting ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Δεν είναι επαγγελματίας αισθητικός, δεν είναι καν αισθητικός. Είναι ζωγράφος που αντικατέστησε το χαρτί με πρόσωπα.

«Ο λόγος που το έκανα αυτό είναι ένας. Χαίρομαι με τη χαρά του κόσμου. Όταν ολοκληρώνω τη ζωγραφιά στο πρόσωπο ενός παιδιού, μερικά δευτερόλεπτα μετά, μόλις το δει στον καθρέφτη, τσιρίζει από τη χαρά του. Όπως και όταν ζωγραφίζω έναν τοίχο σπιτιού ή καταστήματος και τον ολοκληρώνω, κατευθείαν βλέπω το χαμόγελο στο πρόσωπο των ανθρώπων που με εμπιστεύτηκαν. Αυτή η αμεσότητα δεν συγκρίνεται με τίποτα», τονίζει.

Το σωστό timing

Η πρώτη της τοιχογραφία έγινε στο χωριό της,  το Χαλκειός. Στη συνέχεια, περίοδο Αποκριών, η Σταματία ντύθηκε χιονονιφάδα και έβαψε το πρόσωπο της . Πήγε σε ένα πάρτι με την παρέα της και εκεί συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, ο οποίος -  εκστασιασμένος - της ζήτησε να πάει στην Απλωταριά λόγω των ημερών και να βάφει παιδικά και μη πρόσωπα. Το «καλό νέο» διαδόθηκε σύντομα και η Σταματία έγινε σε χρόνο dt η καλύτερη φίλη των παιδιών στα πάρτι. Έτσι απλά… επειδή υπήρξε σωστό timing.

«Θέλω να βάψω τους άσχημους τοίχους»

Μέχρι στιγμής στο ιστορικό της  μετράει αμέτρητα πρόσωπα, αρκετές τοιχογραφίες σπιτιών και μαγαζιών και το καλοκαίρι θα είναι η πρώτη της φορά που θα «ομορφύνει» δημόσια περιουσία. Ο πρόεδρος τοθ Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού της την εμπιστεύτηκε για να προσθέσει μία χαρούμενη πινελιά στο γήπεδο του Χαλκειούς, το οποίο θα ξεκινήσει να βάφει το καλοκαίρι. «Χαίρομαι πολύ για αυτή τη συνεργασία. Νιώθω ότι έχω να δώσω πάρα πολλά. Η αλήθεια είναι ότι στη Χίο παρατηρώ πολλούς «άσχημους» τοίχους  που σκέφτομαι ότι θα ήθελα να τους βάψω. Κυρίως σε σχολεία… Ίσως λόγω του επαγγέλματος», καταλήγει η Σταματία Μαυρίκου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ