21.1.2020 15:43

Ανοιχτή Επιστολή προς τον Υπουργό Νότη Μηταράκη για το σχέδιο υπερδομής προσφύγων στη Χίο

Αγαπητέ Υπουργέ και Βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη,

Σας στέλνω αυτή την ανοιχτή επιστολή με την ευχή ότι, ίσως τα επιχειρήματα μου κατά της δημιουργίας μιας υπερδομής προσφύγων στη Χίο, σας αλλάξουν τη γνώμη και πιέσετε για αλλαγή του τωρινού κυβερνητικού σχεδίου.

Έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζετε σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά και του τρομερού εφιάλτη που βιώνουν οι νησιώτες του Βορείου Αιγαίου ζώνταςκαθημερινά στη Χίο, σας παρακαλώ να επανεξετάσετε τη θέση σας.

Εύχομαι από καρδιάς, να υιοθετήσετε την εξής θέση – Καμία Υπερδομή Προσφύγων στη Χίο.

Η δημιουργία μιας υπερδομής προσφύγων στη Χίο θα ήταν καταστροφική για το νησί μας για πολλούς λόγους, τους οποίους θα σας παρουσιάσω στη συνέχεια. Έχουμε όλοι τημεγάλη ευθύνη λοιπόν, να σκεφτούμε προσεχτικά, όχι το προσωπικό μας συμφέρον, αλλά το καλό του τόπου. Διότι, οι επιλογές μας αυτή τη στιγμή θα καθορίσουν το μέλλον των πολιτών της Χίου και των υπολοίπων νησιών για τις επόμενες γενιές.

1. Μια νέα υπερδομή δεν είναι λύση, αλλά μεταφορά του προβλήματος

Καταρχάς, να σας συγχαρώ για τη στάση σας σχετικά με το κλείσιμο της ΒΙΑΛ. Συμφωνώ ότι η ΒΙΑΛ πρέπει να κλείσει και εύχομαι να την κλείσετε άμεσα. Αρκετά έχουν υποστεί (από κλοπές, εκβιασμούς, καταστροφές περιουσιών, κτλ.) οι κάτοικοι των Καμποχώρων. Να κλείσει άμεσα, ώστε οι ταλαιπωρημένοι Χαλκούσοι να επιστρέψουν στην κανονικότητα τους.

Όμως, η δημιουργία ενός νέου κέντρου σε κάποιο άλλο μέρος του νησιού (είτε στο 15 του Αίπους, είτε αλλού) δεν είναι λύση του προβλήματος. Είναι απλά μεταφορά του προβλήματος.

Αντί να μεταφέρουμε το πρόβλημα αλλού και να δημιουργούμε διχόνοια μεταξύ των ίδιων των Χιωτών, θα ήταν προτιμότερο να κλείσει η ΒΙΑΛ, να επιστραφούν ταχύτατα όσοι δεν δικαιούνται άσυλο στην Τουρκία και να ξεκινήσει επιτέλους, η σοβαρή φύλαξη των συνόρων μας.

2. Μια υπερδομή στη Χίο εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας και όχι της Ελλάδας

Σας υπενθυμίζω ότι η Τουρκία αμφισβητεί συνεχώς την ελληνική κυριαρχία πολλών νησιών του βορείου Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Χίου. Ο πρόεδρος Ερντογάν θα χαρεί ιδιαιτέρως εάν εμείς φτιάξουμε «χωριό» των 7 χιλιάδων ομόθρησκων του στο νησί μας. Στην ουσία του δίνουμε την αφορμή να πραγματοποιήσει το εθνικό σχέδιο της Τουρκίας της «Γαλάζιας Πατρίδας». Δηλαδή, την ευκαιρία να πατήσει το πόδι του στα πάτρια εδάφη μας, με τη δικαιολογία ότι θέλει να τους προστατέψει για να επεκτείνει τα σύνορα του.

Για αυτό τον λόγο, δεν πρέπει να δημιουργηθεί καμία υπερδομή στην καυτή αυτή συνοριακή ζώνη. Ούτε στη Χίο, ούτε στη Σάμο, ούτε στη Λέσβο… Πουθενά. Ανησυχώ ότι το τωρινό σχέδιο θα φέρει κινδύνους και αποτελεί εθνικά επιζήμια πολιτική.

3. Σεβασμός για τη δημοκρατία και την τοπική κοινωνία

Ο τρίτος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να δημιουργηθεί μια υπερδομή προσφύγων στη Χίο είναι και ο βασικός. Είναι ο σεβασμός για την βούληση των κατοίκων του νησιού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ήδη ψηφίσει ομόφωνα κατά τη δημιουργία της δομής. Το Περιφερειακό Συμβούλιο επίσης, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να στηρίξει τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Και οι πολίτες το ίδιο. Πόσες φορές πρέπει να διαμαρτυρηθούν, να απεργήσουν, να κλείσουν μαζικά τις επιχειρήσεις τους ή να βγουν στην πλατεία; Δεν είναι σωστό να αγνοείται η επιθυμία της πλειοψηφίας των ανθρώπων, να αγνοείται η βούληση των Χιωτών. Διότι, η δουλειά του βουλευτή της Χίου είναι να αντιπροσωπεύει τη Χίο στην Αθήνα και όχι την Αθήνα στη Χίο.

4. Η παραμονή των προσφύγων επιβαρύνει οικονομικά το νησί

Ο τέταρτος λόγος που δεν πρέπει να δημιουργηθεί υπερδομή στο νησί είναι επειδή η παρουσία των χιλιάδων προσφύγων αλλάζει το τουριστικό κλίμα. Βλέπουμε εμπράκτως τις αφίξεις των μεταναστών να αυξάνονται και των τουριστών να μειώνονται. Αυτό σημαίνει ότι λιγότεροι τουρίστες στο νησί, θα κυκλοφορεί και λιγότερο χρήμα.

Εφόσον οι πυλώνες της Χιακής οικονομίας είναι τρεις - ναυτιλία, γεωργία (Μαστίχα) και  τουρισμός – αν συρρικνωθεί ο ένας (ο τουρισμός σε αυτή την περίπτωση), θα υποφέρει όλο το νησί.

5. Δεν υφίσταται «κλειστό» κέντρο, βάση του νέου νόμου

Φυσικά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το νέο κέντρο θα είναι κλειστό και ως αποτέλεσμα δεν θα επηρεάζεται αρνητικά ο τουρισμός, η εικόνα του νησιού, η ασφάλεια των πολιτών, κτλ. Όμως, σύμφωνα με το νέο νόμο που υπογράψατε εσείς ο ίδιος δεν υφίσταται «κλειστό» κέντρο.

Ο Νέος Νόμος για το Άσυλο – Άρθρο 39 παρ 4γ- Ν.4636/2019 γράφει:

«Οι αιτούντες διεθνή προστασία δύνανται να παραμένουν στις εγκαταστάσεις για όσο χρόνο διαρκεί η διαδικασία εξέτασης της αίτησης τους, εφόσον το χρονικό διάστημα της παραμονής τους στο Κέντρο δεν υπερβαίνει συνολικά τις είκοσι πέντε (25) ημέρες από την είσοδο τους στο Κέντρο.»

Στην ουσία, μετά από 25 ημέρες ο κάθε πρόσφυγας θα είναι ελεύθερος στο νησί. Άρα, θα έχουμε ένα νέο «ανοιχτό» κέντρο, με αρνητικές συνέπειεςχειρότερες της ΒΙΑΛ.

6. Ένα νέο κέντρο, ειδικά στο Αίπος, είναισπατάλη δημοσίων χρημάτων

Σε μια Ελλάδα που ακόμα υποφέρει, που ακόμα βιώνει οικονομική κρίση, θα ήταν προτιμότερο, αντί σε προσφυγικές δομές, να διοχετευτεί το ελληνικό κεφάλαιο στους Έλληνες πολίτες που το έχουν βαθιά ανάγκη. Τα χρήματα,εφόσον υπάρχουν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα, για τη στέγαση αστέγων Ελλήνων, σχολεία, δρόμους, προσλήψεις, την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, κτλ.

Αναρωτιέμαι πως γίνεται να βρέθηκαν ξαφνικά εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση και φύλαξη μιας δομής στο Αίπος, όταν επί 30 χρόνια το κράτος προσπαθεί και αδυνατεί να ολοκληρώσει το αεροδρόμιο της Χίου;

Πιστεύω ότι εκφράζω την άποψη όλων των Χιωτών λέγοντας ότι θα προτιμούσαμε να έχουμε ένα μεγάλο και σύγχρονο αεροδρόμιο παρά μια υπερδομή προσφύγων στο νησί.

Μερικές Προτάσεις

Σας παραθέτω λοιπόν, τα παραπάνω επιχειρήματα κατά της δημιουργίας μιας υπερδομής προσφύγων στη Χίο και στη συνέχεια θα μπορούσαμε να συζητήσουμε κάποιες εναλλακτικές προτάσεις για την επίλυση του προσφυγικού προβλήματος.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι «όταν πλημυρίζει η μπανιέρα δεν πιάνουμε πρώτα το σφουγγάρι, αλλά κλείνουμε τη βρύση.»

Για να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα το προσφυγικό πρέπει να σταματήσουν οι εισροές. Να γίνεται αποτροπή. Να φυλάσσονται τα σύνορα. Να φύγουν οι Μ.Κ.Ο. από τα νησιά, από τη συνοριακή ζώνη. Να αλλάξει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Να εξετάζονται με ταχύτητα οι αιτήσεις ασύλου. Να γίνονται επιστροφές. Να υπάρχει αστυνόμευση και ασφάλεια στα νησιά για την προστασία των Ελλήνων και των περιουσιών τους. Να αλλάξει ο νόμος ώστε να μπορούν να υπάρξουν κλειστά κέντρα. Και να υπάρχει μόνο ένα μικρό, κλειστό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Χίο (με χωρητικότητα έως 500 ατόμων), όπως ορθώς προτείνει ο Δήμος.

Όλα είναι εφικτά και θα έχετε τη στήριξη όλων μας αν τα προωθήσετε.

Κλείνοντας, σας εύχομαι δύναμη στη νέα σας θέση ως υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου. Ελπίζουμε όλοι να τα καταφέρετε με επιτυχία για το καλό του νησιού, του Βορείου Αιγαίου και της χώρας μας γενικότερα.

 

Με εκτίμηση,

Απόστολος Πίττας

Καθηγητής Πανεπιστημίου, Πολιτικός Επιστήμονας και Οικονομολόγος

M.Sc.,ΔιεθνώνΣχέσεων, London School of Economics

M.Sc.,Οικονομικών, University of Paris 1 Pantheon-Sorbonne

M.A.,ΕθνικήςΆμυνας, Washington D.C. Institute of World Politics

B.A., Οικονομικών, ColumbiaUniversity

B.A., ΠολιτικήςΕπιστήμηςκαιΦιλοσοφίας, City University of New York

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ