24.6.2019 10:54

«Η δεύτερη έδρα οφείλει να επιστρέψει στον φυσικό της χώρο»

Ο Π. Λαμπρινούδης στην πρώτη του συνέντευξη ως υποψήφιος Βουλευτής

Ενωτικός κι έτοιμος να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις πρώτιστα για την επιστροφή της έδρας στο Κίνημα Αλλαγής και δευτερευόντως για την είσοδό του στη Βουλή, εμφανίζεται στην πρώτη του προεκλογική συνέντευξη ως υποψήφιος Βουλευτής ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης. Έχοντας χρόνια στην αυτοδιοίκηση, επισημαίνει την ανάγκη επιστροφής στην κοινή λογική καλώντας τους Χιώτες να γυρίσουν την πλάτη τους στον αδιέξοδο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και να συστρατευθούν με τις δυνάμεις του Κινήματος Αλλαγής στη Χίο.

Συνέντευξη στον Παντελή Φύκαρη

  • Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον με τόσο μεγάλη θητεία στην αυτοδιοίκηση να ασχοληθεί εν τέλει με την κεντρική πολιτική σκηνή;

Δεν έχω κρύψει ιδιαίτερα τα τελευταία 5 χρόνια ότι η ενασχόληση με την κεντρική πολιτική σκηνή ήταν και είναι επιδίωξή μου. Έχοντας θητεύσει από θέσεις ευθύνης αρκετά χρόνια στην αυτοδιοίκηση, είμαι σε θέση να γνωρίζω και τις παθογένειες και τις δυνατότητες που έχει η Χίος σε πολλούς τομείς. Ο βασικότερος λοιπόν λόγος είναι ότι η σωρευμένη εμπειρία ετών και ξέροντας που πάσχει και που χρειάζεται βοήθεια το νησί, είμαι σε θέση να προσφέρω μέσα από μία πιθανή εκλογή μου στο βουλευτικό αξίωμα.

  • Παρακολουθώντας κανείς την πορεία σας το τελευταίο διάστημα διαπιστώνει μία βεβαιότητα ότι η δεύτερη έδρα θα επανέλθει στο Κίνημα Αλλαγής. Είναι κάτι τέτοιο εφικτό;

Όχι μόνο είναι εφικτό, αλλά είναι και το φυσιολογικό. Η Χίος ήταν ένα από τα προπύργια του ΠΑΣΟΚ παραδοσιακά. Ένα νησί με δημοκρατικό πρόσημο, ένα νησί που ακόμα και στα δύσκολα γύρισε την πλάτη στον λαϊκισμό. Θεωρώ ότι οι συγκυρίες ήταν τέτοιες που επέτρεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τη δεύτερη έδρα στο νησί. Δηλαδή εκμεταλλεύτηκε ένα πολιτικό κενό που προέκυψε από ξεκάθαρα δική μας αδυναμία.

Όμως κοιτάξτε πλέον γύρω σας. Ποιος εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ; Ακόμα και όσοι του έδωσαν τη δυνατότητα να διοικήσει, μετά από 4 χρόνια είναι απογοητευμένοι και αποζητούν αλλαγή. Πού ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα μεγάλα ζητούμενα της Χίου; Πού ήταν στο μεταναστευτικό; Πού ήταν στις υποδομές; Πού ήταν στον Φ.Π.Α.; 4 χρόνια παρακολουθούμε ένα θέατρο του παραλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Βουλευτή του να επιχειρούν να ανατρέψουν την κοινή λογική. Και αυτή η κοινή λογική, είναι που λείπει τελικά σήμερα και την έχουμε ανάγκη όσο ποτέ.

  • Υπήρξε όμως σχετική δυστοκία στη στελέχωση του ψηφοδελτίου ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν ακόμα και αυτοπροτάσεις.

Είναι απόλυτα λογικό να συμβαίνει αυτό όταν μιλάμε για κυβερνητικό κόμμα. Όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγουν δύο βασικά ζητούμενα. Ότι αφενός οι αυτοπροτάσεις ήταν ακόμα και από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αναζητούσαν περιφερόμενα μία θέση στον ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου ότι τα ποσοστά του στη Χίο μειώνονται διαρκώς. Ο κόσμος φεύγει απογοητευμένος. Και μία πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που πίστεψε στον ΣΥΡΙΖΑ, απογοητεύθηκε αναλογίστηκε τα λάθη του και πλέον περιμένει από το Κίνημα Αλλαγής να επιδείξει τη σοβαρότητα που χρειάζεται για να το εμπιστευθεί ξανά. Μετά από μία μεγάλη κρίση, ο πραγματικά προοδευτικός χώρος είναι εδώ και αποκαθιστά την επικοινωνία του με τη χιώτικη κοινωνία. Είναι ένα στοίχημα που αν παλέψουμε θα το κερδίσουμε.

Σε ότι αφορά στο δικό μας ψηφοδέλτιο και οι 4 είμαστε πρόσωπα που για πρώτη φορά επιχειρούμε ενασχόληση με την κεντρική πολιτική σκηνή. Επιπλέον οι 3 από εμάς είναι άτομα που τώρα ασχολούνται με την πολιτική γενικότερα για πρώτη φορά. Έτσι έχουμε ένα ψηφοδέλτιο που συνδυάζει την εμπειρία με την ορμή, τη διάθεση και την αποφασιστικότητα της νέας γενιάς.

  • Πάμε λίγο στην τελευταία 4ετία. Πως την αποτιμάτε πολιτικά;

Ήταν μία τετραετία που στοίχησε πολλά στον ελληνικό λαό. Αυτό που προσωπικά θεωρώ ασυγχώρητο σφάλμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δίχασε την ελληνική κοινωνία, την οδήγησε στα άκρα και μέσα από τα άκρα επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά μία κατάσταση. Για παράδειγμα στο προσφυγικό. Και μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο και ως κόμμα, είχαμε καταγγείλει τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας. 4 χρόνια κοροϊδίας, με επεισόδια, ΜΑΤ, αρνητική δημοσιότητα και τόσα άλλα. Και όσοι αποφασίζαμε να σπάσουμε τη σιωπή μας και να διαμαρτυρηθούμε για την κυβερνητική πολιτική, που πλέον είναι κατακριτέα από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο Χιώτη, ήμασταν ακραίοι, μισάνθρωποι, ρατσιστές. Γιατί; Γιατί ζητούσαμε το αυτονόητο. Δηλαδή στα νησιά να γίνεται μόνο καταγραφή και ταυτοποίηση. Που καταλήξαμε σήμερα; Τα νησιά να είναι σημεία προορισμού και όχι διέλευσης. Και δεν τα λέω εγώ, τα λέει η τελευταία έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Είδατε να γίνονται έργα στη Χίο; Από το 2015 μέχρι σήμερα, τώρα παραμονές εκλογών αποφάσισαν να στείλουν κλιμάκιο του Υπ. Υποδομών στο νησί για την επέκταση του διαδρόμου. Αυτοί που μέχρι το 2016 δεν είχαν ξεκαθαρίσει ακόμη μεταξύ τους αν ήθελαν την επέκταση ή όχι. Αυτοί που μέχρι τα μέσα της θητείας τους απεύχονταν κάθε επένδυση στα Κεραμεία. Αυτοί που ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζουν την ιδιωτική πρωτοβουλία με καχυποψία και δημιουργούν συνεχώς εμπόδια σε οποιαδήποτε επένδυση.

Άρα μετά από 4 χρόνια το πρόσημο δεν είναι απλά αρνητικό. Ήταν μία τραγική 4ετία που κόστισε και στην πατρίδα μας αλλά πολύ περισσότερο κόστισε και στη Χίο.

  • Την ίδια άποψη έχετε και για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Χίου;

Δεν είναι θέμα άποψης. Είναι θέμα περισσότερο πραγματικών γεγονότων. Ένας Βουλευτής οφείλει να συνεργάζεται με τους συναδέλφους του και τους αιρετούς για το καλό του νησιού και των κατοίκων του. Να θυμηθούμε πότε κάθισαν όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι; Μία φορά μόνο έγινε αυτό με αφορμή το μεταναστευτικό. Γράφατε τότε για την «Εθνική Χίου», που στη συνέχεια διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη. Άλλα έλεγε ο ένας Βουλευτής του νησιού άλλα ο άλλος. Άλλα πρότεινε ο ένας στην αντίθετη κατεύθυνση ο άλλος. Άρα ποια είναι η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση; Οι αναφορές και οι ερωτήσεις; Ναι είναι σημαντικές κι αυτές αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το σημαντικότερο όλων είναι η συνεργασία. Και συνεργασία δεν είδαμε.

Δεν θέλω να μπω στη λογική να κρίνω τα πρόσωπα κατά μόνας. Όμως όποιον κι αν ρωτήσετε η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του νησιού τα τελευταία 4 χρόνια ήταν η πιο αναποτελεσματική των τελευταίων ετών. Και αυτό είναι κάτι που αφορά και τους δύο βουλευτές που δεν κατάφεραν να συμβαδίσουν και να συνεργαστούν όταν και όποτε το επέβαλλαν οι ανάγκες. Και δυστυχώς αυτό το πληρώνουμε σήμερα.

  • Τι μπορεί να προσφέρει ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης την επόμενη 4ετία αν εκλεγεί;

Θεωρώ ότι έχει πολλά να προσφέρει όπως το έκανε και στο παρελθόν. Αυτό που προσδοκώ είναι ότι θα μπορέσω να παλέψω για τη Χίο και το κυριότερο να διεκδικήσω. Γιατί διεκδίκηση την τελευταία 4ετία δεν είδαμε από κανέναν. Ακόμα και σε ένα κρίσιμο ζητούμενο όπως αυτό του Φ.Π.Α. απλώσαμε το χέρι και αντί της ουσιαστικής βοήθειας πήραμε σύνδεση των μειωμένων συντελεστών με το προσφυγικό.

Βασική προτεραιότητα είναι η σύνθεση δυνάμεων και οι συνεργασίες. Αν δεν συνεργαστούμε, αν δεν αποκτήσουμε μία κοινή γραμμή τότε δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Και το Κίνημα Αλλαγής και το ψηφοδέλτιο της Χίου είναι αυτά που εγγυώνται ότι την επόμενη ημέρα θα υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και συνεργασία απέναντι σε μία ανάλγητη κυβερνητική πολιτική που δεν επιλύει αλλά μεταθέτει διαρκώς προβλήματα από την αρχή της 4ετίας στο τέλος της.

Αν ο κόσμος είναι ευχαριστημένος με τον ΣΥΡΙΖΑ Χίου και τα όσα έχει υποστεί από την πολιτική που υπηρετεί τότε ας τον υποστηρίξει ξανά. Αν όμως θεωρεί ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν προς την θετική κατεύθυνση τότε του ζητώ να με εμπιστευτεί.

Γιατί έχω αποδείξει και στη Νομαρχία και στον Δήμο, ότι για εμένα το πιο σημαντικό είναι να ακούς την κοινωνία και να συστρατεύεσαι μαζί της για να δώσεις λύσεις. Όχι να βγαίνεις απέναντί της προτάσσοντας ιδεολογίες και ιδεοληψίες σε βάρος των συμφερόντων του νησιού.

  • Ποιο σημαντικό τι είναι; Να εκλεγείτε εσείς ή να έρθει η έδρα πίσω στο ΠΑΣΟΚ;

Η έδρα να επιστρέψει στον φυσικό της χώρο. Στον χώρο που εκφράζει τη δημοκρατία, την πρόοδο, τη λογική. Στον χώρο που προσέφερε τα μέγιστα, στον χώρο που έμαθε από τα λάθη του, πλήρωσε όσο κανένα άλλο κόμμα γι αυτά, στον χώρο που υπηρετεί την πατρίδα υπεύθυνα και με απτά αποτελέσματα. Για εμένα αυτή θα είναι η μεγάλη νίκη. Οι Χιώτες να αποτάξουν τον αδιέξοδο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και να εμπιστευθούν την προοδευτική παράταξη και τους ανθρώπους της. Αυτό είναι το στοίχημα και είναι στοίχημα και προσωπικό και συλλογικό.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ