7.11.2019 13:01

ΒΙΝΤΕΟ- «Η Χίος είναι το νησί μας, έχουμε καταθέσει εδώ το αίμα μας»

Στο νησί μας ο Ίκαρος γιος και επίσης υποσμηναγός του ήρωα Στυλιανού Παναγυφτόπουλου

Ήταν 7 Νοεμβρίου του 1994 όταν ο Υποσμηναγός Στυλιανός Παναγυφτόπουλος, κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσης με αεροσκάφος Mirage F-1CG, θα έγραφε τη δική του ιστορία πάνω από την πόλη της Χίου.

Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε παρουσίασε μηχανική βλάβη πάνω από την πόλη της Χίου. Ήταν η στιγμή που έπρεπε να λάβει τη δική του απόφαση. Ή να σώσει τη δική του ζωή εγκαταλείποντας το αεροσκάφος αλλά αυτό θα έπεφτε πάνω σε σπίτια της Ευαγγελίστριας, ή να πέσει μαζί με το αεροσκάφος στη θάλασσα οδηγώντας το στη θάλασσα.

Ο ήρωας Στυλιανός Παναγυφτόπουλος, πιλότος της 342 Μοίρας Παντός Καιρού της 114 πτέρυγας μάχης της Τανάγρας, είχε πάρει την τελική απόφαση. Έπεσε μαζί με το αεροσκάφος του, σώζοντας δεκάδες ζωές στο σημείο όπου σήμερα ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών έχει στήσει την αναθηματική στήλη προς τιμή του.

Σήμερα 25 χρόνια μετά την ηρωική του θυσία, η σύζυγός του αλλά και ο Ίκαρος γιος του Παναγιώτης, βρέθηκαν στη Χίο, συμμετέχοντας στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε επί της Λεωφόρου Ενώσεως.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν τα λόγια του Παναγιώτη Παναγυφτόπουλου που περιέγραψε πως ο ίδιος έζησε την απώλεια του πατέρα του και πως έλαβε την απόφαση να ακολουθήσει τα χνάρια του γινόμενος και ο ίδιος Ίκαρος.

«Η Χίος είναι και δικό μας νησί. Η Χίος είναι και δική μας πατρίδα. Στη Χίο έχουμε αφήσει ως οικογένεια το αίμα μας», είπε η σύζυγος του ήρωα υποσμηναγού λίγο μετά την επίδοση από τον Μητροπολίτη Μάρκο, του Σταυρού του Αγίου Ισιδώρου, την  ανώτατη δηλαδή διάκριση της Χιακής Εκκλησίας.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ