13.7.2019 9:18

Τεράστια ζήτηση κι ελάχιστη προσφορά εκτοξεύουν τα ενοίκια στη Χίο

Από την έντυπη έκδοση του "π"

Σε απόγνωση ενοικιαστές που καλούνται να πληρώσουν μέχρι και 400 ευρώ για σπίτια άνω της 25ετίας

Η ενοικίαση ακινήτων στη Χίο ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα καθώς τόσο η παλαιότητα των κτιρίων όσο και το υψηλό αντίτιμο καθιστούσαν για τους περισσότερους απλησίαστο όνειρο την ενοικίαση μίας αξιοπρεπούς κατοικίας.

Η κατάσταση τα τελευταία χρόνια τείνει συνεχώς επιδεινούμενη, αφού η προσφορά από τους  κατόχους ακινήτων είναι ελάχιστη με αποτέλεσμα οι ενοικιαστές και οι εν δυνάμει ενοικιαστές να καλούνται να πληρώσουν μέχρι και 400 ευρώ για ένα 2άρι διαμέρισμα 25ετίας που έχει υποστεί μία μικρή επισκευή πριν «βγει» και πάλι στην αγορά.

Περιορισμένη προσφορά

Όπως εξηγούν οι κτηματομεσίτες του νησιού σε αυτή την κατάσταση συντελούν δύο βασικοί παράγοντες. Αφενός η περιορισμένη προσφορά, ως αποτέλεσμα της κρίσης στον τομέα της οικοδομής όσο και η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση.

«Μέσα στην δεκαετία της οικονομικής κρίσης που πέρασε η Ελλάδα, η βασικότερη ζημιά επήλθε στον κατασκευαστικό κλάδο. Έτσι όλα αυτά τα χρόνια η οικοδομική δραστηριότητα όχι μόνο στη Χίο αλλά γενικότερα στο Βόρειο Αιγαίο συρρικνώθηκε με αποτέλεσμα τα νέα ακίνητα να είναι μετρημένα στα δάχτυλα. Πρόκειται για κατασκευές δηλαδή που ξεκίνησαν από τις αρχές της κρίσης και ολοκληρώνονται σταδιακά μέχρι σήμερα εξαιτίας της έλλειψης ρευστού» αναφέρουν.

Η έλλειψη νέων κτιρίων, όπως αναφέρουν οι κτηματομεσίτες, έχει οδηγήσει τους περισσότερους κατόχους ακινήτων σε μικρές επισκευές των ήδη υπαρχόντων κτιρίων με αποτέλεσμα η πλειονότητα των ακινήτων να είναι κτίρια άνω των 20 ετών που απλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα συντηρούνται από τους ιδιοκτήτες τους.

«Συχνά υπάρχει το παράπονο ότι υπάρχει αναντιστοιχία στην τιμή των ενοικίων και στην ποιότητα των σπιτιών. Αυτό σίγουρα αποτελεί μία πραγματικότητα η οποία βασίζεται στη ζήτηση. Κι αυτό γιατί η ανάγκη των ενοικιαστών για ενοικίαση ξεπερνάει κατά πολύ τις δυνατότητες που είχε μέχρι σήμερα η Χίος. Έτσι βλέπουμε ότι από το πιο παλιό μέχρι το πιο καινούργιο σπίτι ενοικιάζονται μέσα σε λίγες ημέρες ή και εβδομάδες», προσθέτουν.

Οι πιο ακριβές περιοχές

 Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μία φοιτητική γκαρσονιέρα σε περιοχής του κέντρου της πόλης κυμαίνεται μεταξύ 280 και 350 ευρώ ανάλογα με την απόσταση από τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι οικογένειες καθώς τα νεόδμητα σπίτια που μπορούν να φιλοξενήσουν μία 4μελή οικογένεια είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να καλούνται να πληρώσουν τιμές νεόδμητου για ένα καλοσυντηρημένο πλην παλιό διαμέρισμα, με όλα του τα ελαττώματα.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ