25.11.2019 13:40

Ο αναμορφωτής της Χαλκιδικής Ιωάννης Κ. Καρράς

Ο Ιωάννης Καρράς και η αγαπημένη του φίλη Μελίνα Μερκούρη.

Ο Καρδαμυλίτης πλοιοκτήτης που συνέδεσε τον εφοπλισμό με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας

Ο Γιάννης Κων. Καρράς δεν υπήρξε μόνο ένας κραταιός επιχειρηματίας, ένας δυναμικός πλοιοκτήτης, αλλά μια πολυσχιδής προσωπικότητα που τον εφοπλισμό τον συνέδεε με την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Υπήρξε ένας αφοσιωμένος στην πατρίδα Έλληνας, που τα οράματά του στήριξαν, όσο ολίγων, παράλληλα με την ανάπτυξη του τόπου και την Τέχνη , συντείνοντας και ο ίδιος στην καταξίωση της Ελλάδας, τοποθετούμενης τελικά στην κορυφή του παγκοσμίου τουριστικού στερεώματος.


O Ιωάννης Καρράς στο απόγειο της επιχειρηματικής του δημιουργίας.

Τα πρώτα βήματα στη Ναυτιλία

Γεννημένος σε ναυτιλιακή οικογένεια από τα Καρδάμυλα της Χίου, ο Καρράς σπούδασε οικονομικά στην Λωζάννη και έπειτα έγινε διευθύνων στέλεχος στα γραφεία του Άγγελου Λούζη CBE. Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε ως εθελοντής αξιωματικός στο Ελληνικό Ναυτικό , για να αποσπάσει διακρίσεις και να παρασημοφορηθεί τρις. Μία δεκαετία μετά το θάνατο του Άγγελου Λούζη το 1955, η εταιρία A. Lusi Ltd μετονομάσθηκε σε J.C. Carras Sons (Shipbrokers) Ltd., έχοντας υπό την ευθύνη της διαχείρισής της περί τα 35 πλοία.Η Εταιρεία, όπως τόσων Ελλήνων πλοιοκτητών, ξεκινά την ανοδική διαδρομή της στην Παγκόσμια Ναυτιλία, όταν οι Λούζης και Καρράς αποκτούν από  ένα εκ των εκατό  libertys.  Στις δεκαετίες του 1950 και 1960, ο όμιλος J.C. Carras παρήγγειλε νεότευκτα πλοία  σε Βρετανικά  και Γιουγκοσλαβικά ναυπηγεία, ενώ προς το τέλος αυτής της περιόδου, παραγγέλνει στα αντίστοιχα Ιαπωνικά  12 πλοία «Freedom»,  σε αντικατάσταση των παρωχημένων πλέον liberty.Το 1967 παρέλαβε το πρώτο αυτής της επιτυχημένης σειράς, το Khian Captain. Παράλληλα από το 1950 ως την δεκαετία του 1970 υπηρέτησε ως πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας (GSCC) στο Λονδίνο.

Ένας μεγάλος Έλληνας

Αφοσιωμένος στην Ελλάδα, υποστήριξε μία στενή σχέση μεταξύ της Ελληνικής ναυτιλίας και της Ελληνικής οικονομίας. Ανήκει στους πρώτους που ύψωσαν την Ελληνική σημαία στα φορτηγά πλοία του και ως Πρόεδρος της GSCC πάσχισε να προωθήσει την εγχώρια ναυτιλιακή ασφάλιση, όσο και τις ναυπηγοεπισκευαστικές και τις διαχειριστικές υπηρεσίες στον Πειραιά.  Συγκρούστηκε με την τότε ηγεσία της Ένωσης των Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), αλλά οι περισσότερες από τις πολιτικές του πραγματοποιήθηκαν όταν ανέλαβε Πρόεδρος της Ένωσης ο καλός του φίλος Αντώνης Χανδρής το 1975.  Υπήρξε από τους πρώιμους υποστηρικτές της έναρξης των Ποσειδωνίων, της επιτυχημένης διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης της Ελλάδας και βεβαίως είναι συνιδρυτής της Ναυτιλιακής Ακαδημίας Μηχανικών στην Χίο. Καθώς ήταν γενναιόδωρος και δημιουργικός άνθρωπος, επιθυμούσε να αφήσει ευρύτερη κληρονομιά από μία επιτυχημένη ναυτιλιακή επιχείρηση. Στις προσωπικές του επενδύσεις στην Ελλάδα περιλαμβάνονταν η Hellenic Ship and Aircraft Insurance, η ίδρυση των Ναυπηγείων Χαλκίδος και η απόκτηση της Τράπεζας Κρήτης το 1971.


Ο οικοδεσπότης της Σιθωνίας με Σιλβί Βαρτάν και Τζίνι Χαλιντέι 

Ο πλέον εμβληματικός τουριστικός προορισμός

Το Porto Carras υπήρξε πρωτοποριακός συνδυασμός τουρισμού με αγροτικές καλλιέργειες. Ο Καρράς δημιούργησε τους μεγαλύτερους αμπελώνες της χώρας, όπου παράγονταν υπέροχα κρασιά από Ελληνικές και ξένες ποικιλίες. Δυστυχώς το τουριστικό κομμάτι του Πόρτο Καρράς κατέστη μεγάλο οικονομικό βάρος για τον δημιουργό του όσο κι αν αποτέλεσε διαφήμιση και παράδειγμα για την Ελλάδα.  Κατά το χρονικό διάστημα 1974-76 ο Ι. Καρράς μετασκευάζει  δύο φορτηγά σε πολυτελή κρουαζιερόπλοια και συγκεκριμένα το «Δάφνη» και το «Δανάη» στα Ναυπηγεία Χαλκίδος. Τα συγκεκριμένα κρουαζιερόπλοια προσέφεραν πρωτοποριακές, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες κρουαζιέρας, περιλαμβανομένων των πρώτων επισκέψεων στις Κομμουνιστικές χώρες, Κίνα και Κούβα από δυτικά κρουαζιερόπλοια.


Ο Καρράς με την Μις Ολλανδία 1976

Με προτροπή και της Μελίνας 

«Γιάννη, αυτό το κομμάτι είναι υπέροχο. Αυτό να αγοράσεις», είπε η Μελίνα Μερκούρη, αγαπημένη και στενή του φίλη, στο  Γιάννη Καρρά όταν η ίδια και οι καλεσμένοι στο γιοτ του αντίκρισαν την παραλία στον Τορωναίο κόλπο.  Ήταν καλοκαίρι του 1963 και ο εφοπλιστής οργανώνει μια κρουαζιέρα προς το Άγιο Όρος, για τον εορτασμό της χιλιετηρίδας του. Έτσι αποφάσισε και αγόρασε από τη Μονή Γρηγορίου την έκταση όπου έκτισε το μυθικό «Πόρτο Καρράς». Ο Καρράς είχε ερωτευθεί κεραυνοβόλα τον παρθένο τόπο. Το συγκρότημα κτίστηκε τη δεκαετία του 1970 με αρχική  μελέτη του  αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους, του ιδρυτή της Σχολής της Βαϊμάρης, αλλά και του πρωτοποριακού καλλιτεχνικού ρεύματος Bauhaus. Τον Ιούνιο του 2003 φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία παρουσιάστηκε το προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου το ξενοδοχείο πολιορκήθηκε από χιλιάδες διαδηλωτών κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σχετικά σοβαρά επεισόδια στον γύρω χώρο.  Κάθε χρόνο διοργανώνονται ιστιοπλοϊκοί αγώνες, ενώ κάθε καλοκαίρι λαμβάνει χώρα το ομώνυμο Φεστιβάλ με πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.


Ο αρχιτέκτονας Βάλτερ Γκρόπιους, ιδρυτής του Bauhaus, που εκπόνησε τη μελέτη του«Porto Karras».

Η Βίλα του διεθνούς JETSET


Ο εφοπλιστής με τον καλεσμένο του Φρανσουά Μιτεράν

Πάνω στον άγονο λόφο Γαλάνι, χτίστηκε η περίφημη Bίλα Γαλήνη, δυο χιλιάδων τετραγωνικών. Δείγμα μοναδικής αρχιτεκτονικής και ομορφιάς, με εκπληκτικά μοναστηριακά έπιπλα αλλά και πολύτιμα έργα τέχνης, εικόνες, σερβίτσια σπάνιας ομορφιάς, όλα μοναδικά και αγορασμένα σε όλη την Ευρώπη. Τα περιοδικά των 70ς την παρουσιάζουν τότε σαν ένα από τα ωραιότερα σπίτια της χώρας. Εκεί θα καταλύσουν διεθνείς προσωπικότητες , σαν την βασίλισσα της Ολλανδίας Τζουλιάνα, το Σαλβαντόρ Νταλί, το γιο του Αγά Χαν, αλλά και τους Σταύρο Νιάρχο, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Φρανσουά Μιτεράν, Μαργκότ Φοντέιν, Τζόαν Μπαέζ,  Φιόνα Φον Τίσεν, Ροκφέλερ, Αλβέρτο του Μονακό, Ρίκα Διαλινά, Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν και τόσους άλλους, «ών ουκ έστιν αριθμός».


Ο Σαλβατόρ Νταλί σε μια από τις σουίτες της βίλας «ΓΑΛΗΝΗ».

Οι Κωνσταντίνος Καραμανλής και Γεώργιος Ράλλης, μανιώδεις του γκολφ ήταν συχνοί καλεσμένοι του Γιάννη Καρρά, επίσης φανατικού του αθλήματος, ο οποίος στις εγκαταστάσεις του «PORTOKARRAS» είχε συμπεριλάβει ένα από τα πλέον ικανά γήπεδα γκολφ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πλειστάκις φιλοξενηθεί, αφού ο ευπατρίδης οικοδεσπότης Ι.Κ. επαναλάμβανε την προτροπή του πατέρα του, να μην εκτίθεται με την πολιτική. «Εμείς είμαστε επιχειρηματίες και όχι πολιτικοί» διατείνονταν ο Καρδαμυλίτης Κωνσταντίνος  Καρράς και ο γιός του το εφήρμοζε κατά γράμμα.


Το εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα  «Porto Karras»

Ο Καρράς και η Τέχνη 

Η Τέχνη είναι για τον Ιωάννη Καρρά η «άλλη» μεγάλη του αγάπη.  Όπως προείπαμε η Μελίνα, υπήρξε προσωπική του φίλη και λάμπρυνε συχνά το κότερο και το ξενοδοχείο με την παρουσία της. Η Τζίνα Μπαχάουερ κουμπάρα και φίλη του έδωσε πολλά ρεσιτάλ στη μεγάλη σάλα που πήρε το όνομα της και μάλιστα κάποτε χρειάστηκε να γκρεμιστεί ένας τοίχος για να περάσει το πιάνο της, ενώ οι Δημήτρης Σγούρος και  Λεωνίδας Καβάκος, υπότροφοί του, έπαιζαν συχνά εδώ. Πέρα όμως από όλα τα άλλα, το περίφημο ξενοδοχειακό συγκρότημα, έχει συνδέσει το όνομά του με το κρασί. Ο εμπνευσμένος Ι. Καρράς είχε σαν όνειρό του να κάνει το κρασί συνώνυμο της Ελλάδας στο εξωτερικό. Οι άνθρωποι που συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια ήταν ο οινολόγος Εμίλ Πεϊνό και ο μαθητής του Βαγγέλης Γεροβασιλείου, των γνωστών σήμερα ομώνυμων κρασιών. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος περιελάμβανε αμπέλια, οινοποιείο, σχολείο για μελλοντικούς παραγωγούς, νέες ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά, βραβεία, αλλά και το άνοιγμα του λονδρέζικου Harrond’s για πρώτη φορά σε ελληνικό κρασί.  Εν κατακλείδι, ο επιχειρηματίας, οραματιστής και Μαικήνας, κατάφερε και καθιέρωσε μια έρημη και αναξιοποίητη περιοχή, τη Σιθωνία Χαλκιδικής, να την μετατρέψει σε επίγειο παράδεισο και ανταγωνιστική ως προς τα μεγάλα διάσημα θέρετρα του κόσμου, όπου κατέλυσαν, Άραβες κροίσοι με την μοναδική επίδειξη πλούτου, καλλιτέχνες παγκοσμίου βεληνεκούς, μέχρι και εστεμμένοι της Ευρώπης «που κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους του ξενοδοχείου ντυμένοι λες από παρισινή επίδειξη», σε πλήρη αρμονία πάντα με «το απαράμιλλο στυλ του Γιάννη Καρρά».

Πηγές: www.parallaximag.gr, «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», https://etravelnews.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ