Χρήστος Ποτόλιας : Πιθανή η καύση απορριμάτων στη Μ.Ε.Α. Καβάλας

 Χρήστος Ποτόλιας : Πιθανή η καύση απορριμάτων στη Μ.Ε.Α. Καβάλας

ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΞΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Αυτές τις μέρες, εν μέσω πανδημίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) αποφάσισε την αλλαγή των όρων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εγκρίνοντας την καύση απορριμμάτων (SRF-RDF) που ζήτησε η τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ».

Η καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων, λοιπόν, έρχεται ως συνέχεια της Υπουργικής Απόφασης για το ΤΙΤΑΝ. Σύμφωνα με τους Κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα προχωρήσει η δημοπράτηση 17 νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) σε ολόκληρη τη χώρα, μέσα στο 2020, μεταξύ των οποίων και η ΜΕΑ στο ΕΣΚΙ ΚΑΠΟΥ (ανατολικά της Καβάλας) στις αρχές του 2021.

Βασικό προϊόν των ΜΕΑ θα είναι το SRF, το οποίο θα αξιοποιείται ως φθηνό καύσιμο, ως η πιο γρήγορη κερδοφόρα αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών.

Από τον περασμένο Νοέμβρη, με τοποθετήσεις και παρεμβάσεις κυβερνητικών και τοπικών στελεχών Δήμου και Περιφέρειάς, σηματοδοτείται η ολοκληρωτική παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους, το φόρτωμα περισσότερων βαρών στα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, όπως οι πρόσφατες αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας. Μια πολιτική που υπηρετήθηκε πιστά και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 12/2015).

Η ΝΔ δίνει συνέχεια εξαγγέλλοντας αλλαγές στην διαχείριση αποβλήτων με στόχο την αποφασιστική προώθηση της καύσης απορριμματογενών καυσίμων, όχι μόνο στην τσιμεντοβιομηχανία, αλλά και για την παραγωγή Ενέργειας στο πλαίσιο της “απολιγνιτοποίησης”!!!!!!

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση, που δε σταματά για κανένα λόγο να παίρνει μέτρα για να αβγατίσει τα κέρδη του κεφαλαίου, από τη μία μας απαγορεύει την έξοδο και από την άλλη με γρήγορες διαδικασίες προχωρά στην υλοποίηση του σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή μας και σε όλη τη χώρα.

Τη στιγμή που εμφανίζεται υπερασπιστής της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας ρίχνοντας “κροκοδείλια” δάκρυα για το μέλλον του λαού μας, νομοθετεί με fast track διαδικασίες καρκινογόνες επεξεργασίες σε βάρος της υγείας μας!

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι για όλες αυτές τις εξελίξεις καθοριστικό παράγοντα αποτελεί η “ατομική ευθύνη”.

Από τη μία οι κυβερνήσεις φέρουν την καύση έξω από την πόρτα του σπιτιού μας και μας κατηγορούν ότι δεν κάνουμε ανακύκλωση, ότι χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες κτλ.

Από την άλλη, για το ζήτημα της πανδημίας, για να κρύψουν κάτω από το χαλί τις μεγάλες κρατικές ευθύνες, βάζουν μπροστά ως το μοναδικό παράγοντα εξάπλωσης του ιού, την “ατομική ευθύνη”.

Και στις δύο περιπτώσεις, βέβαια, προσπαθούν να βγάλουν στη “σέντρα” ως τον μοναδικό υπαίτιο για τα δεινά που βιώνει τον ίδιο τον λαό και να συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον καπιταλισμό, το σύστημα που υπηρετούν που δουλεύει μόνο για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Φοβούνται την λαϊκή κατακραυγή και αντίδραση και για αυτό τον λόγο “τρέχουν” τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς σε μια συγκυρία περιορισμού της κυκλοφορίας.

Καλούμε τον λαό της Καβάλας να εμπιστευτεί τη δύναμή του και να βάλει αυτός σε καραντίνα τα νέα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών που προχωρούν στην αυλή μας με το εργοστάσιο απορριμμάτων στο ΕΣΚΙ ΚΑΠΟΥ.

«ΚΑΒΑΛΑ ΜΕΙΝΕ ΣΠΙΤΙ»

ΛΑΕ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΧΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ!

 

Καβάλα 26-03-2020

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

( ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ )

Διαβάστε επίσης