• 25 Απριλίου 2024,

Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ Γιατρών Καβάλας

 Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ Γιατρών Καβάλας

Οι μάσκες σώθηκαν!!

Νάτος και ο κορονοϊός στην πολύπαθη αυτή χώρα!

Στη χώρα όπου το ΕΣΥ πάσχει εδώ και χρόνια από τον ιό της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθείται μέχρι σήμερα, που απαξιώνει τη Δημόσια Υγεία, ενισχύοντας την κερδοφορία της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο αυτό, με αποτέλεσμα το πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, σε κρεβάτια ΜΕΘ, να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ οι εργαζόμενοι καθημερινά ξεπερνάνε τον εαυτό τους ώστε να καταφέρουν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς.

Αν αυτές οι ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας είχαν οδηγήσει σε σχετικά “ομαλές” συνθήκες, πριν από την επιδημία από τον νέο “κορονοϊό”, σε μακροχρόνιες λίστες αναμονής για εξετάσεις, χειρουργεία και θεραπείες, ας αναλογιστεί κανείς τι θα συμβεί τώρα, σε συνθήκες επιδημίας, με τις τεράστιες πρόσθετες ανάγκες.

Ο κυβερνητικός εμπαιγμός συνεχίζεται με τις βαρύγδουπες εξαγγελίες για προσλήψεις υγειονομικών που θα καλύψουν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.Οι άμεσες προσλήψεις 2.000 νοσηλευτών στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, τον Ιούλη του 2019, δεν έγιναν ποτέ και τώρα ανακοινώνονται ξανά 1.500 νοσηλευτές, δηλαδή 500 νοσηλευτές λιγότεροι -και αυτοί για περιορισμένο χρόνο- καθώς και 500 γιατροί σε συνθήκες πανδημίας και μάλιστα η κυβέρνηση αυτό το παρουσιαζει ως ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας ενώ γνωρίζουμε ήδη ότι τα κενά ανέρχονταν πριν την εκδήλωση της  πανδημία στις 30.000.Γνωρίζουμε επίσης από επιστημονικά δεδομένα ότι το 20% των κρουσμάτων θα παρουσιάσει βαριά κλινική εικόνα. Ταυτόχρονα το 5% των ασθενών που θα προσβληθεί από τον ιό θα χρειαστεί να νοσηλευθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Σήμερα έχουμε 100 κρεβάτια ΜΕΘ που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Χρειάζονται 500 νοσηλευτές και γιατροί για να μπουν σε λειτουργία.Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πολλοί από τους θανάτους των νοσούντων από τον ιό οφείλονται στην έλλειψη έγκαιρης μηχανικής υποστήριξης της αναπνευστικής τους λειτουργίας. Αυτό εξασφαλίζεται μόνο σε ΜΕΘ.

Οι δηλώσεις και οι εκκλήσεις του υπουργείου παραμένουν για μια ακόμη φορά κενό γράμμα.

Μπροστά στην ανάγκη να προστατευτεί ο λαός απέναντι στον νέο κορονοϊό, η κυβέρνηση επιπλέον κάνει προσπάθεια να μετατοπίσει αλλού τις ευθύνες, αφήνοντας διάτρητο το δημόσιο σύστημα Υγείας και εκτεθειμένους τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, που σε αυτές τις συνθήκες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, έχοντας να κονταροχτυπηθούν με τις τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, σε αναλώσιμα, σε μέτρα ατομικής προστασίας.

Κανείς δεν υποτιμά την ανάγκη της ατομικής υγιεινής και προστασίας, που αναφέρεται συνεχώς. Είναι ανάγκη, χρειάζεται να τηρούνται απ’ όλους! Τα ατομικά μέτρα όμως είναι φτερό στον άνεμο αν δεν υπάρχει από πίσω ένα σύστημα Υγείας που θα μπορεί να τα στηρίξει, συλλογικά να προστατεύει το κοινωνικό σύνολο.

Η μάχη δεν θα κριθεί από την ατομική ευθύνη και την απομόνωση, που είναι αναγκαία για τη μη διασπορά του ιού, αλλά από την κάλυψη των χρόνιων και τεράστιων ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που ακόμα και τώρα, εν μέσω της πανδημίας, παραμένει γυμνό, διάτρητο και αδύναμο να ανταποκριθεί στις οξυμένες ανάγκες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις επόμενες μέρες.

Εδώ και τώρα χρειάζεται να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

– Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για την πλήρη λειτουργία των νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας

 

Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημοσίων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.

Άμεσα, χωρίς χρονοτριβή, να προσληφθούν οι συνάδελφοι επικουρικοί ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης.

-Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Μπρούβαλης Μερκούριος, μέλος ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ(Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Καβάλας)

Ποτόλια Ευαγγελία, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας

Διαβάστε επίσης