• 19 Απριλίου 2024,

Ένα φυτώριο αναζητά (και αξίζει) το ΚΔΑΠ ΑμΕΑ του Δήμου Καβάλας (Φώτο)

 Ένα φυτώριο αναζητά (και αξίζει) το ΚΔΑΠ ΑμΕΑ του Δήμου Καβάλας (Φώτο)

15 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμΕΑ του Δήμου Καβάλας. Με συνέπεια και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα καταφέρνει να εξυπηρετεί και να απασχολεί 25 άτομα με ειδικές ανάγκες, σε χώρους άριστους που βρίσκονται (από την αρχή της λειτουργίας του) στο ισόγειο του δημοτικού κτιρίου του ΚΑΠΗ στον Άγιο Λουκά. Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις εκδηλώσεις του 2018, η κοπή της βασιλόπιτας. Εκεί ήταν τα 25 ωφελούμενα άτομα, συγγενείς τους, αντιπροσωπεία του συλλόγου ΑμΕΑ. Τη βασιλόπιτα έκοψε η πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Δημωφέλεια, στην οποία ανήκει το ΚΔΑΠ ΑμΕΑ. Ήταν επίσης ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Καζανίδης αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Επικεφαλής του προσωπικού είναι (τα περισσότερα από αυτά τα 15 χρόνια) η κ. Ζήσα Μισσιριάν. Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από την εκδήλωση, περιέγραψε τη δουλειά που γίνεται ως ομαδική και το ΚΔΑΠ ΑμΕΑ ζεστή φωλιά. Όπως είπε οι περισσότερες εκδηλώσεις φέτος θα γίνουν την Άνοιξη, επιδίωξη του προσωπικού είναι να γίνουν περισσότερες εκδηλώσεις από αυτές του προηγούμενου έτους.

Η Αναστασία Ιωσηφίδου δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη από τη λειτουργία του ΚΔΑΠ. Ξεχώρισε και ανέφερε την εθελόντρια Κατερίνα Καδόγλου (βοήθησε στην εκδήλωση των Χριστουγέννων) αλλά και τον μαθητή από τη Νέα Καρβάλη Συμεών Γαλακτίδη. Με χρήματα που συγκέντρωσε από τα κάλαντα των Φώτων αγόρασε (κατόπιν συνεννόησης με τους γονείς του και το προσωπικό του ΚΔΑΠ) ένα σύστημα καραόκε. Το έκανε δώρο στο ΚΔΑΠ. Σε ερώτηση προς την κ. Ιωσηφίδου για το αν η δομή μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα παιδιά, απάντησε αρνητικά. Σχετικά με το ενδεχόμενο ίδρυσης και λειτουργίας δεύτερης ίδιας δομής προκειμένου να απορροφηθούν σε αυτήν τα άτομα με ειδικές ανάγκες του ιδρύματος Αγία Μαρίνα, η κ. Αναστασία Ιωσηφίδου είπε: «Τότε που ανέκυψε το πρόβλημα για το τι θα γίνει με το ίδρυμα Αγία Μαρίνα είχαμε προτείνει να ιδρυθεί από τον Δήμο Καβάλας ένα δεύτερο ΚΔΑΠ. Έπρεπε φυσικά να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Τότε είχαν επικρατήσει άλλες απόψεις (ρύθμιση χρεών, εξωδικαστικός μηχανισμός κτλ) κι έτσι η πρωτοβουλία μας δεν είχε συνέχεια».

Βασικός στόχος του ΚΔΑΠ ΑμΕΑ του Δήμου Καβάλας για το 2018 είναι η υλοποίηση προγράμματος εργοθεραπείας σε φυτώριο. Δυστυχώς ο δημοτικός λαχανόκηπος έκλεισε, δεν υπάρχουν εκεί οι απαραίτητες υποδομές (νερό κτλ). Όσο ο δημοτικός λαχανόκηπος λειτουργούσε, τα παιδιά του ΚΔΑΠ απασχολούνταν δημιουργικά από τον Μάη μέχρι τον Σεπτέμβρη σε έκταση που τους είχε παραχωρηθεί 4 στρεμμάτων. Από τότε αναζητείται νέος χώρος αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμος. Έρευνές έγιναν και συνεχίζονται. Κατόπιν τούτου η διοίκηση της Δημωφέλεια πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με την υπόθεση ώστε την Άνοιξη να επανέλθει η συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Διαβάστε επίσης