Οριστικό: «Πειραιάς Νικητής» και Γιάννης Μώραλης υποψήφιοι και στις δημοτικές του 2019!

peiraias aerophoto apokleistiko

Συνδυασμός με τα ίδια χαρακτηριστικά του 2014

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα δώσει κομματικό χρίσμα σε κανένα δήμο της χώρας

Τέλος στην έρπουσα φημολογία του τελευταίου διαστήματος ότι δήθεν θα απειληθεί η συνοχή της παράταξης του Γ.Μώραλη βάζουν οι αποφάσεις μιας σειράς συναντήσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του Portnet, στις συζητήσεις αυτές, που έγιναν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, επιβεβαιώθηκε ότι ο συνδυασμός «Πειραιάς Νικητής» με επικεφαλής τον νυν δήμαρχο Γιάννη Μώραλη θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στις εκλογές του 2019, έχοντας ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με τα οποία κέρδισε το 2014.
Δηλαδή μια διακομματική (ή μάλλον υπερκομματική) ταυτότητα η οποία θα στηρίζεται στο κινηματικού τύπου ρεύμα που έδωσε καθοριστική ώθηση το 2014. Την υποστήριξη στο συνδυασμό από στελέχη της Ναυτιλίας, την Εκκλησία και φυσικά τον επίσημο Ολυμπιακό και τον κόσμο του.

Παράλληλα, η «συνταγή» του 2014 θα ακολουθηθεί και για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου του Μαΐου. Θα βρίσκει δηλαδή κανείς εκεί στελέχη που προέρχονται από όλους τους χώρους, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μέχρι το Ποτάμι και τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, χωρίς όμως να προτάσσουν τα στελέχη αυτά την κομματική τους ταυτότητα, αλλά το πρόγραμμα του συνδυασμού, για να εκμεταλλευτεί ο Πειραιάς το έργο υποδομής που έχει γίνει και τις ευκαιρίες που εμφανίζονται, ώστε να αλλάξει πρόσωπο.
Φυσικά, στο συνδυασμό θα συμμετέχουν εκ νέου επώνυμα στελέχη της ναυτιλίας και του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και βετεράνοι αθλητές του Ολυμπιακού, κυρίως με ενεργό παρουσία στην πόλη.

Η στάση της ΝΔ

Πληροφορίες από άλλες πηγές αναφέρουν ότι στην Πειραιώς έχουν αποφασίσει να μην δώσουν σε κανέναν δήμο κομματικό χρίσμα. Θα υπάρξει βεβαίως πολιτική στήριξη σε κάποιους υποψηφίους, αλλά όχι κομματική «γραμμή» (είναι άλλωστε κάτι που δεν επιθυμεί ούτε ο Κώστας Μπακογιάννης στην Αθήνα) και κομματική «πειθαρχία». Άλλωστε, το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη εστιάζει στις περιφέρειες και μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η πρόσφατη δήλωση του Τάκη Θεοδωρικάκου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κερδίσει καμιά περιφέρεια της χώρας.
Η στρατηγική αυτή θεωρείται απολύτως εύλογη, αφού αν οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν συμπέσουν με τις εθνικές, είναι οι περιφέρειες εκείνες, που εφόσον έχει κερδίσει η Νέα Δημοκρατία θα «βάψουν μπλε» τον τηλεοπτικό χάρτη της χώρας, επιβεβαιώνοντας τη υπεροχή της ΝΔ.

Το γεγονός όμως ότι οι δημοτικές εκλογές δεν αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για τη στρατηγική της ΝΔ και όπως ήδη αναφέρθηκε, δεν θα υπάρξουν χρίσματα και δεν θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία, επιτρέπει σε επώνυμους Νεοδημοκράτες να ταχθούν πιο εύκολα με τον συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη. Από την άποψη αυτή καθόλου τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η πρόσφατη συνέντευξη του Προέδρου της ΝΟΔΕ Α΄ Πειραιά Γ.Βοϊδονικόλα στο Portnet, με την οποία τάχθηκε ανοιχτά υπέρ μιας νέας θητείας Μώραλη στον Δήμο Πειραιά. Από εκεί κι έπειτα μένει να βρεθεί το στέλεχος της ΝΔ που θα θελήσει να αναμετρηθεί με το «Πειραιάς Νικητής», χωρίς να έχει σκληρή κομματική γραμμή υπέρ του. Βεβαίως ακούγονται ονόματα, όπως του πρώην δημάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου, του Προέδρου του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη, του γιατρού Νίκου Βλαχάκου ή του Πρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννη Βουτσινά.

Το προφίλ του υποψηφίου στο οποίο όμως θα καταλήξει, έστω με χαλαρή πολιτική στήριξη η ΝΔ, θα έχει τη δική του ξεχωριστή πολιτική σημασία, αφού η απλή αναλογική απαιτεί κουλτούρα συνεννόησης της επόμενη ημέρα στον Δήμο. Ως εκ τούτου, το ρεπορτάζ της ΝΔ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα.

eep logo