28.6.2019 11:27

Προβληματισμός στις αρχές της Χίου από την κατάργηση των πταισμαστικών παραβάσεων

Τι θα γίνεται σε περιπτώσεις που κάποιος αποφασίζει να βάλει φωτιά στο χωράφι του εν μέσω αντιπυρικής περιόδου;

Μία νέα διάσταση του νέου Ποινικού Κώδικα φέρνουν στο προσκήνιο μέσω του «π» αρχές της Χίου, καθώς η κατάργηση των πταισμάτων και των πταισματικών παραβάσεων δημιουργεί σημαντικά ερωτηματικά στα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό που αφορά την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου. Με βάση όσα ίσχυαν σήμερα, αν κάποιος έβαζε φωτιά στο χωράφι του ή εκτελούσε εργασίες στην ύπαιθρο με κίνδυνο την πρόκληση πυρκαγιάς εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, οδηγούνταν στην Πυροσβεστική για πταισματική παράβαση της πυροσβεστικής διάταξης.

Ωστόσο με τον νέο Ποινικό Κώδικα που καταργεί τα πταίσματα, η Πυροσβεστική βρίσκεται μπροστά σε κενό του νόμου, χωρίς κανείς να γνωρίζει πως θα πρέπει να πράξει η υπηρεσία σε μία τέτοια περίπτωση.

Ένα άλλο αντίστοιχο παράδειγμα αφορά στη Διεύθυνση Δασών Χίου, που πολλές φορές καλείται να παρέμβει για κλοπή κηπευτικών προϊόντων ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένα προβλήματα όπως στο Χαλκειός. Ενώ μέχρι σήμερα οι δράστες, έστω και σε βαθμό πταίσματος απολογούνταν για τις πράξεις τους, από τις αρχές Ιουλίου τα πράγματα αλλάζουν με τον κίνδυνο οι παραβάτες να διαπράττουν αντίστοιχες πράξεις και ο νόμος να μην προβλέπει κάτι γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Ήδη πάντως, οι υπηρεσίες που έχουν εντοπίσει τέτοιου είδους πρακτικά ζητήματα στην εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, απευθύνονται εγγράφως στο Υπουργείου ζητώντας διευκρινήσεις, ώστε να αποφευχθεί το κενό της ατιμωρησίας σε περιπτώσεις όπως οι προαναφερόμενες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ