4.2.2019 15:43

Η Χίος… το προνόμιο και η «αδυναμία» της στασιμότητας

Όσοι ζούμε στην ευλογημένη αυτή γωνιά της Μεσογείου, εδώ που διασταυρώνεται η Ανατολή με τη Δύση, στην όμορφη Χίο, γνωρίζουμε ότι διαθέτουμε ένα μεγάλο προνόμιο.

Είναι η μοναδική φυσική ομορφιά της, είναι οι δημιουργικοί της άνθρωποι, είναι η ιστορία των ανθρώπων της, η πλούσια ναυτική ιστορία της, το περιβάλλον της, η μοναδική αγροτική της παραγωγή, η μαστίχα της.

Η Χίος είναι όλα όσα συνθέτουν ένα ιδανικό μέρος για να ζει κανείς, ακριβώς διότι διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την κάνουν μοναδική και ταυτόχρονα πολυποίκιλη και ξεχωριστή.

Συνήθως όμως, όπως έχει δείξει η ιστορία, τα μεγάλα προνόμια συνοδεύονται και από κάποιες… μεγάλες «αδυναμίες». Αυτό που συμπεραίνει ένας άνθρωπος που ζει και παρατηρεί για περισσότερο από εικοσιπέντε χρόνια τη Χίο, είναι η καταστροφική στασιμότητα. Στασιμότητα σε επίπεδο υποδομών, στασιμότητα σε επίπεδο τουριστικής, πολιτιστικής, κοινωνικής κ.ο.κ. ανάπτυξης και προόδου.

Βέβαια, δεν πρέπει να είμαστε ισοπεδωτικοί. Οι προσπάθειες που κατά καιρούς έχουν γίνει είναι αξιέπαινες, όμως δεν έχουν ανταπεξέλθει στις προσδοκίες των Χιωτών.

Σήμερα, όμως, σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών, η στασιμότητα είναι η πλέον υπονομευτική κατάσταση, διότι όχι μόνο δεν επιτρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι δυνάμεις που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της Χίου, αλλά επιπλέον, μας κρατά πίσω αυξάνοντας το κενό από αυτούς που σήμερα πρωτοπορούν, δημιουργούν, καινοτομούν και εκ των πραγμάτων είναι μπροστά μας.

Αυτό που σήμερα λείπει από την Χίο είναι ένα όραμα. Ένα ρεαλιστικό αφήγημα για το που θέλουμε να πάμε το νησί την επόμενη ημέρα. Λείπει ένας ρεαλιστικός οδικός χάρτης για τη Χίο του αύριο. Μακριά από τις υπερβολές του παρελθόντος, αλλά έχοντας πάντα στο επίκεντρο το πώς ονειρευόμαστε τον τόπο μας. Αυτό ακριβώς πρεσβεύει η δική μου ενασχόληση με τα κοινά.

Η Χίος θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να κινηθεί κυρίως πάνω σε 3 άξονες. Τη Μαστίχα, τη Ναυτιλία και τον Τουρισμό. Η Μαστίχα είναι ένα πανίσχυρο brandname διεθνώς. Έχουμε το μονοπώλιο της και πρέπει να στηρίξουμε εμπράκτως την παραγωγή της και την εξωστρέφειά της.

Η Ναυτιλία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για την πατρίδα μας. Πρέπει να ενισχύσουμε τη ναυτική δραστηριότητα, να ενθαρρύνουμε τον προσανατολισμό των νέων μας, να λύσουμε προβλήματα του κλάδου και να καταστήσουμε την Ελλάδα και τη Χίο ένα φιλόξενο ναυτιλιακό κέντρο.

Τουρισμός: Είναι το κατεξοχήν αναξιοποίητο κεφάλαιο της Χίου. Το τουριστικό προϊόν της Χίου χρειάζεται ταυτότητα. Χρειάζεται αναβάθμιση της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς και προσφορά προϊόντων «επόμενης γενιάς».

Για όλα αυτά, και πολύ περισσότερα, την Ευθύνη τη μοιραζόμαστε από κοινού, οι πολίτες και οι πολιτικοί. Οι Πολίτες δεν έχουν κανένα περιθώριο να κάνουν λάθος. Και οι Πολιτικοί δεν έχουν κανένα περιθώριο να οχυρωθούν πίσω από ιδεολογήματα, από απάτες και αυταπάτες.

*Ο Κώστας Τρομπούκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ