21.4.2019 19:55

Εντολή για εντατικές αποβατικές ασκήσεις στον τουρκικό στρατό

Νέες εμπρηστικές ενέργειες από την Άγκυρα

Σύμφωνα με αξιωματούχους του τουρκικού ΓΕΕΘΑ ο Τούρκος ΥΠΑΜ, Χ.Ακάρ, έδωσε διαταγή για εντατικές αποβατικές ασκήσεις λέγοντας πως η “Ελλάδα έχασε το δικαίωμα ιδιοκτησίας σε 23 νησιά και πρέπει να δοθεί απάντηση”.

Ολα δείχνουν πως έρχονται “θερμές” εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά καθώς, η Αγκυρα δίνει συνέχεια στο χτεσινό τελεσίγραφο του Χ.Ακάρ λέγοντας πως “η Ελλάδα έχασε το δικαίωμα χρήσης των νησιών»!

Μία μέρα μετά την δήλωση με την οποία ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, απαίτησε την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου γιατί η Ελλάδα «παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες», στο χορό των προκλήσεων μπήκε και ο τουρκικός Τύπος με τις “ναυαρχίδες” του Ρ.Τ.Ερντογάν να “πυροβολούν” την Ελλάδα για παραβίαση συνθηκών.

Σήμερα, η Γενί Σαφάκ σε δημοσίευμά της καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις παραβιάσεις ισχυριζόμενη πως η Αθήνα παραβιάζει τις συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων.

Μάλιστα, το εν λόγω δημοσίευμα παρουσιάζει και χάρτη (φωτό παρακάτω) που δείχνει τις αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και τι ακριβώς εννοεί ο Χουλουσί Ακάρ με τις δηλώσεις του.

Στον χάρτη παρουσιάζονται τα νησιά του Αιγαίου – που ανήκουν στην Ελλάδα- και κατά την ερμηνεία της Τουρκίας δεν πρέπει να έχουν καθόλου στρατό.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα πως τον τελευταίο καιρό σε 23 νησιά η Ελλάδα χτίζει στρατιωτικά φυλάκια.

Παράλληλα, και δεύτερη τουρκική εφημερίδα, η Star κυκλοφορεί με τίτλο:

«Να αποσύρεις τα όπλα» και γράφει ότι «Η Ελλάδα έχασε το δικαίωμα χρήσης των νησιών (σ.σ. δεν μιλά για ελληνική κυριαρχία αλλά για δικαίωμα χρήσης) επειδή παραβίασε διεθνείς συνθήκες».

Εντονη ανησυχία προκαλεί και η κατακλείδα του άρθρου του Anadolu όπου η δημοσιογράφος, Zehra Nur Duz, προχωρά σε ωμό εκβιασμό και συνδέει τις δηλώσεις Χ.Ακάρ με την κρίση των Ιμίων, λέγοντας:

«Η μακρόχρονη (decades long) διαμάχη μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας σχετικά με τα ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου έφερε τις δύο χώρες στο χείλος ένοπλης αντιπαράθεσης το 1996».

Τα κυριότερα σημεία του τουρκικού άρθρου έχουν ως εξής:

“Σταματήστε τις παραβιάσεις.

Οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις αύξησαν το επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας απέναντι στην αμερικανικής εμπνεύσεως στρατηγική περιορισμού της Αγκυρας και τις αυξημένες προκλήσεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που μετείχε σε σύσκεψη με την αλυσίδα διοίκησης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, προχώρησε σε ξεκάθαρες προειδοποιήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα που στρατικοποιεί τα νησιά κατά παράβαση των συνθηκών.

Η απάντηση της Αθήνας στις προειδοποιήσεις του Τούρκου ΥΠΑΜ ήταν αρνητική (αναφέρουν την χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών).

Ως αποτέλεσμα της Συνθήκης της Λοζάνης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, συνολικά 23 νησιά σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα.

Παρόλ’ αυτά η Ελλάδα έχει τοποθετήσει στρατιωτικές δυνάμεις μεταξύ των οποίων ειδικές δυνάμεις, στρατιωτικά φυλάκια, ελικοδρόμια, συστήματα παρακολούθησης. Ολα αυτά παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Τα τελευταία 10 χρόνια παραβιάζει συστηματικά τις διεθνείς συνθήκες και το “status” των νησιών αυτών.

Μόλις πρόσφατα έγιναν κάποιες προσπάθειες νομιμοποίησης των κινήσεων της Αθήνας με επισκέψεις πλοίων στα νησιά αυτά από ΗΠΑ, Βρετανία και άλλα κράτη.

Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα, προχωρά σε νομιμοποίηση κυριαρχίας των νησιών αυτών.

Η Τουρκία έχει επιταχύνει τις προετοιμασίες ώστε να απαντήσει σε αυτό το είδος των πρωτοβουλιών της Ελλάδας.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ έδωσε διαταγή να αυξηθεί η πολεμική ετοιμότητα στις χερσαίες δυνάμεις καθώς και στο Ναυτικό.

Τα νησιά χωρίζονται σε 3 κατηγορίες και πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα.

Μερικά από αυτά είναι η Λήμνος, Σαμοθράκη, Θάσος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Ρόδος, Κάρπαθος, Σύμη, Κω κτλ”

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ