• 19 Απριλίου 2024,

Ανυπόστατες φήμες για Αλάνα – Αεροδρόμιο Αμυγδαλεώνα δηλώνει ο Ν. Παναγιωτόπουλος

 Ανυπόστατες φήμες για Αλάνα – Αεροδρόμιο Αμυγδαλεώνα δηλώνει ο Ν. Παναγιωτόπουλος

Με κατηγορηματικό και συγκεκριμένο τρόπο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος διαψεύδει τις φήμες σχετικά με νέους πρόσφυγες τόσο στην Αλάνα όσο και στο αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα. Εκτός των δηλώσεων του, αναπτύσσει λογικά επιχειρήματα και για τις δύο περιοχές που ισχυροποιούν την άποψη του. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι σύντομα θα ξαναγίνουν συζητήσεις ώστε να ιδιωτικοποιηθεί το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα μιας και παραμένει ενδιαφερόμενη η εταιρία Egnatia Aviation.

Η συνέντευξη

Ερώτηση: Αν και είναι βέβαιο ότι τα ξέρετε, θα θέσουμε υπόψη σας ότι κάποιοι στο Νομό Καβάλας επικαλούνται πληροφορίες και φήμες σχετικά με εγκατάσταση και φιλοξενία μεταναστών- προσφύγων κυρίως στην Αλάνα. Τώρα τελευταία και στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα.

Απάντηση: Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι οι πληροφορίες (εντός εισαγωγικών) και οι φήμες είναι ανυπόστατες. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο προσέλκυσης προσφύγων για να φιλοξενηθούν στην Αλάνα και στο αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα. Απορώ. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία παντού. Πραγματικά το πρόβλημα είναι σοβαρό, επιδεινούμενο αλλά αντιμετωπίσιμο. Δεδομένου ότι αυτή η Κυβέρνηση το αντιμετωπίζει πολύ διαφορετικά απ’ ότι πριν. Νομίζω ότι αυτό θα καταστεί σαφές το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Με όλα αυτά που έχουν ήδη γίνει, το καινούργιο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε αλλά κι αυτά που θα γίνουν. Να μην επεκταθώ επ’ αυτού. Ας συγκεντρωθούμε στα δικά μας δεδομένα. Η Αλάνα είναι γνωστό ότι είναι ακίνητο που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Εν μέρει και στο Δήμο Παγγαίου. Μετά από πίεση της δημοτικής αρχής, το ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε την πρωτοβουλία να καθαρίσει την Αλάνα επειδή είχε αρχίσει να μεταβάλλεται σε εστία μόλυνσης. Καλά έκανε ο Δήμαρχος Παγγαίου, ζήτησε να την καθαρίσουν. Μπήκαν συνεργεία κι άρχισαν να καθαρίζουν κι αμέσως κυκλοφόρησε η φήμη ότι έρχονται μετανάστες. Κάποιοι μάλιστα είπαν ότι εγώ τους φέρνω με κοντέϊνερς που έχουν ήδη παραγγελθεί. Δεν υπάρχει καμία αλήθεια σε όλο αυτό. Δεν ξέρω αν γίνεται στα πλαίσια ενός τοπικού πολιτικού παιχνιδιού. Εν πάση περιπτώσει δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Θυμίζω ότι η Αλάνα είναι ένας χώρος χωρίς καμία υποδομή. Μέχρι στιγμής όπου εγκαταστάθηκαν υπήρχε μια υποτυπώδης υποδομή. Κτιριακή, παροχή νερού, ηλεκτροδότηση κτλ. Η Αλάνα είναι μια αλάνα, χωρίς τίποτα. Πώς λοιπόν είναι δυνατόν; Και το ακίνητο ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ ως προς το μεγαλύτερο ποσοστό του. Με βάση ποια λογική θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν μετανάστες; Το δε αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα, ούτε εκεί υπάρχει κάποιος τέτοιος σχεδιασμός. Αυτό που μας απασχολεί αυτήν την στιγμή για το Αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα είναι το πώς θα ξαναβάλουμε στο τραπέζι την ιδέα της αξιοποίησης του ακινήτου αυτού από το σημείο που το άφησαν προηγούμενες διοικήσεις του Υπουργείου. Σε σχέση δηλαδή με την εκμετάλλευση του από την Egnatia Aviation. Για να γίνει εκεί αυτό που η συγκεκριμένη εταιρία προ λίγων ετών είχε σχεδιάσει. Αυτή η συζήτηση- για το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα- θα ξαναγίνει πολύ σύντομα. Από εκεί και πέρα εγώ θα ήθελα υπεύθυνα να σας πω ότι αυτά που φημολογούνται δεν ισχύουν. Το μόνο που κάνουν είναι να ενσπείρουν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Αυτό δεν είναι κάτι καλό ασφαλώς.

Ερώτηση: Μήπως εξετάστηκαν ως σενάρια;

Απάντηση: Σας επαναλαμβάνω ότι δεν μπορείς να εξετάσεις ακόμη κι ως σενάριο έναν χώρο στον οποίο δεν υπάρχει απολύτως τίποτα εκτός από ένα χέρσο έδαφος. Μιλώ για την Αλάνα. Από πού κι ως που να εξεταστεί ως σενάριο η Αλάνα; Μέχρι τώρα ως σενάρια εξετάζονταν ακίνητα που ανήκουν κατά κυριότητα στο Υπουργείο. Ήταν στρατόπεδα κτλ. Η Αλάνα δεν ανήκει στο Υπουργείο. Από πού κι ως που το Υπουργείο Άμυνας ή Προστασίας του Πολίτη να εξετάζει ένα ακίνητο που δεν ανήκει στην ομάδα των ακινήτων που εξετάζονται. Είναι δηλαδή και θέμα λογικής και όχι μόνο ουσίας. Δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση ώστε η Αλάνα να γίνει τόπος υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων. Το λέω κατηγορηματικά, με κάθε υπευθυνότητα. Γιατί πέρα απ’ όλα τα άλλα θα πρέπει να μιλάμε και λογικά όταν μιλάμε.

Ερώτηση: Έχει σημασία για σας –παίζει ρόλο- ότι και τα δύο σενάρια φήμες προέρχονται από τις αντιπολιτεύσεις των δύο δημοτικών συμβουλίων ή είναι σύμπτωση;

Απάντηση: Για αυτό έκανα λόγο για τοπικό πολιτικό παιχνίδι. Αλλά αυτά τα θέματα νομίζω δεν μπορούν να μπουν σε αυτήν την αντιδικία. Δεν μπορούν να μπουν σε αυτήν τη βάση. Πρέπει να πω ευθαρσώς είναι ότι η πρωτοβουλία για να καθαριστεί η Αλάνα προήλθε- και ορθώς προήλθε- από το Δήμο Παγγαίου. Ο οποίος είδε το πρόβλημα ( η Αλάνα είχε μετατραπεί σε εστία μόλυνσης), ζήτησε από το ΤΑΙΠΕΔ να μπει μέσα και να καθαρίσει. Αυτό έγινε. Αμέσως δημιουργήθηκε αυτή η παραφιλολογία. Η οποία είναι εντελώς αδικαιολόγητη, εντελώς ανυπόστατη. Εμπλέκει δε με έναν τρόπο που δεν τον καταλαβαίνω κι εμένα προσωπικά. Όχι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εμένα προσωπικά. Είναι καλό να αποφεύγουμε τέτοιου είδους φημολογίες κι ανεύθυνες αναλύσεις και τοποθετήσεις. Αν θέλουν να μην δημιουργήσουν ακόμη περισσότερη ανησυχία ή να μην δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερο πανικό σε μία κοινωνία που έχει κάθε λόγο να ανησυχεί από τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα. Η αντιμετώπιση του, επαναλαμβάνω, (αφήστε να ξέρω για τι μιλώ) γίνεται οργανωμένα. Σε βάθος χρόνου και τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται σύντομα.

Ερώτηση: Ο Νομός Καβάλας κατά συνέπεια, με 900 ανθρώπους στο «Ασημακοπούλου» ανέλαβε το μερίδιο που του αναλογεί…

Απάντηση: Ασφαλώς το ανέλαβε. Επίσης έχουμε συζητήσει ότι αν αυτό το πρόβλημα λαμβάνει διαστάσεις εθνικής κρίσης τότε η αντιμετώπιση του πρέπει να γίνει με όρους διασποράς αυτών των ανθρώπων σε όλη την Επικράτεια. Αυτός είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης. Αυτός κι άλλα στοιχεία που θα δούμε σύντομα να ξεδιπλώνονται.

 

Διαβάστε επίσης