• 28 Μαρτίου 2024,

3rd LTTA, Keramoti  30.09 με 04.10.2019 “CREATING THE BASIS FOR COEXISTENCE, RESPECT AND COOPERATION” “Geography and Games”

 3rd LTTA, Keramoti  30.09 με 04.10.2019  “CREATING THE BASIS FOR COEXISTENCE, RESPECT AND COOPERATION”  “Geography and Games”

ERASMUS+ PROJECT

 Από πέρυσι – Σεπτέμβριος του 2019 –  το σχολείο μας (Γυμνάσιο Κεραμωτής) ξεκινά τη συμμετοχή του στο διετές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, Δράση ΚΑ229 – Στρατηγική Σύμπραξη αποκλειστικά μεταξύ σχολείων και με θέμα CREATING THE BASIS FOR COEXISTENCE, RESPECT AND COOPERATION, μαζί με άλλα τέσσερα σχολεία της Ευρώπης ήτοι: το συντονιστικό σχολείο του προγράμματος SCOALA GIMNAZIALA GROZESTI  από την Ρουμανία, το HRISTO BOTEV PRIMERY SCHOOL από την Βουλγαρία, το ISTITUTO COMPRENSIVO LOMBARDO RADICE  από την Ιταλία και το CENAP  SAHABETTIN  ILKOKULU από την Τουρκία.

Την εβδομάδα λοιπόν, από Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου έως και  Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, το Γυμνάσιο Κεραμωτής είχε με τη σειρά του, την τιμή και την χαρά, να φιλοξενήσει την τρίτη LTTA (Learning, Teaching, Training Activities) του υλοποιούμενου project.

Στο χώρο του σχολείου πραγματοποιήθηκε γιορτή καλωσορίσματος, όπου μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν, διασκέδασαν με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, χόρεψαν και απόλαυσαν το μπουφέ που επιμελήθηκαν με ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα οι γονείς των παιδιών μας.

Το πρόγραμμα περιείχε εν συντομία τις παρακάτω δράσεις:

Δευτέρα, 30.09.2019 – Κεραμωτή

Παρουσιάσεις ομάδων σχετικά με την κεντρική θεματολογία της συνάντησης «Γεωγραφία και Παιχνίδια» και συμμετοχή τους σε δημοφιλή υπαίθρια παιχνίδια όπως και σε  παιχνίδια διαδραστικής γεωγραφίας.

Συνάντηση των εκπαιδευτικών με συζητήσεις και στρογγυλά τραπέζια σχετικά με θέματα του project  και των σχεδίων δράσης για επόμενες περιόδους.

Επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου με αντικείμενο «οικοτουρισμός, γεωγραφία – εθνικός δρυμός Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Προστατευόμενη Περιοχή Δέλτα Νέστου». Επίσης ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο και παρουσιάσεις, videos, συζητήσεις και εξειδικευμένες προσεγγίσεις με δραστηριότητες.

 

Τρίτη, 01.10.2019 – Θάσος

Θέματα Ιστορικής Γεωγραφίας με επίσκεψη και ξενάγηση στην περιοχή του Λιμένα Θάσου (αρχαία αγορά και αρχαίο θέατρο). Μια πρώτη γνωριμία με το παλιό λιμάνι. Ακόμη επίσκεψη με ξενάγηση στο παραδοσιακό χωριό της Παναγίας (εκκλησία, αρχιτεκτονική χωριού, κεντρική πλατεία, πηγές νερού και ελαιοτριβείο). Τέλος περιήγηση και  γνωριμία με τη τουριστική περιοχή του νησιού.

 

Τετάρτη, 02.10.2019 – Ξάνθη

Συνάντηση και καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο στο Δήμο Νέστου

Γεωγραφία Νερού: Ξενάγηση στην περιοχή του χωριού Παράδεισος (πηγές – υδροδότηση), επίσκεψη στο μονοπάτι του Νέστου (διαδρομή Τοξότες-Σταυρούπολη)

Εκκλησιαστική Γεωγραφία: Πόρτο Λάγος, και εκκλησία  Αγίου Νικολάου

Πολιτιστική Γεωγραφία: Περιήγηση στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης – Επίσκεψη στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης με εργαστήριο τέχνης, Επίσκεψη και ξενάγηση στο σπίτι της σκιάς

 

Πέμπτη, 03.10.2019 – Δράμα

Ιστορική Γεωγραφία: επίσκεψη και ξενάγηση στην αρχαιολογική περιοχή των Φιλίππων

Γεωγραφία του Κρασιού: επίσκεψη και περιήγηση στο Οινοποιείο Λαζαρίδη

Φυσική Γεωγραφία: επίσκεψη και ξενάγηση στο σπήλαιο του ποταμού Αγγίτη

Φυσική Γεωγραφία:  επίσκεψη στις πηγές και  υδατοκαλλιέργειες στο Κεφαλάρι της Δράμας

 

 

Παρασκευή, 04.10.2019 – Καβάλα

Γεωγραφία του καπνού: μουσείο καπνού

Πολιτιστική γεωγραφία: επίσκεψη στο Imaret, στο σπίτι του Μοχάμεντ Αλί και στο φρούριο της πόλης, περιήγηση στην περιοχή της Παναγίας  και γνωριμία με τη σύγχρονη πόλη της Καβάλας.

 

Πέρα από το βασικό στόχο του project που αφορούσε στη συνάντησή μας – δηλαδή τη δημιουργία βάσεων και προϋποθέσεων για συνεργασία, σεβασμό και συνύπαρξη, μέσω κοινών δράσεων και συμπράξεων των ομάδων, μεγάλη σημασία δόθηκε επίσης:

 

Ø στην καινοτομία, την απόκτηση εμπειριών, την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της Ευρώπης

Ø στη γνώση της κουλτούρας και της εθνικής γλώσσας των συμμετεχόντων μαθητών

Ø στις ομοιότητες και διαφορές των παιδιών που θα επικοινωνήσουν και θα συνεργαστούν και στους δεσμούς φιλίας που θα προκύψουν μέσα από κοινές δραστηριότητες και  πρακτικές

Ø στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης, της φαντασίας και του συναισθήματος, εργαλεία άκρως απαραίτητα για τη συγκρότηση της ολοκληρωμένης προσωπικότητας και της περεταίρω εξέλιξης των μαθητών μας σε Ευρωπαίους ενεργούς πολίτες

Ø και τέλος στην αλλαγή της στάσης και θεώρησης των παιδιών σε θέματα πολυπολιτισμικού σεβασμού και αλληλεγγύης

 

Θα θέλαμε να ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Νέστου και το Δήμο Καβάλας για τη συνδρομή και την υποστήριξή τους, καθώς και τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας, για το αμέριστο ενδιαφέρον, την εγκαρδιότητα, τη δεκτικότητα, τη ζεστασιά και την απεριόριστη αγάπη με την οποία αγκάλιασαν τους εταίρους – μαθητές του Ευρωπαϊκού Προγράμματος.

 

Σε κλίμα συγκίνησης αποχαιρετήσαμε τους εταίρους φίλους μας, δρομολογώντας το επόμενο ραντεβού μας τον Μάρτιο του 2020, στη Βουλγαρία, όπου και θα λάβει χώρα η τέταρτη στη σειρά, LTTA (Learning, Teaching, Training Activities) του project.

Διαβάστε επίσης