11.11.2018 21:05

«Η Χίος Ελευθέρα» από τον Μπάμπη Κοιλιάρη και τους μαθητές του

Η Χίος Ελευθέρα  είναι ένα έργο σε 10 κομμάτια που φιλοτεχνήθηκε από τον Μπάμπη Κοιλιάρη και τους μαθητές του στο τμήμα ζωγραφικής του συλλόγου  ΕΕΑΣ Κοφινά  Σίφι με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Χίου. «Η ιδέα να γίνει κάτι «ζωγραφικό - επετειακό» ξεκίνησε από την Περιφέρεια στην αρχή του 2012. Ήταν ένα κάλεσμα προς όλους τους καλλιτέχνες της Χίου, συμβάλλοντας έτσι στο εορτασμό των 100 χρόνων από απελευθέρωση της Χίου από τους Τούρκους. Ο ΕΕΑΣ Κοφινά Σίφι αποδέχθηκε με χαρά την πρόταση. Το έργο «Χίος Ελευθέρα» είναι ένα σπονδυλωτό έργο σε 10 φάσεις διαστάσεων 50χ 70 εκατοστών που απεικονίζει τον Ελληνικό στόλο έξω από το λιμάνι και την ακτή της Χίου από το Κοντάρι μέχρι το Μερσινίδι», αναφέρει στον politischios.gr ο εμπνευστής και δημιουργός του έργου Μπάμπης Κοιλιάρης.  « Το θέμα επιλέχθηκε από εμένα και φιλοτεχνήθηκε τμηματικά από το εργαστήρι ζωγραφικής του Συλλόγου σε αποχρώσεις σέπιας με ακρυλικά χρώματα σε καμβά. Όλοι οι συμμετέχοντες ανέλαβαν από έναν πίνακα, χρησιμοποίησαν την ίδια τεχνική μοιράζοντας μεταξύ τους τμήματα υπαρχόντων φωτογραφιών, ντοκουμέντων από την εποχή εκείνη. Ακολούθησαν τις οδηγίες μου και  τους παρουσίασα μακέτα που φιλοτέχνησα ο ίδιος πάνω σε παλιά ξύλα. Το σύνολο θα έδειχνε ενιαίο, αλλά με την προσωπική πινελιά τους οι μαθητές έκαναν κάθε πίνακα να ξεχωρίζει», λέει με καμάρι ο δάσκαλος.

 Το συνολικό έργο παρουσιάσθηκε αρχικά στο πίσω μέρος του θερινού σινεμά του Κήπου, κατά την αγροτουριστική έκθεση το καλοκαίρι του 2012  και αμέσως μετά ο τότε  αντιπεριφερειάρχης Κώστας  Γανιάρης ζήτησε  το έργο να δοθεί  στην Περιφέρεια και να κοσμεί την  αίθουσα συμβουλίου «Βουρνού». « Άμεσα παραδώσαμε το έργο μας στην περιφέρεια και μέχρι σήμερα  κοσμεί το πίσω μέρος της αίθουσας εμπρός από το θεωρείο», θυμάται ο Μπάμπης Κοιλιάρης.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ