Αναλυτικά στοιχεία της κίνησης προς Θάσο – Των αφίξεων στο αεροδρόμιο

 Αναλυτικά στοιχεία της κίνησης προς Θάσο – Των αφίξεων στο αεροδρόμιο

Το γεγονός εκτός όλων των άλλων είναι και αστείο. Ενώ άπαντες οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν ότι η ώρα δεν είναι κατάλληλη για τον απαραίτητο τουριστικό απολογισμό (το Καλοκαίρι άλλωστε τελειώνει σε 10 περίπου μέρες), όλοι τους συμμετέχουν δυναμικά στην πρόωρη συζήτηση. Η οποία άλλοτε γίνεται στα μέσα ενημέρωσης κι άλλοτε στο διαδίκτυο. Είναι μια συζήτηση «προπόνηση» του απαραίτητου αναλυτικού απολογισμού που ως συνήθως θα γίνει το Φθινόπωρο.

Στη διάρκεια αυτού του δημόσιου διαλόγου ανακύπτουν ακόμη και αναλυτικά, ανεπίσημα, στοιχεία που τις περισσότερες φορές έχουν σχέση με όλο το Νομό και όχι με μια ειδικότερη περιοχή. Ή έχουν σχέση με τη Θάσο. Στο διαδίκτυο λοιπόν κυκλοφορεί πίνακας με στοιχεία επιβατών και αυτοκινήτων που Ιούνιο και Ιούλιο ταξίδεψαν στη Θάσο. Από τον πίνακα προκύπτει μια μικρή μείωση σε σχέση με πέρσι, η οποία (λένε όσοι ξέρουν) μπορεί και να οφείλεται στη μείωση επισκεπτών από την Τουρκία. Επίσης στο διαδίκτυο βρίσκουμε αναλυτικό κατάλογο των χωρών από τις οποίες ήρθαν επισκέπτες με αεροπορικές πτήσεις. Στην περίπτωση αυτή προκύπτει αύξηση, γνωστή από τα προηγούμενα δελτία τύπου είτε της Υ.Π.Α. είτε της Fraport: Πρέπει να παραδεχθούμε ότι το φετινό καλοκαίρι ο απολογισμός για την τρέχουσα τουριστική περίοδο άρχισε νωρίτερα για πολλού και διάφορους λόγους, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Η συζήτηση είναι καθημερινή ακόμη και από όσους παρατηρούν πως ο απολογισμός θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στον ορθό χρόνο, μετά δηλαδή το πέρας του καλοκαιριού.

Ο ένας παρασύρει τον άλλον κι έτσι ακόμη κι εκείνοι που ζητούν τον απολογισμό το φθινόπωρο, βασιζόμενο σε συγκεκριμένα στοιχεία, διατυπώνουν σήμερα με ποικίλους τρόπους την άποψή τους. Έστω κι αν βρισκόμαστε προς το τέλος της τουριστικής περιόδου. Όταν ο διάλογος εξελίσσεται στο διαδίκτυο, εμφανίζονται στοιχεία τα οποία παρουσιάζουν πότε τη μία και πότε την άλλη άποψη. Πότε δηλαδή την αύξηση και πότε τη μείωση της κίνησης.

Από τα στοιχεία και τις απόψεις που παραθέτονται στο διαδίκτυο, ξεχωρίζουμε ανεπίσημα στοιχεία αλλά που όπως φαίνεται είναι έγκυρα για την επιβατική κίνηση κατά τους φετινούς μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, σε σχέση με τους αντίστοιχους του περσινού καλοκαιριού.

Πρόκειται για στοιχεία από την επιβατική κίνηση στην πορθμειακή γραμμή της Κεραμωτής – Πρίνου και την γραμμής Καβάλας – Πρίνου. Αν και τα στοιχεία που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι ανυπόγραφα ωστόσο μοιάζουν να είναι κοντά στην πραγματικότητα. Φαίνεται πως οι εταιρείες τα παρείχαν σε εκείνους που τα ζήτησαν οι οποίοι με τη σειρά τους τα δημοσιοποίησαν.

Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα ανεπίσημα και βέβαια όχι οριστικά στοιχεία, οι επιβάτες που ταξίδεψαν φέτος κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο στη Θάσο είναι λιγότεροι, σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες. Ειδικότερα, πέρσι είχαν ταξιδέψει στη Θάσο 363.000 άνθρωποι ενώ φέτος οι επιβάτες υπολογίζονται περίπου σε 350.000.

Η μείωση της τάξεως των δώδεκα χιλιάδων επιβατών περίπου αφορά στη γραμμή Κεραμωτής – Λιμένα και έξι χιλιάδων επιβατών στη γραμμή Καβάλας – Πρίνου. Στη νέα γραμμή Κεραμωτής – Πρίνου, που δε λειτουργούσε πέρσι, υπολογίζεται ότι ταξίδεψαν προς το νησί της Θάσου περίπου πέντε χιλιάδες άνθρωποι. Εάν τα στοιχεία είναι αληθή, κάτι που δεν αποκλείεται, τότε αντίστοιχα μειώθηκαν και τα οχήματα από 81.490 πέρσι σε 78.περίπου φέτος.

Άλλα στοιχεία, που ελέγχονται για την εγκυρότητά τους, αν κι αυτό προκύπτει εύκολα, αφορούν στις αφίξεις επιβατών των πτήσεων του εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος». Γνωρίζουμε ότι η φετινή χρονιά για τις πτήσεις εξωτερικού είναι καλύτερη από την περσινή. Σε πίνακα, ο οποίος κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, διαπιστώνουμε μεγάλη αύξηση για τους Κύπριους τουρίστες, για τους Πολωνούς τουρίστες και για τους Βρετανούς τουρίστες.

Σημειώνεται ότι φέτος, τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο περίπου εννιακόσιοι Βέλγοι με μια νέα πτήση, η οποία πέρσι δεν υπήρχε. Ενώ οι επιβάτες από τις προαναφερθείσες χώρες αυξήθηκαν υπάρχουν κι επιβάτες πτήσεων του εξωτερικού που μειώθηκαν. Όπως για παράδειγμα οι επιβάτες από την Αυστρία. Στα ίδια επίπεδα με το καλοκαίρι του 2017, εξαιρούμενου του μήνα Αυγούστου, παρέμειναν οι τουρίστες που αφίχθηκαν στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» από τη Βουλγαρία, τη Δανία, τη Φιλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Λευκορωσία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία.

Βάσει του ίδιου πίνακα, κατά τον φετινό Ιούλιο ήρθαν στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης από το εξωτερικό τριάντα χιλιάδες επιβάτες, ενώ πέρσι ήταν περίπου είκοσι οχτώ χιλιάδες. Τον Ιούνιο ήρθαν στο αεροδρόμιο 24.848 επιβάτες ενώ το αντίστοιχο περσινό νούμερο ήταν 22.358 επιβάτες. Μικρή αύξηση σημειώθηκε και τον Μάη με 14.667 αφίξεις ενώ τον Μάη του 2017 το νούμερο των αφίξεων ήταν 12.422.

Διαβάστε επίσης