• 19 Απριλίου 2024,

Χρειάζονται αίθουσες στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία

 Χρειάζονται αίθουσες στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία

Χρήσιμα στοιχεία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τον αναπληρωτή διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας σχετικά με τις εγγραφές μαθητών στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του νομού. Μαθητές που θα αρχίσουν τη φοίτησή τους τον προσεχή Σεπτέμβρη. Η συνέντευξη τύπου του κ. Χρήστου Αρβανιτόπουλου είχε στόχο να αναδείξει τα νέα δεδομένα που ανακύπτουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση όπου σύμφωνα με την αλλαγή του προεδρικού διατάγματος χρειάζονται επειγόντως αίθουσες,  επιπλέον χώροι για να εξυπηρετηθούν οι μαθητές της Α’ τάξη δημοτικών και νηπιαγωγείων.

Όλα ξεκίνησαν με την αλλαγή του προεδρικού διατάγματος τον Ιανουάριο φέτος. Πλέον στην Α’ τάξη δημοτικού αλλά και στα νηπιαγωγεία μπορούν να φοιτούν 22 μαθητές ανά τμήμα από 25 που ήταν μέχρι και φέτος. Αυτή η αλλαγή δημιουργεί νέα δεδομένα και στα νηπιαγωγεία και στην πρώτη τάξη των δημοτικών σχολείων.

Ευτυχώς εφέτος αποφεύχθηκαν τα χειρότερα αφού η διαδικασία της κλήρωσης έγινε μόνο για τέσσερα παιδιά του 5ου νηπιαγωγείου. Αυτά δυστυχώς θα μετακινηθούν σε νηπιαγωγεία αρκετά μακριά από την κατοικία τους.

Ο Χρήστος Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε στους μαθητές της επόμενης εκπαιδευτικής περιόδου (2019-2020) σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία που πάνω-κάτω θα είναι οι ίδιοι σε σχέση με τη σχολική περίοδο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Όπως είπε με συγκεκριμένο και κατηγορηματικό τρόπο ο επόμενος διευθυντής πρωτοβάθμιας (θα επιλεγεί εντός του θέρους) πρέπει να κάνει την λεγόμενη «αναδιάταξη των σχολικών ορίων» στην πόλη της Καβάλας,  δουλειά απαραίτητη – κατά τον κ. Αρβανιτόπουλο-  που όμως χρειάζεται μελέτη και προετοιμασία τριών ή και τεσσάρων μηνών. Ας δούμε αναλυτικά τις δηλώσεις του Χρήστου Αρβανιτόπουλου.

Καταρχήν ,είπε,  η τρέχουσα σχολική περίοδος ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες ομαλά.  Στην Α’ τάξη των δημοτικών σχολείων όλου του νομού εγράφησαν ήδη 1.128 μαθητές. Υπάρχει μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά,  επιπλέον μαθητές 35. Αυτό το νούμερο θα αυξηθεί περαιτέρω με τις εκπρόθεσμες εγγραφές τον Σεπτέμβρη.

Η μεγαλύτερη αύξηση μαθητών Α’ τάξης διαπιστώνεται στη Θάσο όπου από τους 91 μαθητές δημοτικών σχολείων τη χρονιά που μας πέρασε το Σεπτέμβρη θα φοιτήσουν τουλάχιστον 138 επιπλέον παιδιά!

Το βασικό όμως πρόβλημα που ανακύπτει έχει σχέση με την αλλαγή των μαθητών ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία και στην πρώτη τάξη των δημοτικών. Χρειάζεται να βρεθούν επιπλέον αίθουσες εκεί που οι μαθητές είναι περισσότεροι από 22. Αν τέτοια αίθουσα δεν υπάρχει τότε γίνεται κλήρωση ώστε οι υπεράριθμοι μαθητές να μετακινηθούν σε όμορα σχολεία. Με την βοήθεια των εκπαιδευτικών -εξήγησε ο κ. Αρβανιτόπουλος- η κλήρωση έγινε μόνο στο 5ο νηπιαγωγείο. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις όπου οι μαθητές ήταν περισσότεροι από είκοσι δύο βρέθηκε λύση εκ των ενόντων. Σύμφωνα με τον κύριο Αρβανιτόπουλο τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα θα μεγαλώσει καθώς όπως προέβλεψε δεν υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες. Άρα θα γίνεται κλήρωση και τα παιδιά που θα είναι τα άτυχα των κληρώσεων θα μετακινούνται σε σχολεία μακριά από την κατοικία τους. Το πρόβλημα προβλέπεται να εμφανιστεί του χρόνου στα σχολεία στο κέντρο της πόλης,  γενικότερα στην Καβάλα (δυτικές συνοικίες) αλλά και στη Χρυσούπολη. Ο κ. Αρβανιτόπουλος ζήτησε από την τοπική αυτοδιοίκηση να φροντίσει από τώρα ώστε να κατασκευαστούν καινούργιες αίθουσες που θα χρησιμοποιηθούν από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία όσον αφορά τον αριθμό των μαθητών της πρώτης τάξης.

 

Διαβάστε επίσης