• 26 Απριλίου 2024,

15 προτάσεις νέων για την Παναγία

 15 προτάσεις νέων για την Παναγία

Ο ομάδα νέων «Διάλογος» συμμετείχε πριν από δέκα ημέρες στην ημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε με θέμα το μέλλον της συνοικίας της Παναγίας. Εκεί εκ μέρους της ομάδας ο Σπύρος Κατσικαρώνης παρουσίασε 15 προτάσεις των νέων Καβαλιωτών με θέμα την αναβάθμιση της Παναγίας. Οι περισσότερες είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες κι έχουν ως πηγή χρηματοδότησης το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Οι 15 προτάσεις είναι οι ακόλουθες:

-Την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την έναρξη των διαδικασιών ένταξης της Παλιάς Πόλης ως προστατευόμενο μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η ένταξη θα πραγματοποιηθεί βάσει του τέταρτου κριτηρίου του Καταλόγου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τουτέστιν της εξαίρετης αρχιτεκτονικής δομής που παρουσιάζει ο τόπος και της εξαιρετικής παγκόσμιας ιστορικής σημασίας της Παναγίας για την πόλη.

-Την δημιουργία μιας ενιαίας ταυτότητας (brand) της Παλιάς Πόλης υπό το όνομα KavalaoldtownFrourio

-Την καθιέρωση της δράσης INTOTHEHOUSES κατά την οποία το πρώτο σαββατοκύριακο του μήνα, σπίτια με αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία του Δήμου Καβάλας, μεταξύ άλλων το τζαμί του Χαλίλ Μπέη, το Ιμαρέτ καθώς και το σπίτι του Μεχμέτ Αλή θα είναι ανοικτά στο κοινό, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα τους.

-Την ολοκλήρωση του Project: FRURIO 2020: ένας σύγχρονος χώρος εμπειρίας, το οποίο θα περιλαμβάνει τη λειτουργική αξιοποίηση του κοιτώνα αξιωματικών, κυκλικών πύργων, και τη φυλακή που βρίσκεται στο Φρούριο Καβάλας.

-Την τοποθέτηση σημάνσεων, επί παραδείγματι πινακίδων και ψηφιοποιημένων σημείων σε κεντρικό σημείο της Παλιάς Πόλης που θα διευκολύνουν τη διέλευση και την περιήγηση των επισκεπτών στην περιοχή, κατόπιν διαβούλευσης με τους Συλλόγους της περιοχής και συναντήσεων όλων των σχετικών παραγόντων. Ταυτόχρονα κρίνεται σημαντική και η εγκατάσταση ενός ψηφιοποιημένου χάρτη στο αμφιθέατρο της πλατείας του Μεχμέτ Αλή.

-Την εγκατάσταση εξωτερικής κυλιόμενης σκάλας στην οδό Θεοδώρου Πουλίδου κατά το πρότυπο της μελέτης το οποίο έχει εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Βαρκελώνης. Φορείς υλοποίησης θα είναι ο Δήμος Καβάλας, ενώ η χρηματοδότηση θα αντληθεί είτε από το πρόγραμμα Jessica είτε ακόμα μέσω της προώθησης του συγκριμένου έργου με σκοπό την επιλογή του σε αρχικό στάδιο και της εφαρμογής του από ειδικούς μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020.

-Την δημιουργία κεντρικού περιπτέρου στην κενή ευρεία περιοχή του λιμανιού πριν το τελωνείο με στόχο την ενοικίαση scooter, για τη διευκόλυνση της μετάβασης των επισκεπτών και των δημοτών στην περιοχή της Παναγίας.

-Την διεξαγωγή μελέτης για την αρχιτεκτονική αναβάθμιση κτιρίων της περιοχής της Παναγίας που τελούν υπό ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δήμου Καβάλας. Το έργο αυτό θα υλοποιηθεί σε συνεργασία του Δήμου Καβάλας με αρχιτέκτονες ιδιώτες.

-Την παρότρυνση αξιοποίησης του φρουρίου με εγκατάσταση οπτικοακουστικού υλικού με ολογράμματα η μελέτη των οποίων ενυπάρχει στα πρακτικά του συνεδρίου. Ο Φορέας υλοποίησης θα είναι η Δημωφέλεια με χρηματοδότηση από το Ψηφιακό Άλμα.

-Την επαναχρησιμοποίηση του ήδη υπάρχοντος κτιρίου στην περιοχή του Καρνάγιου και την παράλληλη ανάπλαση του Αιγιαλού για την τουριστική αξιοποίηση της παραλίας της Παναγίας, με την μεταφορά του Ναυτικού Μουσείου.

-Την ανάληψη της διοργάνωσης πανελλήνιου συνεδρίου φωτογραφίας από τον Δήμο Καβάλας με την ονομασία «(K)ulture Art»,το οποίο θα πραγματοποιείται ετησίως τον μήνα Ιούνιο. Κεντρικό θέμα του σεμιναρίου θα αποτελεί η επίδειξη της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής των κτιρίων της Παναγίας αλλά και των λοιπών ιστορικών χώρων στη Χερσόνησο.

-Την ανέγερση τουριστικών περιπτέρων (infopoints) στην περιοχή της Παναγίας και στα νευραλγικής σημασίας αξιοθέατα της πόλης, στα οποία θα παρέχεται ξενάγηση από ντόπιους ξεναγούς τους οποίους θα παρέχει η Δημωφέλεια για τις ανάγκες της τουριστικής ενίσχυσης.

-Την εγκαθίδρυση γιορτής κρασιού στους δρόμους της συνοικίας της Παναγίας για την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής και την προώθηση των τοπικών προϊόντων, με σκοπό την τόνωση της εγχώριας παραγωγής. Το φεστιβάλ αυτό δύναται να λάβει μέρος υπό τον οικονομικό προϋπολογισμό του Δήμου Καβάλας.

-Την δημιουργία της «Ημέρας Φώτων» στο κέντρο της πόλης, με διάρκεια 4 ημερών κατά την θερινή περίοδο σύμφωνα με τα πρότυπα της Λυών, πόλης που βρίσκεται στη Γαλλία. Η πραγματοποίηση της φωταγώγησης των κτιρίων – σημείων αναφοράς στη περιοχή της Παναγίας θα διεξάγεται κατά τις βραδινές ώρες, με στόχο να σχηματιστεί ένα δρώμενο μουσικής και εικόνας πάνω στους τείχους.

-Tην διοργάνωση Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου, το οποίο θα πραγματοποιείται πριν από το Φεστιβάλ Φιλίππων. Το εν λόγω φεστιβάλ θα πραγματοποιείται στον χώρο του Φρουρίου που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα σε υπαίθριο θέατρο και φιλοξενεί συναφείς πολιτισμικές εκδηλώσεις. Στο συγκεκριμένο φεστιβάλ θα μπορούσαν να συμμετάσχουν θεατρικές ομάδες από όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που δραστηριοποιούνται στο χώρο του παιδικού θεάματος.

 

Διαβάστε επίσης