1.7.2019 11:50

«Βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη το στοίχημα για τη Χίο»

Ο υποψήφιος Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Φραγκίσκος Σέργης στον «π»

Άνθρωπος της αγοράς και από τους λίγους που υποστηρίζουν ότι ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί τη βάση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Χίου και υποψήφιος Βουλευτής του κόμματος στο νησί Φραγκίσκος Σέργης, ανοίγει τα χαρτιά του στον «π», αποτιμώντας το κυβερνητικό έργο και θέτοντας τις βάσεις για την επόμενη 4ετία.

  • Συντονιστής Νομαρχιακής και υποψήφιος Βουλευτής. Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον να μεταπηδήσει από το ένα πόστο στο άλλο;

Αρχικά να διευκρινίσω ότι δεν μεταπηδώ από το ένα πόστο στο άλλο, όπως αναφέρετε στην ερώτηση σας. Σε πολλές περιφέρειες της  χώρας μας τυγχάνει να είναι υποψήφιοι στις  εθνικές εκλογές οι συντονιστές των Νομαρχιακών επιτροπών. Αυτό είναι θέμα επιλογής τόσο των ιδίων τω υποψηφίων ,όσο και της εκλογικής επιτροπής του κόμματος που είχε την ευθύνη της τελικής επιλογής των ψηφοδελτίων. Αυτή την περίοδο υπάρχει αναστολή της ιδιότητας του Συντονιστή και ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών είτε θα ασκήσω τα καθήκοντα του Βουλευτή ή θα συνεχίσω να ασκώ  τα καθήκοντα του Συντονιστή. Σε αυτό το σημείο θα επαναλάβω κάτι που έχω ξαναπεί και το πιστεύω απόλυτα. Στην μάχη είμαστε όλοι στρατιώτες από οποιαδήποτε θέση και αν βρισκόμαστε και όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για τον κοινό στόχο ο οποίος είναι η Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ  και φυσικά το καλό της χώρας και όλων των συμπολιτών μας.

  • 4 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τι πρόσημο πρέπει να βάλει ο Χιώτης και γιατί;

Πιστεύω απόλυτα ότι ο Χιώτης θα αποτιμήσει θετικά την τετραετία της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι ικανοποιημένος, συνολικά γιατί έγιναν πράγματα, νομοθετήματα που ήταν αιτήματα της Χιακής κοινωνίας όπως αποτυπώθηκε από τον Προσυνεδριακό διάλογο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Βορείου Αιγαίου και του ΣΥΡΙΖΑ Χίου. Ενδεικτικά θα αναφέρω μερικά που θεωρώ κομβικά.

  • Αεροδρόμιο, δρομολογήθηκε η επέκταση και αναβάθμιση του.
  • Επανίδρυση και λειτουργία Τμήματος Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο.
  • Επισκευή του Πρωτοδικείου Χίου
  • Ξεκόλλημα του Δικαστικού Μεγάρου
  • Λειτουργία ΔΥΕΠ
  •  Ίδρυση και λειτουργία ειδικών σχολείων σε ΑΕΝ Χίου και Οινουσσών.
  •  Ίδρυση ειδικού επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου .
  • Απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση Οινουσσών και Ψαρών με Πειραιά
  • Ανακατασκευή Παθολογικής και Ψυχιατρικής Κλινικής Σκυλίτσειου νοσοκομείου αρχικού προϋπολογισμού 2,2 εκατομμυρίων
  • ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ Β.Αιγαίου,10 έργα συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 10 εκατομμυρίων ευρώ και στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ,13 έργα και δράσεις στο νομό Χίου συνολικού προϋπολογισμού 5,3 εκατομμυρίων.
  • Λάθη έγιναν; Και αν ναι, ποιο θεωρείτε ότι ήταν το μεγαλύτερο και που αφορά τους νησιώτες.

Είμαι ο τελευταίος που θα πει ότι όλα έγιναν τέλεια και τίποτα δεν χρήζει περαιτέρω καλυτέρευσης. Αλλά είναι αδύνατον να αγνοούμε όλα όσα έχουν γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ για τους νησιώτες. Εμείς δεν λέμε λόγια και δεν λέμε γενικά και αόριστα ότι νοιαζόμαστε, όπως κάνουν στην ΝΔ. Ξέρουμε τι έκαναν όλα τα χρόνια που κυβερνούσαν και σε τι κατάσταση ήταν τα νησιά μας, Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να παριστάνουν ότι θα κάνουν αύριο όσα δεν έκαναν 40 χρόνια.

  • Εμείς έμπρακτα στηρίξαμε την νησιωτικότητα

Ειδικές πολιτικές για τα Νησιά

  • Μεταφορικό Ισοδύναμο, μια χρόνια διεκδίκηση των νησιωτών μια μεγάλη θεσμική τομή για τις νησιωτικές πολιτικές, αφού δεν διαπερνά απλά τη νησιωτικότητα, αλλά αγγίζει αμιγώς τους νησιώτες πολίτες ,είναι μέτρο  αναπτυξιακό, αφού αίρει τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα των επιχειρήσεων και επιπλέον δίνει κίνητρα στους νησιώτες να φτιάξουν νέες επιχειρήσεις.
  • Υγεία: επίδομα 400 ευρώ στους γιατρούς που υπηρετούν στα νησιά μας. Ενώ ταυτόχρονα δώσαμε την ευκαιρία σε οπλίτες γιατρούς να κάνουν την θητεία τους, εκπληρώνοντας ταυτόχρονα και το αγροτικό τους σε ιατρεία νησιών.
  • 100 εκ Χρηματοδοτήσεις από Εθνικούς Πόρους για τα νησιά
  • Ειδικές φορολογικές Ελαφρύνσεις για τα νησιά: 1) επαναφορά έκπτωσης φόρου στα νησιά κάτω  από 3.100 κατοίκους.
  • Επιπλέον μείωση στον ΕΝΦΙΑ, που φτάνει το όριο της κατάργησης, για νησιά μας με κάτω από 1.000 κατοίκους,
  • Διπλασιασμός προϋπολογισμού ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου την επόμενη προγραμματική περίοδο (2021-2027) στα 660 εκατομμύρια
  • Ιδιαίτερες πολιτικές για τις Δημόσιες Επενδύσεις: ποιοι πραγματικά έδωσαν αναπτυξιακές ευκαιρίες στα νησιά μας
  • Την τετραετία που  η Κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας, τα νησιά, μέσω των Δήμων και της Περιφέρεια, χρηματοδοτήθηκαν με πολλαπλάσια ποσά για να υλοποιήσουν νέα έργα υποδομής και ανάπτυξης.
  • Η δική μας Κυβέρνηση, έχει βάλει την νησιωτικότητα στο επίκεντρο της πολιτικής της ατζέντας.
  •  Τι δεν κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στην 4ετία που πέρασε και το οποίο θεωρείτε ότι θα το καταφέρει σε περίπτωση επανεκλογής του;

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον με μνημόνια και σκληρή λιτότητα που είχε εξοντώσει την πλειοψηφία των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων. Εκείνη την περίοδο ακούγαμε καθημερινά για αυτοκτονίες, για μαζική φυγή των νέων στο εξωτερικό και υπήρχε  ανεργία που είχε φθάσει το 28%.Άνθρωποι έτρωγαν από τα σκουπίδια. Αυτή ήταν η εικόνα της χώρας μας επί Σαμαρά-Βενιζέλου. Τότε ήταν επιτακτική ανάγκη να σηκώσεις τα κατώτερα στρώματα που διαβιούσαν ως παρίες. Έτσι κάναμε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων  όπως  :

  • Ελεύθερη πρόσβαση σε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους στο σύστημα Υγείας.
  • Διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία των ανασφάλιστων που νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία επί Σαμαρά
  • Κατάργηση του 5ευρώ στα Νοσοκομεία
  • αύξηση των επιδομάτων κοινωνικής προστασίας, για το παιδί για την κατοικία για τους άνεργους για τα χαμηλά εισοδήματα
  • Επίδομα Ενοικίου και Στέγασης
  • Κοινωνικό εισόδημα Αλληλεγγύης
  • Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα μεταφοράς για τους Ανέργους για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους.

 Αδικήθηκαν από τα δεδομένα τα μεσαία στρώματα ,κάτι που αντιληφθήκαμε πλήρως και γι αυτό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την τετραετία 2019-20223 περιλαμβάνει σειρά ελαφρύνσεων .Αυτό που δημιουργεί πρόβλημα στην μεσαία τάξη είναι η φορολογία, αλλά ήδη έχουν εξαγγελθεί ελαφρύνσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Μην ξεχνάμε ότι από το μνημόνιο βγήκαμε μόλις τον Αύγουστο κι στην ουσία η Κυβέρνηση νομοθετεί πιο απελευθερωμένη από τον Σεπτέμβριο του 2018.

  • Προέρχεστε από τον ιδιωτικό τομέα. Πολύ συχνά όμως είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρώνετε στον δημόσιο τομέα αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα επιχειρηματίες κι εργαζόμενους στον ιδιωτικό κλάδο. Δεν θεωρείτε ότι είναι αδικία;

Αυτός είναι ένας μεγάλος μύθος που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στον δημόσιο τομέα όπως πρέπει να κάνει, κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον πολίτη και πιστεύει ότι ο πολίτης πρέπει να απολαμβάνει τα δημόσια αγαθά δωρεάν. Ακριβώς γι αυτό τον λόγο έγινα τόσες τομές και προσπάθειες στην εκπαίδευση ,στην υγεία και την πρόνοια.

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, θα σας αναφέρω κάποια ενδεικτικά παραδείγματα που αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αντίληψη ότι είναι γενικώς υπέρ της επιχειρηματικότητας. 
Ότι όλοι οι επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως αντικειμένου, μεγέθους επιχείρησης και μέσων με τους οποίους πετυχαίνουν τους σκοπούς τους, είναι το ίδιο πράγμα. Το πλέον αποδοτικό & βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία περνά μέσα από την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τι έχει γίνει.

  • Αλλαγή του νόμου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων ,δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις  εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 (το μεγαλύτερο ποσοστό απορροφητικότητας στην ΕΕ για πρώτη φορά), τα δεκάδες χρηματοδοτικά εργαλεία που επινόησε και νομοθέτησε αυτή η κυβέρνηση, η σταθερή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Επίσης ο νέος Αναπτυξιακός νόμος, ο νόμος για τα Επιμελητήρια και τον εκσυγχρονισμό του ΓΕΜΗ, Ο νόμος για τις προμήθειες και τις δημόσιες συμβάσεις, ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο, τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τη 2η ευκαιρία για όσους πτώχευσαν χωρίς δόλο, τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις Ανώνυμες Εταιρίες και τις ΕΠΕ (μετά από 98 χρόνια).

Η Σύσταση της  Αναπτυξιακής Τράπεζας, που αποτελεί τον κεντρικό βραχίονα αναπτυξιακής πολιτικής για κάθε σύγχρονη οικονομία.

  • Μέσα στην 4ετία είδαμε υποσχέσεις να καταρρέουν και να ξεχνιούνται, είδαμε και μία στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινή λογική. Γιατί κάποιος να εμπιστευτεί ξανά τον Αλέξη Τσίπρα;

Δεν συμμερίζομαι την άποψη σας. Δεν είδαμε υποσχέσεις να καταρρέουν και σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε τίποτα από αυτά που υποσχέθηκε και δεν είπε ποτέ ψέματα. Ξέρετε είναι εύκολο να λέμε λόγια αλλά τα δεδομένα τα ανατρέπουν. Το 2015 όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας ήρθαμε αντιμέτωποι με το πιο σκληρό πρόσωπο τω δανειστών, κάναμε το δημοψήφισμα για να μπορέσουμε πιο ισχυροί να διαπραγματευτούμε. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα επώδυνο συμβιβασμό και στην συνέχεια  προσφύγαμε στην λαϊκή ετυμηγορία για να συνεχίσουμε ή όχι. Τότε ο λαός μας ξαναεμπιστεύθηκε. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που ζήτησε την έγκριση του λαού αν θα συνεχίσει ή όχι. Αυτό δυστυχώς πολλοί θέλουν να το ξεχνούν και η επιχειρηματολογία είναι σαν να μην έγινα ποτέ οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.Ως προς την στροφή στην κοινή λογική, θα το διατυπώσω αλλιώς. Όταν βρίσκεσαι στην διακυβέρνηση της χώρας και δεν είσαι ένα κόμμα που κοιτά το δικό του συμφέρον αλλά της χώρας ,επαναπροσδιορίζεις την στάση  και τις θέσεις σου .Δεν είναι κακό να γίνεται αυτό. Εμείς αποδεικνύουμε ότι έχουμε την τόλμη και το θάρρος να παραδεχόμαστε λάθη, να αλλάζουμε άποψη και να συζητάμε. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναμφισβήτητα μεγάλος ηγέτης που το αναγνωρίζουν πλέον όλοι στην Ευρώπη. Κατάφερε να είναι η Χώρα μας ισότιμος εταίρος και όχι παραπαίδι όπως μας είχαν καταντήσει.   Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το ότι λύθηκαν θέματα που ταλάνιζαν την χώρα μας με τους γείτονες δεκαετίες είναι μεγάλη επιτυχία.

  • Ο νησιώτης τι θα πρέπει να προσδοκά από μία νέα 4ετία ΣΥΡΙΖΑ; Μονιμοποίηση του Φ.Π.Α.; Απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών; Μείωση της φορολογίας;
  • Δικαιότερη Φορολογία
  • Τι καταφέραμε
  •  Αναλογικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία  (86% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές).Στην Χίο η πλειοψηφία των μικρομεσαίων πληρώνει 170 έως 200 ευρώ.
  • Ρύθμιση 120 δόσεων με κούρεμα έως 80% των προσαυξήσεων.
  • Δημιουργείται ο ΕΦΚΑ.
  • Γίνεται επαναϋπολογισμός των εισφορών αναδρομικά από το 2002.
  • Λήξη της ομηρίας για περισσότερους από 60.000 συμπολίτες μας,που δεν θα έπαιρναν ποτέ σύνταξη και θα είχαν μόνο χρέη.
  •  Προστασία της πρώτης κατοικίας
  • Τι σχεδιάζουμε
  • Mείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου για φυσικά πρόσωπα και 80% για επιχειρήσεις.
  • Μείωση του πρώτου κλιμακίου φόρου στο 20%
  • Μείωση του ΦΠΑ από 13% στο 11%
  • Εξαγγέλθηκε η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα μέχρι 20.000 € και μείωση για τα μεγαλύτερα εισοδήματα
  • Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.
  • Μείωση φόρου συνεταιρισμένων αγροτών

Όσο αφορά τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστώ ΦΠΑ, θα σας παραπέμψω στην δήλωση του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα,η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών θα ισχύει όσο  διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός

  • Στο σενάριο εκλογής σας στη θέση του Βουλευτή; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες που θα θέσετε;

Η Χίος είναι ένα πανέμορφο νησί με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα ,τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ ,αλλά αντιθέτως έγιναν τα πάντα για να είναι γεμάτη ημιτελή έργα. Έργα που γίνονταν για να γίνουν.  Οι υποδομές που έγιναν δεν είχαν στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα η απόδοση τους  και η προσφορά τους να εξαντλείτε με το πέρας της κατασκευής τους.

Η ανάπτυξη της Χίου, για να είναι βιώσιμη και δίκαιη, πρέπει να στηριχτεί, στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Την πρωτογενή παράγωγη και μεταποίηση προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας ( μαστίχα, εσπεριδοειδή, αρωματικά φυτά, μελισσοκομία, κτηνοτροφία, αλιεία ), στην ναυτική εκπαίδευση , την ναυτιλία, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου-  με έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία-και στον ποιοτικό τουρισμό. Η ανάπτυξη αυτή θα είναι ικανή να στηρίξει με την σειρά της την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα δίνοντας θέσεις εργασίας, σταματώντας  τη φυγή των νέων μας, προς την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Το μοντέλο μεικτής οικονομίας, σε συνδυασμό με μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, που θα σέβεται και θα προστατεύει το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά μας, είναι αυτό που  χρειάζεται το νησί  για να προχωρήσει στο μέλλον. Προτεραιότητα για τη επόμενη κυβερνητική περίοδο για εμένα είναι

 η Ολοκλήρωση του Έργου Φράγμα Κόρης Γεφύρι(δεν νοείται ανάπτυξη αν δεν έχει ο τόπος νερό), η Ολοκλήρωση της Επέκτασης-αναβάθμισης του Αεροδρομίου ,η ουσιαστική Αξιοποίηση του Λιμένα Μεστών και η ολοκλήρωση του Δικαστικού Μεγάρου Χίου.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ