16.7.2019 11:42

Ιακ. Αμύγδαλος: «Πραγματική ευκαιρία για την οικονομία της Χίου το Αγροτικό Leader»

Ο Ιάκωβος Αμύγδαλος σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη για την ΕΤΑΧ και την επιχειρηματικότητα στο νησί

Το όνομά του είναι ταυτόσημο με την επιτυχία που σημειώνει η «Μπύρα Χίου» εντός κι εκτός των γεωγραφικών συνόρων του νησιού. Ο Ιάκωβος Αμύγδανος, πρόεδρος της ΕΤΑΧ Α.Ε. σε μία από τις ελάχιστες συνεντεύξεις του μιλά για τον αγώνα που δόθηκε για να ξεχρεώσει η εταιρία όλα της τα χρέη, μιλά για τις ευκαιρίες χρηματοδοτήσεων που δίνει σε ιδιώτες το αγροτικό leader και δίνει τις συμβουλές του σε νεαρούς Χιώτες επιχειρηματίες που τώρα ξεκινούν τα πρώτα τους βήματα.

Μετά από 4 χρόνια η ΕΤΑΧ τι έχει καταφέρει και τι έχει προσφέρει;

Δεν έχει προσφέρει πολλά αυτή τη στιγμή γιατί έπρεπε να λύσει τα προβλήματα που έχει, να σταθεί στα πόδια της και να μπορέσει να προχωρήσει παρακάτω. Υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ΕΤΑΧ δεν έχει προσφέρει τίποτα. Όμως σε λίγα χρόνια από τώρα θα έχει προσφέρει το σημαντικότερο πράγμα για το οποίο εγώ είχα ξεκινήσει να ασχολούμαι με τα κοινά που είναι οι νέες θέσεις εργασίες.

Τα επόμενα χρόνια το Leader θα έχει βοηθήσει επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας στο νησί που κατά τη γνώμη μου είναι το πιο σημαντικό πράγμα για να πάει μπροστά η Χίος;

Εκτός των άλλων θα έχει μπορέσει να πάρει χρήματα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα του νησιού που ήδη έχουν ακουστεί και θα προκηρυχθούν από τη νέα Δημοτική Αρχή.

Ιάκωβε, επειδή συχνά λέμε για τα προβλήματα της ΕΤΑΧ. Τι παρέλαβες το 2015 και που βρίσκεται σήμερα η εταιρεία;

Η θέση του προέδρου της ΕΤΑΧ, θυμίζω ότι ήταν μία θέση που κανένας δεν ήθελε γιατί η εταιρεία είχε πάρα πολλά χρέη σε ΙΚΑ και ασφαλιστικές εισφορές. Οι Ανώνυμες Εταιρείες διέπονται από έναν νόμο που λέει ότι υπεύθυνος γι αυτά τα χρέη είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας που σημαίνει ότι εάν έχεις χρέη σε μία Α.Ε. ακόμα και αν είναι δημοτική αυτή η Α.Ε., αυτά βαρύνουν τον άνθρωπο που κάθεται σε αυτή την καρέκλα.

Μία τέτοια περίπτωση ήταν η ΕΤΑΧ που είχε πολλά χρέη και στην εφορία και στο ΙΚΑ αλλά και σε ιδιώτες που είχαν δικαστικές αποφάσεις, τελεσίδικες πολλές φορές και είχαν προβεί σε όλα τα νόμιμα μέσα, ακόμα και σε κατασχέσεις λογαριασμών, για να μπορέσουν να πληρωθούν.

Όταν το 2015 ξεκινήσαμε, βρήκαμε μία εταιρεία με χρέη τουλάχιστον 200.000 €. Μετά από άπειρο αγώνα, πολλούς καυγάδες και άπειρες διαπραγματεύσεις και ενέργειες στο όριο της παρατυπίας, καταφέραμε κι έχουμε στη Χίο μία αναπτυξιακή εταιρεία, χωρίς ούτε ένα ευρώ χρέος σε ιδιώτη, χωρίς ούτε ένα ευρώ χρέος σε ΙΚΑ και ασφαλιστικές εισφορές.

Το πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι μετά από 15 χρόνια καταφέραμε να πάρουμε στα χέρια μας ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, που είναι το αγροτικό leader. Είναι δηλαδή ένα πρόγραμμα που έτρεχε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα εκτός από τη Χίο. Για να γίνει πιο κατανοητό θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι υπήρχαν χρήματα για το νησί που η ΕΤΑΧ εξαιτίας της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί δεν μπορούσε να τα πάρει και τα οποία θα προορίζονταν είτε για επενδύσεις είτε για δημόσια έργα.

Σε ότι αφορά στα δημόσια έργα είναι γνωστή η πορεία τους. Με τα ιδιωτικά έργα και το αγροτικό leader σε τι στάδιο βρισκόμαστε;

 Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα είναι ανοιχτό για τις ιδιωτικές επενδύσεις για μεταποίηση, τουρισμό και για υπηρεσίες γύρω από αγροτικά ζητήματα. Η περιοχή παρέμβασης του προγράμματος αφορά όλο το νησί και η χρηματοδοτική ενίσχυση είναι παρά πολύ μεγάλη αφού κυμαίνεται από το 50 έως το 75% ανάλογα με τη δραστηριότητα της κάθε επιχείρησης.

Όσοι ασχολούνται με προγράμματα γνωρίζουν ότι πρόγραμμα με χρηματοδότηση της τάξεως του 75% δεν έχει βγει στην αγορά τα τελευταία 10 χρόνια. Ακόμα και στα τουριστικά που η χρηματοδότηση είναι στο 65%, είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.

Με απλά λόγια, αν κάποιος νέος έχει μία ιδέα υλοποίησης κάποιου πρότζεκτ, για παράδειγμα να συσκευάζει τους αμανίτες, τώρα είναι η ώρα να καταθέσει μία πρόταση στην ΕΤΑΧ και η εταιρεία θα του δώσει το 75% του κόστους της επένδυσης.

Το 75% της χρηματοδότησης είναι ένα σημαντικό μαξιλαράκι ασφαλείας. Και είναι μαξιλαράκι για τον επενδυτή, γιατί αν κάτι δεν πάει καλά και η επιχείρησή του για τον οποιονδήποτε λόγο κλείσει, δεν θα χάσει το σπίτι του ή δεν θα έχει τόσο μεγάλο χάσιμο.  Θέλω να καλέσω κόσμο που έχει μία ιδέα, τώρα να καταθέσει την πρότασή του και να χρηματοδοτηθεί.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το πρόγραμμα το τρέχει η ΕΤΑΧ μέσα από εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, η οποία για τη μεταποίηση θα αυξηθεί μέσα από χρήματα της Περιφέρειας.

Τα θετικά για το πρόγραμμα τα είπαμε; Τα αρνητικά;

Σωστά. Δεν είναι ένα εύκολο πρόγραμμα. Είναι ένα πρόγραμμα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και πηγαίνει αργά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα Κυβέρνηση θα τρέξει πολύ γρηγορότερα και θα πολεμήσει την γραφειοκρατία.

Το Leader ζητάει πολλά πράγματα για να σε αφήσει να καταθέσεις πρόταση. Άρα θέλει δουλειά και μελέτη αλλά και τα χρήματα είναι πολλά.

Ιάκωβε τι αποτελεί καινοτομία για τη Χίο και τελικά μπορεί μία καινοτόμα επιχείρηση να επιβιώσει στη Χίο;

Για εμένα η Χίος πέρα από τις όμορφες παραλίες της δεν έχει κάτι συνταρακτικά σπουδαίο από πλευράς τουρισμού. Σίγουρα θα πει κανείς τα κλασσικά, ότι έχει Νέα Μονή, Ανάβατο, Μεστά κλπ. Σύμφωνοι. Αλλά αυτά υπάρχουν και αλλού. Δεν έχει κάτι που να αναδείξει το τουριστικό της προϊόν όπως άλλα νησιά. Για εμένα το τουριστικό προϊόν της Χίου είναι η ίδια η Χίος. Τουριστικό προϊόν για τη Χίο, είναι τα προϊόντα της, τα σπίτια της, οι άνθρωποί της και είναι ένα προϊόν που φαντάζει ονειρικό για κάποιον που ζει σε μία σύγχρονη πόλη με ουρανοξύστες και ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη.

Έτσι στον τουρισμό υπάρχουν καινοτόμες ιδέες που μπορούμε να αντιγράψουμε από αλλού και να τις φέρουμε εδώ και να τις χρηματοδοτήσουμε μέσα από το leader. Όσο αφορά στο κομμάτι της μεταποίησης πρέπει να ενισχύσουμε τα προϊόντα μας, ώστε το τουριστικό προϊόν να αποτελείται από περισσότερες σακούλες με πράγματα που θα παίρνει μαζί του ο επισκέπτης μόλις φεύγει από εδώ.

Έχουμε τα ούζα μας, τα γλυκά μας αλλά χρειάζεται να διευρύνουμε αυτή τη γκάμα. Για παράδειγμα πριν χρόνια προσθέσαμε τη Μπύρα Χίου και σίγουρα υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορούμε να προσθέσουμε.

Μία καινοτόμα επιχείρηση μπορεί να είναι και να μην είναι βιώσιμη και αυτό εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Άρα η ευκαιρία που προσφέρει το Leader είναι ότι ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν πετύχει. Από κει και μετά η επιχειρηματικότητα έχει και το ρίσκο της.

Τι σημαίνει για το Leader να το διαχειρίζεται η ΕΤΑΧ;

Η επαφή γίνεται πιο άμεση. Δεν χρειάζεται να μεσολαβήσει κανείς απολύτως. Αν ο ενδιαφερόμενος επενδυτής έχει κάποια απορία το μοναδικό που πρέπει να κάνει είναι να ανέβει τα σκαλιά της ΕΤΑΧ και να ζητήσει βοήθεια, να θέσει την ερώτησή του και να πάρει απαντήσεις. Δεν μεσολαβούν ούτε e-mail, ούτε τρίτοι στη μέση.

Που θα πρέπει να κινηθεί  η Χίος τα επόμενα χρόνια; Θα αντέξουν οι τοπικές επιχειρήσεις αν συνεχιστεί η σημερινή εικόνα της αγοράς;

Τα πράγματα είναι δύσκολα. Και προφανώς ένα leader δεν φέρνει την ανάπτυξη. Αν δεν κινηθούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Όμως υπάρχει ελπίδα. Σήμερα έχουμε για παράδειγμα μία κυβέρνηση που λέει ότι θα ευνοήσει την επιχειρηματικότητα. Αν το κάνει, παρέα με μία σειρά άλλων παρεμβάσεων μικρών και μεγάλων που θα έρθουν κυρίως από εμάς, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ καλύτερα για όλους μας.

Ο καθένας από εμάς οφείλει να κάνει το καλύτερο δυνατό και να προσπαθεί πολύ. Τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτα δεν χαρίζεται.

Τι θα συμβούλευες ένα νέο Χιώτη που τώρα ξεκινά να στήνει την επιχείρησή του;

Το πρώτο είναι να εκμεταλλευτεί τις επιδοτήσεις και το leader είναι μία από αυτές. Πέρα όμως από αυτά χρειάζεται υπομονή, προσπάθεια, πολύ δουλειά και να σκεφτεί ότι όλα είναι ένα ρίσκο. Να μην ακούσει κανέναν ότι οι κόποι του μπορεί να ανταμειφτούν γιατί  αυτό μπορεί και να μη γίνει ποτέ. Προσήλωση και επιμονή. Χωρίς αυτά δεν μπορεί ς να κάνεις τίποτα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ