• 28 Μαρτίου 2024,

Δράση για την επιδότηση εργασίας μετά τον κορωνοϊό

 Δράση για την επιδότηση εργασίας μετά τον κορωνοϊό

Στα δύσκολα πρόσφατα μνημονιακά χρόνια της χώρας καταργήθηκε με απόφαση της τότε Κυβέρνησης η επιδότηση εργασίας. Ττην οποία επωφελούνταν επιχειρήσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Γνωστή και αξέχαστη παραμένει η απόφαση που έλαβε ο τότε αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Σταθάκης, απόφαση κατάργησης του μέτρου που ίσχυε για πολλά προηγούμενα χρόνια. Η απόφαση Σταθάκη που ενόχλησε τους επιχειρηματίες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πάρθηκε στη διάρκεια του 2016. Τότε οι επιχειρήσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έλαβαν υπόσχεση να στηριχθούν με διαφορετικό τρόπο.

Η υπόσχεση δεν τηρήθηκε ποτέ. Τα Επιμελητήρια στους πέντε νομούς κινήθηκαν προκειμένου να διεκδικήσουν το αυτονόητο αλλά το αποτέλεσμα εκείνων των ενεργειών φάνηκε μόνλις τώρα.

Τον Δεκέμβριο του 2019 το Πρωτοδικείο Καβάλας εξέδωσε δύο δικαστικές αποφάσεις όπου επί της ουσίας επανέφερε το μέτρο. Πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση Σταθάκη και οριστικά επανέφερε το μέτρο της επιδότησης εργασίας. Γνωστό και ως 12%. Αν και βρισκόμαστε μπροστά σε μία καινούργια οικονομική κρίση λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό,  τα Επιμελητήρια στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη βρέθηκαν μπροστά σε μία έκπληξη.

Που αυτή τη φορά είναι ευχάριστη. Αμέσως έστειλαν επιστολή στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να κατοχυρώσουν την ενημέρωση τους επί των νέων δεδομένων. Από τις δηλώσεις που έκανε στην Πρωινή ο Μάρκος Δέμπας προκύπτει ότι τα Επιμελητήρια αφήνουν στην άκρη -λόγω κορωνοϊού- την εξέλιξη αλλά δεν την ξεχνούν.  Θα επανέλθουν με την πρώτη ευκαιρία. Στο μεταξύ προετοιμάζονται.

Ο κ. Δέμπας δήλωσε στην εφημερίδα μας τα εξής:

«Οι δικαστικές αποφάσεις κατά της διακοπής του μέτρου υπήρξαν από το Πρωτοδικείο Καβάλας το Δεκέμβριο. Από τότε κινηθήκαμε προς την κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξουμε τα δεδομένα. Πλέον έχουμε και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η οποία καταργεί την απόφαση Σταθάκη. Αμέσως γνωστοποιήσαμε την απόφαση εκεί που έπρεπε. Θα λάβουμε γνώση και θα μελετήσουμε αναλυτικά το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου. Θα προετοιμαστούμε. Περιμένουμε να δράσουμε αλλά αυτό θα γίνει μετά την λήξη των μέτρων για τον κορωνοϊό».

Πλέον το θέμα που πρέπει και αυτό να λυθεί διαδικαστικά έχει σχέση με το τι προβλέπει και αναφέρει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έχει σχέση με το αν οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να διεκδικήσουν την αναδρομική καταβολή της επιδότησης. Δηλαδή να πάρουν χρήματα για τα χρόνια που ίσχυε η απόφαση Σταθάκη.

Ο κ. Δέμπας σημειώνει ότι θα είναι επιτυχία αυτό αν και οι επιχειρήσεις θα είναι ικανοποιημένες ακόμη κι αν το μέτρο μπει σε εφαρμογή κανονικά από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αφήνει να εννοηθεί ότι αυτή η σημαντική λεπτομέρεια- για τα χρόνια που χάθηκαν -θα εξεταστεί όταν έρθει η ώρα. Στο πλαίσιο και των λεπτομερειών της δικαστικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Διαβάστε επίσης